En Sıcak Konular

Emniyet Müdür kaynıyor

8 Haziran 2009 09:52 tsi
Halen teşkilatta 993 birinci sınıf emniyet müdürü var. Buna 147 tane daha eklendi. Çoğu bankamatik müdüre dönüştü. Bu işte ciddi bir tehlike var.

Adem Yavuz Arslan/Bugün

Fazla müdür göz çıkartır

Türkiye'de yıllardır tartışılan ama çözüm bulunamayan konulardan birisi de emniyet teşkilatındaki terfi sistemidir. Başka bir ifadeyle de koltuk bulunamayan emniyet müdürleri meselesi.

Malum genç yaşta teşkilata giren her polisin hedefi emniyet müdürü olabilmektir. Fakat sistem başarılı da olsa her birinci sınıf emniyet müdürünün o koltuğa oturmasına müsaade etmez.

 Kısaca özetlersek. Halen teşkilatta 993 birinci sınıf emniyet müdürü var. Yani kariyerinin zirvesine çıkmışlar. Bunlara geçtiğimiz günlerde terfi eden 147 müdür daha eklendi. Fakat atanabilecekleri kadro yok. 81 il emniyeti, 5 genel müdür yardımcısı, 2 polis koleji müdürü, 31 daire başkanı, 30 polis meslek yüksekokul müdürü ve 6 moral eğitim müdürü. İlave olarak da 13 emniyet müşaviri var. Uzun lafın kısası; çeyrek asır çalışıp geliyorsunuz ve geldiğiniz yer 'bankamatik müdürlüğü.' Eski adıyla APK'ye atanan yani Ankara'da oturan bine yakın emniyet müdüründen 600'ü polis müfettişi olarak yılda bir kez rutin denetime gidiyor. Kalanı ise sadece vizite kağıdı almak için arada sırada emniyete uğruyor.

Ne güzel yattıkları yerden maaş alıyorlar denebilir. Fakat kazın ayağı öyle değil. Çünkü ortada bir koltuk, onlarca talipli var. Bu kez devreye acımasız mücadeleler giriyor. Dönem dönem piyasaya listeler yayılıyor. Ya da müdür olabilmek için siyasi destek arayışına çıkılıyor. Hiçbiri olmazsa da 'nasıl olsa önüm kapalı' diyerek özel sektörde 'mülaki oluyorlar.' Emniyetin tecrübeli isimleri birer birer yuvadan uçuyor. Öyle ki özel sektörde emniyet kökenli yüzlerce yönetici var. Hatta dernek bile kurdular.

Tabi bu işin legal tarafı. Gelecekteki kariyerleri için daha teşkilattayken illegal yapılarla temasa geçen, sonrasında da onlarla çalışan polis şeflerini gördük.

Özetle mevcut terfi ve tayin sistemindeki sıkıntılardan teşkilat rahatsız. Ya amansız mücadeleler, liste savaşları başlıyor ya da bir yerlere yanaşma ihtiyacı. Her durumda kaybeden teşkilat oluyor. Dolayısıyla da hepimiz.

 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs