En Sıcak Konular

Yeniden yapılan seçimlerde olaylar çıktı

7 Haziran 2009 12:58 tsi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde çeşitli nedenle iptal edilen 30 belediye başkanlığı, 11 beldede belediye meclisi üyeliği, 220 köy ve mahallede muhtarlık, 88 seçim bölgesinde ihtiyar heyeti seçimi bugün yenileniyor.

Yerel seçimin yapıldığı yerlerde seçmenler bu sabah erken saatlerden itibaren sandık başına gitmeye başladı. Seçimin, propaganda çalışmaları döneminde partilerin ağırlık verdiği Sakarya'nın Akyazı, Aydın'ın Koçarlı, Çorum'un Mecitözü ve Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçelerindeki seçim sonucları merakla bekleniyor. 
 
AYRAN BELDESİNDE SEÇİM GERGİNLİĞİ

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi Ayran beldesinde iptal edilen seçimler gergin bir ortamda tekrar yapılıyor. AK Parti, CHP ve DTP'nin iddialı olduğu ilçede seçimler öncesi dün geceden itibaren işyerlerinin kapılarına 'PKK', örgütün sözde silahlı kanadı olarak bilinen 'HPG' ile Abdullah Öcalan'a yönelik Kürtçe 'Serok' yazıları yazıldı.

Sabahın erken saatlerinde Birecik'ten gönderilen jandarma birlikleri beldenin giriş ve çıkışlarını kontrol altına alırken, vatandaşlar oy kullanmak için okullara gitmeye başladı. 3 bin 500 nüfuslu beldede bin 210 seçmen oy kullanacak. Beldedeki iki okulda oy kullanmaya giden vatandaşlar sokaklardaki işyerleri ve bazı duvarlarda PKK, HPG ve Serok yazılarıyla karşılaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkan adayı Selahattin Alpay ile çekilmiş resminin altındaki yazıları kimin yazdığı konusunda araştırma yapılıyor. Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, püskürtmeli boyalarla yazılan yazıların bir gün öncesine kadar olmadığı ve dün gece vakitlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından yazıldığı belirtildi. Salon görevlileri ile yaşlı yakınlarını oy kullanmaya getiren vatandaşlar arasında münakaşalar oldu. Bunun üzerine salon görevlilerinin isteği üzerine jandarma birlikleri olaylara müdahale ederek seçmenleri okulun dışına çıkarmaya çalıştı. Robokop ekipleri okulun etrafında güvenlik çemberi oluştururken, beldenin çevresinde de panzerler güvenliği sağladı.

Bu arada, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan da beldeye gelerek partili seçmenlerine destek verdi.

Öte yandan jandarma ekipleri dün gece yazıldığı tahmin edilen terör örgütü propagandası yapılan yazıların bazılarını sildi. Sokak başlarında birer asker bırakılarak güvenlik sağlanmaya çalışıldı.

Şanlıurfa İl Seçim Kurulu Başkanlığı, 29 Mart'ta Birecik ilçesine bağlı Ayran belde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin ardından 'güvenli ortam sağlanamadığı' gerekçesiyle pusulaları okulda saymayıp, adliyeye götürmüştü. İlçe Seçim Kurulu tarafından adliyede yapılan sayımda AK Parti ve CHP'nin adaylarının oyları eşit çıkması üzerine yapılan itirazlardan sonra İlçe Seçim Kurulu, konuyu İl Seçim Kurulu'na gönderdi. Burada yapılan incelemede, 'açık sayım ve döküm ilkelerine aykırılık' tespit eden kurul, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin iptaline karar vermişti.

MARDİN'DE SEÇİM KAVGASI: 3 ASKER YARALI

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli beldesindeki oy kullanma işlemi sırasında iki grup arasında kavga çıktı. Kavgaya karışanları ayırmaya çalışan 3 asker yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimi iptal edilen Girmeli beldesindeki ilköğretim okulunda oy kullanma işlemi sırasında AK Partili ve DTP iki grup arasında tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışma taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, kavgaya müdahale etti.

Grupları ayırmaya çalışan 3 asker, atılan taş sonucu çeşitli yerlerinden yaralandı. Olayla ilgili olarak 2 kişi gözaltına alındı.

Kavga nedeniyle bir süre ara verilen oy kullanma işlemi yeniden yapıldı.

ŞARKİKARAAĞAÇ'TA SEÇİM SIRASINDA KAVGA

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde oy kullanma işlemi sırasında iki grup arasında çıkan kavgada, 1 kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimi iptal edilen Şarkikaraağaç'taki Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde oy kullanma işlemi sırasında MHP'li sandık görevlilerinin bir gence baskı yaptıkları iddiasıyla, AK Partili ve MHP'li iki grup arasında tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüşünce bağırarak konuşan M.E, gözaltına alındı.

Grupları sakinleştirmek için olay yerine gelen Kaymakam Mehmet Akçay, vatandaşlara seslenerek, ''Burada bir seçim yapılıyor. Bu görüntüler Şarkikaraağaç'a yakışmıyor. Kim kazanırsa kazansın yarın herkes birbirinin yüzüne bakacak. Bu kavga, dövüş nedir. Ayıp bir şey'' dedi.

AK Parti ve MHP teşkilatlarını da partilileri sakinleştirmeleri için uyaran Akçay, oyunu kullananlardan, okul bahçesinde beklemeyerek evlerine gitmelerini ve istirahat etmelerini istedi. Akçay, ''Kimseye baskı yapılmasın, oy namustur'' diye konuştu.

Kaymakamın konuşmasının bitmesiyle birlikte iki grup arasında yeniden kavga çıktı. Olay yerine gelen çevik kuvvet ekibi, iki grup arasına girerek vatandaşları sakinleştirdi. AK Parti adayı Mevlüt Özdemir de olay yerine gelerek, partililerden sakin olmalarını istedi.

AKYAZI'DA ÇOK SAYIDA POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde belediye başkanlığı seçimleri yenileniyor. Seçime büyük ilgi gösteren Akyazılılar sabah saatlerinden itibaren oy verme işlemine başladı.

AK Parti Akyazı Belediye başkan adayı Yaşar Yazıcı, oy vermek için eşi Sabiha Yazıcı ile birlikte Akyazı Meslek Yüksek Okulu'na geldi. Yazıcı, 1035 nolu sandıkta oy kullanmak için bir süre bekledikten sonra eşiyle birlikte oyunu kullanarak okuldan ayrıldı. Saadet Partisi (SP) Akyazı Belediye başkan adayı Hasan Akcan da Cumhuriyet Anaokulu 1070 nolu sandıkta oyunu kullandı. Akcan, seçimin hayırlı olması dileğinde bulundu.

Akyazı'da seçim sebebiyle polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü ilçeye provakasyonları engellemek için çok sayıda polis ve çevik kuvvet gönderdi. Sandık bulunan her okulda çok sayıda polis memuru güvenliği sağlıyor. Sakarya Emniyeti ilçeye ayrıca toplumsal olayları engellemede kullanılan toma aracı sevk etti. Akyazı'da 29 Mart'ta yapılan belediye başkanlığı seçimini AK Parti adayı Yaşar Yazıcı 5 oy farkla kazanmış, Saadet Partisi'nin itirazı üzerine Yüksek Seçim Kurulu seçimin yenilenmesi kararı almıştı.

ŞANLIURFA'DA SEÇİM GERGİNLİĞİ

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi Ayran beldesinde iptal edilen seçimler gergin bir ortamda tekrar yapılıyor.

AK Parti, CHP ve DTP'nin iddialı olduğu ilçede seçimler öncesi dün geceden itibaren işyerlerinin kapılarına 'PKK', örgütün sözde silahlı kanadı olarak bilinen 'HPG' ile Abdullah Öcalan'a yönelik Kürtçe 'Serok' yazıları yazıldı.

Sabahın erken saatlerinde Birecik'ten gönderilen jandarma birlikleri beldenin giriş ve çıkışlarını kontrol altına alırken, vatandaşlar oy kullanmak için okullara gitmeye başladı. 3 bin 500 nüfuslu beldede bin 210 seçmen oy kullanacak. Beldedeki iki okulda oy kullanmaya giden vatandaşlar sokaklardaki işyerleri ve bazı duvarlarda PKK, HPG ve Serok yazılarıyla karşılaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkan adayı Selahattin Alpay ile çekilmiş resminin altındaki yazıları kimin yazdığı konusunda araştırma yapılıyor. Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, püskürtmeli boyalarla yazılan yazıların bir gün öncesine kadar olmadığı ve dün gece vakitlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından yazıldığı belirtildi.

Salon görevlileri ile yaşlı yakınlarını oy kullanmaya getiren vatandaşlar arasında münakaşalar oldu. Bunun üzerine salon görevlilerinin isteği üzerine jandarma birlikleri olaylara müdahale ederek seçmenleri okulun dışına çıkarmaya çalıştı. Robokop ekipleri okulun etrafında güvenlik çemberi oluştururken, beldenin çevresinde de panzerler güvenliği sağladı.

Bu arada, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan da beldeye gelerek partili seçmenlerine destek verdi.

Öte yandan jandarma ekipleri dün gece yazıldığı tahmin edilen terör örgütü propagandası yapılan yazıların bazılarını sildi. Sokak başlarında birer asker bırakılarak güvenlik sağlanmaya çalışıldı.

Şanlıurfa İl Seçim Kurulu Başkanlığı, 29 Mart'ta Birecik ilçesine bağlı Ayran belde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin ardından 'güvenli ortam sağlanamadığı' gerekçesiyle pusulaları okulda saymayıp, adliyeye götürmüştü. İlçe Seçim Kurulu tarafından adliyede yapılan sayımda AK Parti ve CHP'nin adaylarının oyları eşit çıkması üzerine yapılan itirazlardan sonra İlçe Seçim Kurulu, konuyu İl Seçim Kurulu'na gönderdi. Burada yapılan incelemede, 'açık sayım ve döküm ilkelerine aykırılık' tespit eden kurul, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin iptaline karar vermişti.
 
ajanslar



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,504 µs