kötü haber | " /> kötü haber | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye için kötü haber

8 Haziran 2009 08:09 tsi
Türkiye için kötü haber 
AB üyesi 27 ülkede yapılan Avrupa Parlamentosu seçim maratonu dün tamamlandı. Türkiye'nin müstakbel üyeliğine destek veren Avrupa'nın sol partileri, sandıkta ağır yara aldı.

Türkiye'yi destekleyen Avrupa solu eridi  

 Avrupa Birliği'nin iki lokomotif ülkesi Fransa ve Almanya'daki Türkiye'nin üyeliğine de itiraz eden sağcı partiler ise seçimlerden kârlı çıktı. Seçimlerde yüzde 43,01'le tarihin en düşük katılım oranı gerçekleşti.

Türkiye'nin müstakbel üyeliğine destek veren Avrupa'nın sol partileri Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ağır yara aldı. Avrupa Birliği'nin (AB) iki lokomotif ülkesi Fransa ve Almanya'da, Türkiye'nin üyeliğine de itiraz eden sağcı partiler ise seçimlerden kârlı çıktı. Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in CDU'su ile Bavyera Eyaleti'nin Hıristiyan Demokrat Partisi CSU az bir oy kaybına rağmen seçimlerden galip ayrılırken, Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP, rakibi sosyalistleri sandıkta bozguna uğrattı. İlk tahminlere göre Hıristiyan Demokratlar 2004'e göre oy oranlarını yaklaşık yüzde 3 artırarak 39,5'e ulaştı. 1979'dan bu yana yapılan AP seçimlerinde tarihin en düşük katılım oranı gerçekleşti.

Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci, sınırlar ötesi olması açısından dünyanın en büyük demokrasi şölenine 375 milyon Avrupalı seçmenin sadece yüzde 43,01'i rağbet etti. Bu yılki seçimlerde katılımı yüksek tutması için futbolcular, sinema sanatçıları ve mankenleri kampanyalarda kullanan AP, yine de başarılı olamadı.

Kampanyalarını İslam ve Türkiye'nin müstakbel üyeliğine itiraz üzerine kurgulayan Hollanda ve Avusturya'daki ırkçı partiler büyük başarı gösterirken, gecenin en büyük sürprizlerinden biri Fransa'da yaşandı. Türkiye'nin üyeliğine verdiği kuvvetli destekle bilinen Kızıl Dany lakaplı Daniel Cohn-Bendit'in büyük başarısı Avrupa kamuoyunu şaşırttı. Avrupa Ekoloji listesinin lideri Bendit'in Fransız siyasetinin 3. büyük gücü olması yerleşik partileri tedirgin etti. Türkiye'nin üyeliğine genelde sıcak bakmayan Avrupa sağının seçimlerden güçlenerek çıkması Ankara için kötü haber.

SOSYAL DEMOKRATLARIN EN BÜYÜK YENİLGİSİ

AB'nin en etkili üyelerinin başında gelen Almanya'da Türkiye'nin üyeliğini tutarlı bir şekilde destekleyen Sosyal Demokratlar, II. Dünya Harbi'nden bu yana en ağır yenilgisini aldı. AP'daki Sosyalist grubun başkanı Alman Martin Schulz, "Bu gece Avrupa'nın birçok ülkesindeki Sosyalistler için çok zor bir an." dedi. Sosyalistler seçim kampanyalarında sağcı iktidarları ekonomik krizi iyi yönetememekle suçlarken, seçmenler Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde Hıristiyan Demokrat ya da sağcı iktidarlardan memnun olduklarını sandıklara yansıttı. 736 üyeli AP'de, merkez sağ partilerin 263 ile 273; merkez sol partilerin ise 155 ile 165 arasında üye çıkartacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 30 Türk asıllı adaydan Hollanda İşçi Partisi'nden Emine Bozkurt, ikinci kez seçilmeyi garantiledi. En az 4 Türk kökenli adayın daha AP'ye girmesi bekleniyor.

TÜRKİYE İÇİN KÖTÜ HABER

Ankara'ya tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık teklif eden Hıristiyan Demokratlar ve aşırı sağcı partilerin başarıları zaten yavaş ilerleyen Türkiye-AB ilişkilerini daha da zora sokma potansiyeli taşıyor. Türkiye'nin üyeliğine itiraz eden Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP "Türkiye aleyhtarlığımız işe yaradı" yorumunu yapmakta gecikmezken, Almanya'daki Hıristiyan Demokrat birlik partileri de oy oranlarını iktidarda olmalarına rağmen muhafaza etti. Lizbon Antlaşması'nın onaylanması durumunda çok etkili bir AB kurumu haline gelecek AP, her yıl Türkiye raporu yayınlıyor.

1 Mayıs 2004'te, bir hafta önceki Annan Planı'na 'hayır' demelerine rağmen AB'ye üye olan Kıbrıs Rum kesimi, bu seçimlerde de bütün Ada'yı temsil etmeye devam edecek. Kıbrıs'a ayrılan 6 milletvekilinden 2'sinin Türklere ayrılmasına rağmen AB, çözüm olmadığı için bu koltukların Rumlar tarafından doldurulmasını "normal" karşılıyor.

Fransa'da seçimin galibi Sarkozy ve Kızıl Dany

Seçim kampanyaları boyunca ateşli Türkiye tartışmalarına sahne olan Fransa'da, sandığa Kızıl Dany lakaplı Daniel Cohen-Bendit'in başarısı damgasını vurdu. Almanya'dan gelerek seçime giren Cohn-Bendit'in Europe-Ekoloji isimli seçim listesi, ülke genelinde yüzde 16 oranında oy alarak herkesi şaşırttı. Seçimlerin birincisi ise, Nicolas Sarkozy'nin Halk Hareketi Birliği (UMP) oldu. Aşırı sağcı oyları alabilmek için Türkiye'yi kampanya malzemesi haline getiren UMP, hedefine ulaştı. Oyların yüzde 28'ini alan UMP, AP'ye otuz civarında parlamenter gönderecek. Anamuhalefetteki Sosyalist Parti ise yüzde 16'da kalarak hezimet yaşadı. Paris bölgesinde, Bendit oyların yüzde 20'sini alarak UMP'li Michel Barnier'nin ardından ikinci oldu. Bendit, kampanya boyunca Türkiye karşıtı UMP ve Sarkozy'yi topa tutmuş ve Türkiye'nin üyeliğini savunmuştu. Dany, seçimlerin arefesinde Zaman'a verdiği mülakatta Sarkozy'yi "otistik"olarak nitelendirmişti. Seçimlerde elde ettiği başarının ardından herkesin "ne yapacak" diye merak ettiği Bendit, dün bir açıklama yaparak "Fransız vatandaşı olmadığını ve 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmeyececeğini" söyledi. Fransızların yüzde 60'ı dün sandığa gitmedi.

zaman




Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs