En Sıcak Konular

Kocaeli facianın eşiğinden döndü

7 Haziran 2009 17:34 tsi
Kimya fabrikasının deposundaki yangın, 10 saatte kontrol altına alındı.

KOCAELİ'nin Dilovası İlçesi'nde kurulu Kolsuzlar Kimya Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ye ait boya ve boya hammaddesi olarak kullanılan, başta tiner olmak üzere birçok solvent türlerinin bulunduğu depoda çıkan yangın 10 saatte kontrol altına alınabildi.

İtfaiye ekiplerinin yoğun çaba harcadığı yangında çıkan dumanlar bölgede gökyüzünü kararttı. Yüz tonun üzerindeki kimyasal, itfaiye ekiplerinin kontrolünde yanmaya bırakılırken, alevlerin, diğer tanklara sıçramaması için yoğun çaba harcandı.

Dilovası büyük tehlike atlattı

İhsan Çulhalık'a ait Kolsuzlar Kimya Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin yurt dışından ithal ettiği boya, boya hammaddesi ve solventlerin konulduğu depoda, saat 05.15 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Sıcak havalarda genleşme nedeniyle yangınlara neden olduğu bilinen yanıcı ve patlayıcı özelliğe sahip solventler tutuşunca ortalık bir anda cehenneme döndü. Depoda, içinde solvent ve boya bulunan tank ve varillerin sık sık infilak etmesi olay yerine giden itfaiye ekiplerinin çalışmalarını zorlaştırdı.

Çevre tesislere soğutma uygulandı

Maddi değerinin 3 milyon dolar civarında olduğu belirtilen boya ve solventlerin bulunduğu tank ve verillerin gürültüyle infilak etmesi çevre için de büyük tehlike yarattı. Jandarma ekipleri depo çevresinde geniş bir emniyet şeridi oluşturdu. Olay yerine gelen Dilova Kaymakamı Hasan Göç, yangının çıkış nedeninin bilinmediğini, itfaiye arazözlerinin köpük ve su sıkmasına rağmen yangının söndürülemediğini belirterek, depoya 100 metrelik mesafelerdeki kimyasal ve hidrojenlerin bulunduğu tanklara sıçramaması için ekiplerin buralara soğutma uyguladıklarını söyledi. Deponun, 50'nin üzerinde benzer tesis ve deponun bulunduğu Dilovası İlçesi'nde diğer tesislere uzak noktada olması şans olarak nitelendirildi.

10 saat sonra kontrol altına alındı

İzmit Körfezi'nin hemen her yerinden dumanları görülen yangının şiddeti saat 15.00 sıralarında iyice azaldı. İtfaiye ekipleri kontrollü bir şekilde son kimyasalların da yanmasını bekledi. Öle ya da yaralananın olmadığı yangında, saat 15.30'dan itibaren soğutma çalışmalarına başlandı.

vatan



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs