kapatma davasının açık ispatı | " /> kapatma davasının açık ispatı | "/>

En Sıcak Konular

Gelecek kapatma davasının açık ispatı

8 Haziran 2009 16:05 tsi
Gelecek kapatma davasının açık ispatı 'Hâlâ korkmadıysanız size kötü bir haberim var. Bu konuşma uzun süredir konuşulan Başsavcı’nın yeni bir AKP kapatma davası hazırlığı içinde olduğunun açık ispatıdır. '

Yıldıray Oğur / Taraf

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tam olarak şöyle dedi:

“Muhafazakâr partiler öne çıktıkça, artan radikalleşmeyle birlikte, ekonomik büyüme ve modernizasyona daha çok vurgu yapılmak suretiyle, Batı tipi demokrasilerin ayrılmaz parçası olan laikliğin gündemden düşürüldüğü ve tanımının değiştirilmeye çalışıldığı görülmektedir.”

Korktunuz mu?

Korkmalısınız çünkü insan kavrayamadığından, tanımlayamadığından korkar.

Batalım, ölelim, bölünelim, sürünelim, darbe olsun ama laik kalalım fanatizmi her an yeni bir laiklik krizi çıkartıp Türkiye’yi bu ekonomik krizde dibe vurduracak bir delilik yapabilir.

Hâlâ korkmadıysanız size kötü bir haberim var.

Bu konuşma uzun süredir konuşulan Başsavcı’nın yeni bir AKP kapatma davası hazırlığı içinde olduğunun açık ispatıdır.

Ve bu kez Başsavcı sadece torununa yaptırdığı Google taramalarına, yıllardır biriktirdiği gazete kupürlerine güvenmiyor.

Önceki kapatma davasından dersler çıkarmış. O davanın kapatmayla sonuçlanmamasının arkasında dünyadan yükselen itirazlar olduğunu kavramış. Türkiye’de iktidar partisini kapatmanın Batı’yı ikna etmeden mümkün olmadığını bilerek hazırlanıyor davaya.

İlk AKP kapatma davası iddianamesinin ortasına bir “Bağımsızlık uğruna da al kanlara boyandık” yazmadığı kalmış Başsavcı’nın. Şimdi “Batı tipi demokrasilerin ayrılmaz parçası olan laiklikten” dem vurması bundan.

Ama yeni kapatma davasına Batı’nın bu kez sesini daha az çıkarmasına neden olacak ana tema Başsavcı’nın konuşmasının başka bir yerinde gizlenmiş.

Şöyle diyor:

“Venedik Komisyonu Raporu’nda ifade edilen yasaklama ilkeleri sadece ‘şiddet’ ile sınırlı değildir. Bu ilkeler arasında, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük de bulunmaktadır. Laiklik, dinsel hoşgörüyü sağlayan ve güvence altına alan ilkedir.”

Anlıyoruz ki Başsavcı bir önceki kapatma davasının döndüğü Venedik Kriterleri’ne uygun bir yeni kapatma davasının peşinde.

Kriterlerin üzerinde çalışmış ve işine yarayacak bir kavram bulmuş: Hoşgörüsüzlük.

Dikkat ettiyseniz konuşmasının devamında, birlikte saydığı ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi maddelerin değil, parti yasaklama gerekçesi olarak “hoşgörüsüzlüğün” üzerinde duruyor ve hoşgörüsüzlüğü sadece dinsel hoşgörüye bağlayıp, laiklik ile arasında ilişki kuruyor.

Bu sözlerle cehenneme giden taşların dizildiğini fark etmem ise tamamen tesadüfen internette gördüğüm başka bir haber üzerine oldu.

ABD’de neo-con çevrelerin etkin olduğu Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Türkiye masasının başındaki Soner Çağaptay’ı artık biliyorsunuz. Türkiye’nin ‘Hirsi Ali’si. Hirsi Ali kadın sünnetinden kaçmış, İslamofobikliğinin kişisel bir gerekçesi var. Çağaptay ise eğer Fatih Çarşamba’da çarşaflı, cüppeli bir kalabalık tarafından linç edilmekten son anda kurtulmadıysa bir profesyonel. İşi, Türkiye’deki askerî vesayetin Batı’daki halkla ilişkilerini yürütmek. Bulabildiği her fırsatta Batılılara “Türkiye’ye şeriat geliyor, bunun önündeki tek engel ordudur” diye anlatmak için gecesini gündüzüne katmasının sebebi bu.

İşte bu Çağaptay’ın Washington’daki enstitüde son konuşmacı konuğu kimdi biliyor musunuz?

Binnaz Toprak.

“Mahalle Baskısı” araştırmasıyla bize Adapazarı’nda, Malatya’da merhaba ve günaydın yerine selâmünaleykümün yaygınlaştığını, Sivas’ta cuma günleri esnaf akın akın camilere koşturduğu için trafiğin kilitlendiğini, AKP iktidarında iş bulmak isteyenlerin yalancıktan Umre’ye gittiğini, başörtülü kadınların başı açık kadınların toplantılarında çığlık çığlığa “Başı açıklara ölüm” diye bağırdığını anlatan değerli hocamız.

Açık Toplum Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesi gibi Batıda prestijli markaların imzasını taşıyan, yine Batı kamuoyunda seslerine kulak verilen bazı liberal demokrat, liberal sol isimlerin de “Yalan mı canım, Anadolu’da içki içilecek yer kalmadı” diyerek arka çıktığı araştırma tam Türk neo-con Çağaptay’ın dişine göre.

Çünkü “Mahalle Baskısı” kavramı uzun süredir Batı kamuoyunda artık foyası dökülen itibarsız Kemalist fasaryalardan sonra AKP’ye karşı korkuları tetikleme ve “Ama Türkiye’nin özel şartları var” gerekçesini meşrulaştırma gibi bir iş görüyor.

Aynı araştırmanın yeni kapatma iddianamesini Venedik Kriterleri’ndeki hoşgörüsüzlük gerekçesi üzerine kuracağının sinyallerini veren Başsavcı Yalçınkaya’nın da ilgisini çekeceğini tahmin etmek zor değil.

Yani Başsavcı’nın yeni kapatma davası iddianamesinden içinden Mahalle Baskısı Araştırması çıkarsa kimse şaşırmasın.

Hâlâ Mahalle Baskısı Araştırması’nın sosyolojik değeri dışında ne işe yaradığını anlamayanlar varsa lütfen yine Açık Toplum’un desteğiyle yapılan bu kez karşı mahallenin “faşizmini” teşhir eden “Seçkinler ve Sosyal Mesafe Araştırması”nın medyada kendisine kaç santimetrekare yer bulabildiğine bir baksınlar.



Bu haber 1,559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs