En Sıcak Konular

Petrolcülerden EPDK'ya zam cevabı

9 Haziran 2009 10:09 tsi
EPDK'nın indirim için verdiği sürenin dolmasına 10 gün kalmasına karşın fiyatları hala değiştirmeyen akaryakıtçılara son uyarı Ankara'da yapıldı. Firmalar ise davaya hazırlanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) fiyatlarını düşürmeleri için 20 Haziran tarihine kadar süre tanıdığı akaryakıt şirketleri, indirime yanaşmazken, sektörde fiyat kavgası kızışıyor.

EPDK, fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili olarak yazılı olarak yaptığı uyarının ardından, yeni bir aratağa kalkarak şirketleri sözlü olarak uyarmak için Kurum’a davet etti. Ankara’da şirket temsilcileri ile yapılan görüşmelerde, akaryakıtçıların fiyatlarının düşük olduğu yönünde ısrar ettiği öğrenildi.

EPDK’nın yaptığı yazılı uyarının ardından 10 gün geçmesine rağmen akaryakıt fiyatlarında herhangi bir düşüş görülmezken, sözlü uyarı için Kurum’a çağırılan şirket yöneticileri ve dernek temsilcilerinin bir kısmı ile görüşme tamamlandı. Görüşmelerin hafta sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

ŞİRKETLER DAVAYA HAZIRLANIYOR

Yapılan görüşmelerde, EPDK’nın fiyatların yüksek olduğunu anlatmak için Avrupa ülkelerindeki fiyatlardan örnekler verdiği buna karşın şirketlerin fiyat konusundaki tutumlarında ısrarcı olduğu belirtildi.

Şirket temsilcilerinin görüşmelerde, akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa şartlarında belirlendiğini öne sürerek, fiyatlarının düşük olduğunu, hatta bazı dönemlerde zararına satışların yapıldığını kaydettiği belirtildi.

Akaryakıtçıların, EPDK temsilcilerine akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinin vergi oranlarının yüksek olmasından kaynaklandığını ifade ederek, fiyatların düşmesi için öncelikle akaryakıt üzerinden alınan vergilerin düşürülmesi gerektiğini söyledikleri belirtildi.

Akaryakıt şirketlerinin, EPDK’nın fiyatlarının düşürülmesi konusunda kararının iptali içinde dava açmayı planladıkları bildirildi.

Süreç tavan fiyata doğru ilerliyor

EPDK kaynaklarının verdiği bilgiye göre, fiyatların indirilmesine sıcak bakmayan akaryakıt şirketleri, kendilerine tanınan 20 günlük süre doluncaya kadar, Kurum’un konuyla ilgili kararını yargı kararları ile engellemeye çalışacak.

Ancak mahkemeden kararın iptali yönünde bir karar çıkmaması durumunda şirketleri sürenin dolmasına kısa bir süre kala küçük indirimler yapabileceği de belirtiliyor.

Bu indirimlerin yeterli bulunup bulunmayacağı ise, yeni bir tartışma konusu olacak. EPDK, 20 Haziran tarihine kadar akaryakıt fiyatlarında bir indirim olmazsa, 21 Haziran tarihinden itibaren toplanarak, fiyatlar için bir tavan fiyat belirlemeyi planlıyor.

Akaryakıt şirketlerinin, EPDK’nın kararının askıya alınması için Ankara’ya adeta çıkartma yaptıkları ve Başkent’te kulis faaliyetlerinde bulundukları bildirildi.

Artış orantısız yansıyor

Tarih             Ham        95 Oktan petrol kurşunsuz benzin

22 Nisan      49.6         3.00 (4 kuruş zam)

1 Mayıs         52.8         2.95 (5 kuruş indirim)

7 Mayıs         56.7         3.02 (7 kuruş zam)

14 Mayıs       56.9        3.07 (5 kuruş zam)

19 Mayıs       59.6        3.12 (6 kuruş zam)

31 Mayıs       66.0         3.18 (6 kuruş zam)

(H) Varil fiyatı (H) Litre fiyatı

star

 




Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,138 µs