En Sıcak Konular

Türkçe karaktere fazla fatura kalkıyor

8 Haziran 2009 11:31 tsi
TÜRKÇE karakterleri tanımadığı için her SMS mesajını, birden fazla algılayan ve yüksek faturalara yol açan cep telefonlarına, satış yasağı geldi.

Temmuzdan itibaren tüm cep telefonlarında, Türkçe karakterleri içeren GSM alfabe setinin (SGA) yer alması zorunlu oluyor.

İ, ç, ğ, ı, ş gibi Türkçe karakterleri tanımadığı için her bir SMS mesajını, birden fazla farklı mesaj gibi göndererek, abonelere yüksek faturaları ödeten cep telefonlarına sonunda satış yasağı geldi. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’nun (BTK) Resmi Gazete’de yayımlanarak, uygulamaya giren kararına göre, 1 Temmuz’dan itibaren Türkiye’de satılan tüm cep telefonlarında, Türkçe karakterleri içeren 7 bit esasına dayalı GSM alfabe setinin (SGA) yer alması gerekiyor. Standart GSM alfabe setinde (SGA) yer almayan Türkçe karakterlerin 16 bit esasına dayanan Unicode setiyle eklendiği telefonların ithalatına izin verilmeyecek.

Bir mesaja 3-4 ücreti

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, bazı cep telefonları, Kısa Mesaj Hizmeti (SMS) kapsamında yazılan ve Türkçe harfler içeren mesajları, birden fazla mesaja bölerek iletiyor. Bu da, Türkçe’de yer alan ’ç, Ğ, ğ, İ, ı, Ş, ş’ gibi harflerin 7 bit esasına dayanan standart GSM alfabe setinde (SGA) yer almamasından kaynaklanıyor. İthalatçı firmalar, bu tür cep telefonlarındaki Türkçe harf eksikliğini kısa mesajlarda 16 bit esasına dayanan Unicode seti kullanarak gideriyor. Bu da bir kısa mesaj içinde yer alabilecek karakter sayısının 160’dan 70’e düşmesine yol açıyordu. Cep telefonu kullanıcılarının her bir mesaj için 3-4 mesaj ücreti ödemek zorunda kalmasını sağlıyordu.

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ve GSM operatörü kuruluşların Türkçe karakterlerin tamamını içeren çözüme yönelik ortak yaptığı çalışmalar, Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü’nün Üçünçü Nesil Ortaklık Projesi (ETSI 3GPP) Grubu tarafından kabul edildi ve Türkçe karakterler, 20 Mart 2008 tarihinden itibaren uluslararası standart karakterler içine dahil edildi. Bu çerçevede cep telefonu üreticileri de, standartların yeni versiyonlarını üretip Türkçe karakterleri yazılımlarına eklemek zorunda kaldı.

Yasak geldi

GSM operatörü kuruluşlar ayrıca, Türkçe karakter içeren ve 160 karakterden az olan tüm mesajların tek bir mesaj olarak ücretlendirilmesi için 1 Mayıs 2008’de ortak karar almıştı. Ancak, buna rağmen yine de sorunlar yaşanmış, aboneler kabarık faturalarla karşılaşmıştı. Bunun üzerine Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) devreye girerek, faturaları kabartan cep telefonlarına Türkçe karakterler zorunluluğu getirdi ve yeni standartlara uygun olmayan cihazların ithallatını 1 Temmuz 2009’dan itibaren yasakladı.

Mesajlaşmada dünyada ortalamayı geçtik

Türkiye’de 113 milyon kayıtlı cep telefonundan aktif olarak kullanılan sim kart sayısında 60 milyona ulaşıyor.

30 yaş altı abonelerin yüzde 88’i günde en az bir mesaj atıyor.

Mesajlaşmada dünya ortalamasını aşan Türkiye’de kullanıcıların yüzde 13’ü günde en az 10 SMS, yüzde 17’si 5 ile 10 arasında, yüzde 26’sı da 2 ile 4 arasında mesaj atıyor.


Erkan Çelebi - Hürriyet




Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs