En Sıcak Konular

AP için milletvekili seçimi devam ediyor

7 Haziran 2009 14:05 tsi
Almanya, Belçika, Yunanistan, İsveç, Danimarka ve Finlandiya'da, Avrupa Parlamentosu milletvekillerini belirlemek amacıyla düzenlenen seçimlerde oy verme işlemi başladı.

YUNANİSTAN

Yunanistan'ı Avrupa Parlamentosu'nda temsil edecek 22 milletvekilini seçecek olan 9 milyon 866 bin 913 seçmenin yaklaşık 20 bin sandıkta verecekleri oylar, sandıkların kapanacağı 19.00 itibarıyla sayılmaya başlanacak.

Yunanistan'da yaşayan, diğer AB üyesi ülkelerin vatandaşı 6 bin 505 kişinin de oy kullanacağı seçimlerin sonuçlarının gece yarısına doğru açıklanması bekleniyor.

Ülkede uygulanan seçim sistemine göre, tüm Yunanistan tek bir seçim bölgesi olarak kabul ediliyor ve yüzde 3 barajını aşamayan partilerin aldıkları oylar, barajı aşan diğer partilere dağıtılıyor. Tüm partiler, seçime 22 adaydan oluşan listeyle giriyor.

Yunanistan'da 2004 yılında yapılan seçimlerde o dönem için seçilen 24 AP milletvekilinin 11'ini iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP), 8'ini ana muhalefet partisi PASOK, 3'ünü Yunanistan Komünist Partisi (KKE) kazanmış, diğer ikisini de SYRİZA (Radikal Sol Koalisyon) ve LAOS (Halkçı Ortodoks Partisi) paylaşmıştı.

Yunan basını, kamuoyu yoklamaları sonuçlarının, PASOK'un bugünkü seçimlerden birinci parti olarak çıkacağı yönünde olduğunu duyurmuştu.

ALMANYA
 
Almanya'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri bugün yapılıyor.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, oyunu Berlin'in Kreuzberg semtindeki Gustav-Meyer-Schule adlı okulda kullandı.

Almanya'da, aralarında yaklaşık 2,1 milyon diğer AB ülkeleri vatandaşının da bulunduğu toplam 64,3 milyon kişi oy hakkına sahip.

AB ülkelerinde toplam 375 milyon insanın katıldığı seçimlerde AP'nin 736 yeni üyesi belirlenecek. En fazla milletvekiline sahip Almanya, Avrupa Parlamentosu'na 99 milletvekili gönderecek.

AP seçimlerine Almanya'daki 4 partiden toplam 8 Türk kökenli milletvekili adayı da katılıyor.

Almanya'dan seçimlere milletvekili adayı olarak katılan Türk kökenli politikacılar Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) İsmail Ertuğ, Hıdır Karademir ve Macit Karaahmetoğlu, Sol Parti'den Sidar Aydınlık-Demirdöğen ve Kadriye Karcı, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) Yaşar Bilgin ve Bavyera eyaletindeki "Özgür Seçmenler" (Freie Waehler - FW) adlı yerel partiden Murat Bülbül ve Gökhan Değer. Hür Demokrat Parti'den (FDP) ve Yeşiller Partisi'nden Türk kökenli aday bulunmuyor.

İlk kesin seçim sonuçlarının, yerel saatle 18.00'de seçim sandıklarının kapanmasından sonra saat 22.00 gibi alınması bekleniyor.

Almanya'da bugün ayrıca, Meclenburg-Vorpommern, Rheinlandpfalz, Saarland, Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletlerinde yerel seçimler yapılıyor.

BELÇİKA
 
Federal yapılı Belçika'da bölgesel parlamento seçimleri ve Avrupa Parlamentosu seçimleri bugün yapılıyor. 

 
Oy kullanmanın mecburi olduğu seçimlerde 7 milyon 688 bin Belçikalı sandık başına gidiyor. Bu ülkede yaşayan 66 bin AB vatandaşı da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanıyor.

Bölgesel seçimlerde Brüksel (89 milletvekili), Valonya (75 milletvekili), Flaman kesimi (124 milletvekili) ve Almanca konuşulan bölge (25 milletvekili) olmak üzere dört ayrı parlamentonun temsilcileri belirlenecek.

Belçikalılar aynı zamanda, Avrupa Parlamentosu'na gönderecekleri 22 parlamenteri de seçecek.

Bölgesel seçimlerin sonuçları, ülke genelini yöneten federal koalisyon hükümeti için, kamuoyunun son ekonomik krizden sonra siyasi eğiliminin belirlenmesi açısından önem taşıyor. Kamuoyu yoklamaları, aşırı sağ ve yeşillerin oy kazanabileceğine işaret ediyor.

Seçimlere değişik bölgelerde çeşitli siyasi partilerden 30'a yakın Türk asıllı aday da katılıyor. Bunlardan bazılarının, listelerde bulundukları öncelikli yer ve Türk asıllı seçmenlerden gelecek tercih oylarıyla seçileceklerine kesin gözüyle bakılıyor.

Belçika'yı yöneten ve iç çatışma halinde olan bugünkü federal hükümet, Valon ve Flaman liberaller, Valon ve Flaman Hristiyan demokratlar ile Valon sosyalistlerden oluşuyor. Flaman sosyalistler ve diğer partiler muhalefette bulunuyor.

Belçika'da bölgesel seçimlerden sonra, erken genel seçimlere gidilmesi ve federal hükümet koalisyonunun yeniden belirlenmesi olasılığı da yüksek gözüküyor.

Kısmen bilgisayar sistemiyle yapılan, olaysız devam eden seçimlerin sonuçları akşam saatlerinde açıklanacak.

İSVEÇ, DANİMARKA VE FİNLANDİYA'DA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

İsveç, Danimarka ve Finlandiya'da, Avrupa Parlamentosu milletvekillerini belirlemek amacıyla düzenlenen seçimlerde oy verme işlemi TSİ 09.00'da başladı.

Ülkede yaşayan diğer AB ülkelerinin vatandaşlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 7 milyon kişinin oy kullanabileceği İsveç'te seçmenler, okul, belediye ve kütüphane gibi kamu binalarında kurulan sandıklara giderek oy kullanıyor. TSİ 22.00'ye kadar sürecek seçimlerde İsveçliler, Avrupa Parlamentosuna gidecek 18 milletvekilini belirleyecek.

Seçimlere, Linköping Belediye Başkanı Muharrem Demirok da Merkez Parti'den aday olarak katılıyor.

İsveç'te bugünkü seçimlere, Eylül 2010'da yapılacak genel seçimlerin bir provası olarak da bakılıyor.

Danimarka ve Finlandiya'daki seçmenler de Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başına gidiyor.

Avrupa Parlamentosu'na 13 milletvekili gönderecek Danimarka'da da iki Türk, seçimlere aday olarak katılıyor. Sosyal Demokrat Parti'den Hüseyin Araç ile AB karşıtı parti Halk Hareketi'nin adayı Mehmet Aksoy, Türk ve Danimarkalı seçmenlerden oy bekliyor.

Danimarka'da seçmenler bugün ayrıca, kraliyet ailesinin ilk çocuklarının kız ya da erkek ayrımı yapılmaksızın tahta geçebilmeleri yönünde halka sunulan tasarıya "evet" ya da "hayır" oyu kullanacak.

Finlandiya'da da Türk kökenli Nesrin Can'ın da Sosyal Demokrat Parti'den aday olduğu seçimler sonucu 13 milletvekili Avrupa Parlamentosu'na gidecek.

aa



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs