Toplum cinnet geçiriyor ! | " /> Toplum cinnet geçiriyor ! | "/>

En Sıcak Konular

Toplum cinnet geçiriyor !

9 Haziran 2009 11:26 tsi
Toplum cinnet geçiriyor ! 
Son günlerde yaşanan aile içi cinayetleri yorumlayan Prof. Dr. Kemal Sayar, şişkin ego çağında olduğumuzu belirterek, toplumumuzun yaşadığı değer aşınmasına dikkat çekti.

Şişkin egolar çağında yaşadığımızı söyleyen Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar, "Ailenin bir ferdi diğer bütün fertlerini öldürebiliyor, öz anneler çocuklarını katlediyor. Acımasızlığın şahikası. Türkiye toplumu da dünyanın yaşadığı toplumsal değer aşınmasını bütün hızıyla yaşıyor. İnsan insana yabancılaşıyor. Aile üyeleri ve komşular birbirine düşman kesiliyor" diye konuştu.

Dünyanın değiştiğini, yerle bir olmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Kemal Sayar, "Gerek Mardin gerekse de Adana kitle katliamlarında arsız bir narsizmin izini sürmek mümkün" dedi. "Aile katilliği, Türkiye'nin yeni şiddet biçimi olarak sinir uçlarımızı törpülüyor" diyen Sayar, aile fertlerinin bile ekmeğinin büyük dilimini kapma davası güttüğünü belirterek, sadece kendisi için yaşayan, kafalarındaki küçük hesaplar engellendiğinde, itiraz sahiplerini şiddet kullanarak yola getirmek isteyen sapkın ruhların bulunduğuna dikkati çekti.

Fatih Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sayar, gerek Mardin gerekse de Adana kitle katliamlarında arsız bir narsizmin izini sürmek mümkün dedi.

Fatih Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sayar, ayakta ve hayatta kalmanın önemli mesele olduğu bir çağda yaşandığını, günlük gazetelerde nasıl sağlıklı ve uzun bir ömür sürebileceğine dair öğütler okunduğunu belirtti. Bilinen dünyanın değiştiğini, yerle bir olmaya başladığını ifade eden Sayar, şöyle konuştu: Aile katilliği, Türkiye'nin yeni şiddet biçimi olarak sinir uçlarımızı törpülüyor. Oysa aile 'kişinin sadece kendisi olduğu için sevildiği yer' değil miydi? Artık bir ailenin yüzleri de fotoğraflar kadar kısa ömürlü. Aile de insan gezegeninin soğumasından nasibini alıyor. Ailenin içinde de küçük, bir birine ulaşmaz adacıklar beliriyor. Aile fertleri de ekmeğin büyük dilimini nasıl alabileceklerinin davasını güdüyor. Narsisizm kültürü, bütün dünyayı kasıp kavurduğu yetmezmiş gibi, iştahlı bir köpek balığı halinde bizim sahillerimize vuruyor. Sadece kendisi için yaşayan, kafalarındaki küçük hesaplar engellendiğinde, itiraz sahiplerini şiddet kullanarak yola getirmek isteyen sapkın ruhların bulunduğuna dikkati çeken Sayar, şunları söyledi:

Gerek Mardin gerekse de Adana kitle katliamlarında arsız bir narsisizmin izini sürmek mümkün. Şiddet uygulayan insanların öz saygılarının düşük olduğu ve şiddeti uygulamakla kendilerini güçlü hissettikleri önermesi artık psikoloji biliminin tozlu raflarına terk edilmiş bulunuyor. Saldırgan insanlar, öz saygıları yüksek, kendilerini fazlasıyla beğenen kişiler. Saldırganlığın özünde bir çarpışma yatıyor. Kişinin kendisini algılama biçimiyle bu algıyı paylaşmayan, onu tenkit eden kişinin yükselttiği ses çarpışıyor. Tehdit altındaki egotizm. Evet, egotizm, egoizm değil. Siz kendinizi beğeniyorsunuz, birisi sizi beğenmiyor. Size sizin zannettiğiniz kadar mükemmel olmadığınızı söyleyen kişiye yumruğu indiriyorsunuz.

TOPLUM CİNNET GEÇİRİYOR

Şişmiş öz saygıları olan insanların hayattan daha çok ego tehdidi algıladığını anlatan Sayar, sözlerini şöyle tamamladı: Kendilerini olduklarından değerli algılayan kişiler, bu algıya tehdit olarak gördükleri her durumda saldırganlaşabilir. Söz gelimi ABD'de tecavüz mahkumlarıyla yüz yüze görüşme yoluyla yürütülmüş bir çalışma, bu kişilerin kendilerini gayet yetenekli, becerikli ve başarılı olarak tarif ettiğini göstermektedir. Şişkin egolar çağında yaşıyoruz. Ailenin bir ferdi diğer bütün fertlerini öldürebiliyor, komşular veya öz anneler çocukları katlediyor. Acımasızlığın şahikası. Türkiye toplumu da dünyanın yaşadığı toplumsal değer aşınmasını bütün hızıyla yaşıyor. İnsan insana yabancılaşıyor. Aile üyeleri ve komşular birbirine düşman kesiliyor.

Milli Gazete



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs