En Sıcak Konular

'İnfaz emrini Temizöz verdi'

7 Haziran 2009 16:05 tsi
'İnfaz emrini Temizöz verdi' Ölüm kuyuları soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Temizöz'e yönelik iddia ve suçlamaların ardı arkası kesilmiyor...

1995’te gözaltına alındıktan sonra cesedi bulunan Abdullah Elfeti’nin oğlu, savcılığa başvurarak cinayetten Albay Temizöz’ü sorumlu tuttu. Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlerle ilgili yürütülen soruşturmada tutuklanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında 14 yıl sonra suç duyurusu yapıldı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Abdullah Elfeti’nin oğlu Mesut Elfeti, babasının ölümünden dönemin Cizre Tabur Komutanı Temizöz’ü sorumlu tutarak yargılanmasını istedi. Mesut Elfeti, “Şık ailesine ait araziyi aldık. Cemal Binbaşı ‘Araziyi ekme, başına kötü şeyler gelir’ diye tehdit etti. Sonra evimiz basıldı. 10 kişi babamı götürdü. İki ay sonra cesedini bulduk” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Güneydoğu’da işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz’ün, hasmı olduğu bir vatandaşın üç bin dönümlük arazisini kiralayan Abdullah Elfeti adlı kişiyi önce uyardığı, ardından da öldürttüğü iddia edildi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Elfeti’nin eşi ve çocukları, Temizöz’den şikayetçi olarak cinayetten yargılanmasını istedi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde ikamet eden Abdullah Elfeti’nin eşi Besna Elfeti ile oğlu Mesut Elfeti, Cizre Başsavcılığı’na sundukları iki ayrı dilekçede, cinayetle ilgili önemli iddialarda bulundu. Şırnak’ta işlenen faili meçhul cinayetler nedeniyle Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde tutuklu olan Albay Cemal Temizöz’ün 1995’te Cizre’de binbaşı olarak görev yaptığı sırada gerçekleşen Abdullah Elfeti cinayetiyle ilgili savcılığa sunulan dilekçe özetle şöyle:
“1995 yılı mart ayı idi. Babam, Bozalan Köyü İnci Mezrası’nda Şık ailesine ait 3 bin dönüm araziyi pamuk ekmek amacıyla 1 milyar 400 bin liraya kiraladı. Bu anlaşmadan sonra Abdullah Elfeti, İnci Mezrası’na gidip gelmeye başladı. Çevreden bu araziyi ekenler askerden işkence gördüler şeklinde duyumlar geldi. Bu duyumlar üzerine Cemal isimli binbaşının yanına gittik. Ben dışarıda bekledim, babam kendisiyle görüştü. Binbaşı babama ‘araziyi ekme, ektiğin takdirde başına kötü şeyler gelir’ deyince babam da ‘arazinin kira parasını verdim, ekeceğim’ demiş. Babama o zaman sorunun çözümü için Mardin Alay Komutanı’yla görüşülmesi istenmiş. Babamla gittik, oradaki görüşmemizde ‘gidin sorunu biz hallederiz’ dediler.”

Gözaltına alındı, cesedi bulundu
“Daha sonra Kavaközü Komutanlığı’na gidip Serdar Güngör isimli üsteğmenin yanına gittik. Kendisi bize ‘eve gidin, bir gün sonra misafirliğe geleceğiz’ dedi. Ertesi gün öğlene yakın askerler köyün etrafını sardı. Hızlı şekilde iki Toros marka sivil araç geldi. Araçtan yaklaşık 10 kişi indi, bunlardan iki kişi babamı aldılar. Emniyete götürüp ifadesi alındıktan sonra geri getireceklerini söylediler. Onlar köyden ayrılırken, yanıma amcamı ve köy muhtarını alıp peşlerinden gittim, ancak yetişemedim... Bu olaydan 2-3 ay sonra Cizre-Nusaybin karayolunda bir ceset bulundu. Annem fotoğraflardan ve elbiselerinden babamı teşhis etti. Babamın İlçe Jandarma Komutanlığı’nda işkence gördüğüne tanık olanlar da var... Babamın ölümüne sebebiyet veren Cemal binbaşıdan şikâyetçiyim.”

Kayıp yakınları komutanı suçluyor
Diyarbakır ve Şırnak’ın Silopi ile Cizre ilçelerinde yapılan kazıların ardından Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe veren kayıp yakınları cinayetlerden Albay Cemal Temizöz’ü sorumlu tutuyor. Cizre’de oturan Abdülhakim Özdemir, 6 Haziran 1994’te Ziristan Köyü’ne gelen Cemal Temizöz, itirafçılar Adem Yakın, Beşir Akkort ve askerlerin kardeşi Abdullah Özdemir’i gözaltına aldığını ve o tarihten itibaren kendisinden haber alamadıklarını söyledi. Özdemir ile birlikte babası İzzet Padır ve kendisinin gözaltına alındığını anlatan Harun Padır da Temizöz’den şikayetçi oldu. Olaya tanık olduğunu savcıya anlatan Padır, babasının hâlâ kayıp olduğuna dikkat çekti.

taraf



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,758 µs