şok daha! | " /> şok daha! | "/>

En Sıcak Konular

AGB'de bir şok daha!

7 Haziran 2009 09:35 tsi
AGB'de bir şok daha! Kadrolu denek listesi yayınlanınca AGB, cihazlarını topladı...

Yargıya intikal eden reyting ölçümlerine yönelik şaibe tartışmaları derinleşiyor. Televizyon İzleme Araştırma Komitesi (TİAK) Yönetim Kurulu üyelerinin bile bilmediği kullanıcı listelerinin elden ele dolaşması ve kadrolu denek sahiplerinin ortaya çıkması gözleri ölçüm şirketine çevirdi. 

Bu gelişme üzerine AGB Nielsen yetkilileri apar topar peoplemeter (reyting ölçme) cihazlarını topladı. Ayrıca AGB'nin, cihazlarını topladığı ailelere kesinlikle konuşmamaları yönünde telkinde bulunduğu ileri sürüldü. Bir kullanıcının en fazla beş yıl denek olarak kalabileceği sistemde sadece İstanbul'da onlarca ailenin bu süreyi aştığı tespit edilmişti. Gelişmeler üzerine TRT Genel Müdürlüğü, TİAK ve AGB hakkında suç duyurusunda bulunarak konuyu yargıya taşıdı. Soruşturma başlatan savcılık, reyting ölçümlerini yürüten şirketlerin verilerini incelemeye aldı.

TİAK Başkanı Ömer Kayalıoğlu ise kurum üyelerinin bile bilmediği denek listelerinin elden ele dolaşmasının kendilerini de çok şaşırttığını söylüyor. Verilerden çıkar sağlamaya çalışan art niyetli kişilerin olduğunu vurgulayan Kayalıoğlu, ellerindeki verileri Ankara ve İzmir savcılarına verdiklerini dile getiriyor. Reyting oranlarından çıkar sağlamaya çalışan kişilerin hane sahiplerini farklı isim ve kurum adlarıyla arayarak bilgi aldıklarını aktaran Kayalıoğlu, ciddi aksaklıklar tespit ettiklerini sözlerine ekliyor.

Her yıl deneklerin yüzde yirmisinin değişmesi üzerine kurulan sistemin beş yılda bir tamamen sıfırlanarak kendisini yenilemesi gerekiyor. IAA Uluslararası Reklâmcılık Derneği'ne bağlı TİAK'ın çalıştırdığı AGB şirketi bu kuralın uygulandığını taahhüt ediyor. Ancak evinde peoplemeter cihazı takılı olan kişilerin ortaya çıkması bunun hiç de öyle olmadığını gösterdi. 10 yıldır evinde peoplemeter cihazının takılı olduğunu söyleyen Haldun Cantürk'ün anlattıkları bunun hiç de öyle olmadığını ortaya koyuyor. İsim listesinde adının ortaya çıkması sonrasında AGB yetkililerinin gelerek evindeki cihazı aldığını söyleyen Cantürk, "Eğer bu tür şeyler ortaya çıkmasaydı şu an hâlâ cihaz bizde takılı olacaktı. Çünkü 10 yıl olmasına rağmen kontrollerin dışında aleti almak için bir teşebbüste bulunmamışlardı." diye konuşuyor. Basında bu tür olayların ortaya çıkmasıyla çok üzüldüğünü anlatan 74 yaşındaki Haldun Cantürk sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bazı kullanıcıların para karşılığı belli programları izlediği ortaya çıkınca çok üzüldük. Çünkü biz 10 yıl boyunca cihazı kullanırken bile çok dikkatli davrandık. Ama bu tür şeyler ortaya çıkınca biz de çok tedirgin olduk. Bu yüzden cihazı bizden almalarına çok sevindik." Beş yılı aşkın süredir evinde reyting aleti takılı olan Fatma Altı da çıkan haberlerin ardından evindeki cihazın alındığını anlatıyor. AGB şirketinin daha önce olduğu gibi cihazı aldıktan sonra da kimseyle konuşmaması konusunda kendisini uyardığını anlatan Altı, "3 ayda bir puanlama sistemiyle promosyon ürünleri alıyordum. Cihaz alınınca bunları alamayacağım için üzgünüm." diye konuşuyor.

zaman



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,143 µs