Ya anayasa ya Avrupa | " /> Ya anayasa ya Avrupa | "/>

En Sıcak Konular

Selçuk: Ya anayasa ya Avrupa

7 Haziran 2009 09:38 tsi
Selçuk: Ya anayasa ya Avrupa Mevcut Anayasa ile batılı anlamda demokrasi kurulamayacağını söyleyen Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk AB ile ilgili bir de iddiada bulundu.

Selçuk, Hukuki Araştırmalar Derneği Konya Şubesi tarafından Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Yeni Ama Nasıl Bir Anayasa'' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Cumhuriyet Başsavcısının verdiği kararlarda iki kaynaktan yararlandığını anlatan Selçuk, bunlardan birincisinin daha önce Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı tanımlar olduğunu belirtti.

Selçuk, şunları kaydetti:

''Beğenmese bile o tanımları değerlendirmek zorundadır. İkincisi ise Siyasal Partiler Yasası'dır. Bu yasayı okuyun bakalım, Türkiye'de siyaset yapmak mümkün mü? O yüzden Avrupa Birliği sürecinde Siyasi Partiler Yasası'nın mutlaka kaldırılmasını, Türkiye'nin başına bela olacağını daha önce belirttim. Yargıç, Savcı neye bakar? Yazılı metne bakar. Nutuklara bakmaz. O metnin dışına çıkan bir işlem yapıyorsa o zaman onun yakasına yapışmanız gerekiyor. İşte o zaman siyasete girmiş olur, yazılı metin bağlayıcıdır.''

Selçuk, mevcut Siyasi Partiler Yasası yürürlükte kaldığı sürece bu yasa nedeniyle partilerin kapanmaya devam edeceğine inandığını bildirdi.

Halk arasında Anayasa değişikliği konusunda bir uzlaşma olduğunun görüldüğünü anlatan Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Mevcut Anayasa ile Türkiye'de batılı anlamda demokrasiyi kurmanız mümkün değildir. Bu Anayasa ile Avrupa Birliği'ne giremezsiniz. Halk kendi temsilcilerine yeni bir Anayasa konusunda gereken baskıyı yapmamaktadır. Türkiye benim kanımca 1982 Anayasası'nın maddi ve içerik meşruluğunun bulunmadığını artık anlamış durumdadır. 2000'li yıllara bu Anayasa ile girmek büyük talihsizlik olmuştur. Bu Anayasa biçimsel anlamda da meşru değildir. Kabul ediliş şekli son derece kötüdür. Zoraki kabul edilmiştir. Ölüm gösterildi, sıtmaya razı olundu. Türk milleti okumadan hüküm kuruyor. Hazırlanan Anayasa'nın başına gelen de böyle oldu.''

Sami Selçuk, hiçbir yasal metinin mükemmel olamayacağını ifade ederek, ''1982 Anayasası 'İnsan, devlet içindir' anlayışındadır. Devleti kutsallaştırmıştır. Kutsal olan bir şeyi zaten eleştiremezsiniz. Çünkü o kutsaldır. Türkiye kendi Anayasası'nı kendi yapmalıdır. Bu konuda da geç kalmamalıdır. Bu durumun Avrupa Birliği sürecini yavaşlattığı unutulmamalıdır'' dedi.

Panelde, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Tekin birer sunum yaptı.

aa

 

 



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,785 µs