En Sıcak Konular

Almanya'ya vizesiz seyahata yeni engel

8 Haziran 2009 14:26 tsi
Almanya'ya vizesiz seyahata yeni engel Bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen Eckart Cuntz, Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği 'vizesiz giriş kolaylığı' hakkında bilgi verdi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, bazı meslek gruplarındaki Türk vatandaşlarının Almanya'ya vizesiz girebilmesine yardımcı olmak amacıyla verecekleri 'Vize Muafiyet Belgesi'nin hukukî bir geçerliliğinin bulunmadığını söyledi.

Bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen Eckart Cuntz, Avrupa Adalet Divanı'nın Türk TIR şoförü Mehmet Soysal davasında verdiği kararın ardından bazı Türk vatandaşlarına gösterecekleri 'vizesiz giriş kolaylığı' hakkında bilgi verdi. Kararın ardından çok çabuk şekilde harekete geçerek Avrupa hukukuna duydukları saygıyı ortaya koyduklarını ve yükümlülüklerini yerine getirdiklerini savunan Cuntz, Vize Muafiyeti Belgesi'nin de 'vize uygulamasının ta kendisi' olduğu yönündeki eleştirileri cevapladı. Bu belgenin vizesiz seyahat için ön şart olmadığına dikkat çeken Alman Büyükelçi, sınır kapılarında kolaylık olması açısından bu belgenin alınmasını tavsiye ettiklerini belirtti. Eckart Cuntz, "Bu, hukuki geçerliliği olmayan bir belge fakat seyahat kolaylığı ve vize muafiyeti kararının uygulanmasına destek için tanzim edilmesini öneriyoruz" dedi.

Almanya'nın Cuma gününden itibaren uygulamaya başladığı vizesiz giriş kolaylığı, yük taşımacılığında görev alan şoförler ile Türkiye'den teslimatı yapılacak sistem ve makinelerin montaj, bakım ya da tamirini yapmakla görevli Türk vatandaşlarına tanınıyor. Berlin ayrıca, sanatçılar, bilim insanları ve profesyonel sporculara da bu imkanı tanıyor. Fakat sanatçılar için, 'uluslararası düzeyde tanınan, sunumu veya gösterisi uluslararası mukayese yapıldığında diğerlerinden çok üstün olmalı' kaydı düşülüyor. Bilim insanlarının ise bilimsel açıdan çok önemli değeri olan bir sunum yapması gerekiyor. Vize muafiyeti şartlarının taşınıp taşınmadığını kontrol etmede Alman sınır polisine tam yetki verildiği dikkate alındığında, havaalanından Türkiye'ye geri gönderilme riskini almamak için önceden geçerli bir belge alınması gerekiyor. Büyükelçi Cuntz, hukuki geçerliliği olmayan Vize Muafiyet Belgesi'nin Türk vatandaşlarına ne ölçüde yardımcı olacağının sorulması üzerine, "Uygulamaya fırsat vermek, bu sürecin ne getireceğini görmek lazım. Uygulamayı geliştirmek, daha iyi noktaya getirmek için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

(CİHAN)




Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs