En Sıcak Konular

Morgan Stanley: Türkiye küresel fırtınanın üstesinden gelir

0 0 0000 00:00 tsi
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye ekonomisinin, yaşanan küresel fırtınanın üstesinden gelebileceğini bildirdi. İç faktörlere rağmen yaşananların "bir küresel risk azaltma dalgası" olduğunu savunan Morgan Stanley Türkiye'deki reaksiyonun

Morgan Stanley, piyasa türbülansından sonra Türkiye, ekonomisinin toparlanma gücünü incelediği değerlendirmesinde, Türkiye'nin kaydettiği ilerlemenin sadece lehindeki bir likidite durumu değil aynı zamanda ihtiyatlı politikalar ve yapısal reformların sonucu olduğunu bildirdi. Morgan Stanley'in değerlendirmesinde, "Bir miktar volatilitenin, spekülatif davranışları kısıtlayarak ve ekonomik aşırıları temizleyerek olumlu bir etkisi olabilir. Bu nedenle MS iktisatçıları, hükümetin ihtiyatlı bir yoldan ayrılmadıkça Türk ekonomisinin küresel fırtınanın üstesinden geleceğine inanıyor" denildi.

Küresel piyasalarda son haftalarda yaşanan volatilite ve keskin düzeltmelere, iç gelişmeler konusundaki argümanlar da eklenince teknik faktörlerin Türkiye'deki finansal piyasalardaki düşüşleri kötüleştirdiği kaydedilen değerlendirmede, Türkiye'nin ilk kez "felaket tahminleri"yle karşı karşıya kalmadığını, daha önce de 2003 yılında Irak Savaşı patlak verdiğinde, 2004 yılında ise ABD Merkez Bankası faizleri yükseltmeye başladığında benzer "felaket tahminleri"nin etkisiyle volatiliteden etkilendiğini anımsattı.

Morgan Stanley, Türk bankacılık sektöründeki teknik koşulların küresel satışları yoğunlaştırdığını belirtirken de "Türk yatırımcılar ve toplumun çoğu, satışları iç cephedeki 'kötü haberlerle' izah etmeye çalışıyor" yorumunu yaptı. Nisan'da enflasyonun beklenenden yüksek gerçekleştiğini, Merkez Bankası'nın "yanlış politika hesabı" yaptığını, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in sosyal güvenlik reformunu veto ettiğini vurgulanan Morgan Stanley'in değerlendirmesinde, bunlara rağmen yaşananların "bir küresel risk azaltma dalgası" olduğu savunularak Türkiye'deki reaksiyonun diğer ülkelere göre daha da kötü olması "Türk bankacılığının yabancı para pozisyonu açığı"na bağlandı.

Türk bankalarının, ocakta 3.1 milyar dolar olan pozisyon açıklarını mayıs başında 9.3 milyar dolara çıkarttıklarına dikkat çekilen değerlendirmede, yabancıların pozisyonlarını azaltmaya başladığında Türk bankalarının daha büyük bir kayba uğradıklarını kaydetti. Değerlendirmede "Pozisyon açığı, 12 Mayıs'ta 6.6 milyar dolara inerken YTL baskı altında olmayı sürdürdü" denildi.

FAİZ İNDİRİMİ AKILLICA DEĞİLDİ

Morgan Stanley, daha önce Merkez Bankası başkanlığı ve faizlerin indirilmesi konularında uyarılar yaptığını anımsatarak nisanda faizlerin indirilmesinin "akıllıca" bir karar olmadığını savundu. Nisandaki faiz indirme kararının Merkez Bankası'nın kredibilitesinin sorgulanması için yeni bir bahane haline gelmesinin "sürpriz" olmadığı ifade edilen değerlendirmede, faizler konusundaki yönetim hatasına ve liranın kayıplarına karşın, "makroekonomik normalleşme ve küreselleşmenin avantajlarının, yatırımcıların bir an telaşa kapılmasıyla yok olmayacağı" savunuldu. Döviz kurlarındaki "düzeltme"nin enflasyon üzerinde sınırlı bir etkide bulunacağı ileri sürüldü.

ERKEN SEÇİM İÇİN BİR NEDEN YOK

Morgan Stanley değerlendirmenin son bölümünde Türkiye'de erken seçime gidilmesi için de bir neden olmadığını savunarak şu yorumu yaptı: "Bize göre, erken seçime gitmek için rasyonel bir neden yok. İktidardaki hükümet ile siyasi elit arasındaki gerilim yeni bir şey değil. Her fırsatta kurulu düzen siyasi çatlağı cesaretlendirmek için çaba gösteriyor ve hükümet bazı seçmenlere mesaj göndermek için 'hassas' konuları gündeme getiriyor. Maalesef bu 'sesler', komplo teorilerinin gelişmesi için uygun bir zemin sağlıyor. Son örnekler: gelecek yıldaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Danıştay üyelerine yönelik saldırılar."

ANKA

Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs