En Sıcak Konular

DTP'li Türk Başbuğ'u Eleştirdi

6 Haziran 2009 17:43 tsi
DTP'li Türk Başbuğ'u Eleştirdi DTP lideri Ahmet Türk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ABD'den yaptığı açıklamaları eleştirdi.

DTP lideri Ahmet Türk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ABD'den yaptığı açıklamalrı eleştirdi. "Biz siyasileri muhattap alırız" diyen Türk, "Başbuğ'un açıklamaları Başbakan ve Cumhurbaşkanınaydı. Bu ülkede siyasiler sorumluğu yerine getirmezse konuşacağı yerine susarsa, Türkiye'de hep bir başkası konuşmuştur" dedi.
 
DTP'li Türk, Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Çözüm İçin Diyalog" konferansının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Org. Başbuğ'un ABD'de yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Türk, "Genelkurmay Başkanı açıklamayla Türkiye'de askerin bakışını ortaya koydu. Biz siyasileri muhatap alırız. Ama sonuç olarak Genelkurmay Başkanının da Başbakanın, Cumhurbaşkanının yerine konuşmaması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor. Genelkurmay Başkanının mesajları bize değil; Cumhurbaşkanı ve Başbakanaydı. Bu ülkede siyasiler sorumluğu yerine getirmezse konuşacağı yerine susarsa, Türkiye'de hep bir başkası konuşmuştur" dedi.

Başbuğ'un Yugoslavya benzetmesi de sorulan Türk, "Türkiye, Yugoslavya değil. Türkler ile Kürtlerin ilişkisi Yugoslavya gibi değil. Burada bizim getirdiğimiz tartıştığımız şey Türkiye'nin bütünlüğü içinde sorunu nasıl çözeriz. Biz modelleri tartışmıyoruz" yanıtını verdi.

"Kürt sorunuyla yüzleşmek..."

Türk, "Bugün Türkiye'yi yönetenler maalesef Kürt sorunu gerçeğiyle yüzleşmiyor ve yüzleşmekten korkuyor" ifadesini kullandı.

Türk, "Artık 30 yıllık savaş, çatışmalı süreç, operasyonlarla, imha politikalarıyla bu sorunun çözülemeyeceği inancının oluştuğunu görüyoruz. Bugün devlet farklı anlayışıyla sorunun çözümüne esas alan bir duruşta olduğunu görüyoruz. Bu çok hazırlanmış projeli bir duruş mu? Hayır. Ancak bugün eski yöntemlerle çözülmeyeceğinin görmeye başlandığının ve Kürt sorunuyla ciddi bir şekilde yüzleşmek zorunda kalındığı bir sürece gittiğini gösteriyor" dedi.

Ahmet Türk, "Kürtlerin bu sorunun çözümü için talepleri var ve bunları çok açık şekilde ifade ediyor. Yine DTP, bugün Kürt halkının desteği ile o coğrafyadaki halkın desteğiyle parlemantoda bu sorunun demokratik yöntemlerle çözümü için çalışmaktadır. Yine 30 yıldan beri silahlı mücadeleyi sürdüren PKK artık bu işin diyalogla ve barışçıl yöntemlerle çözümü konusunda tavrını ortaya koymuştur" dedi.

"Bir proje yok"

Türk, "Türkiye'nin bütünlüğü için Kürt sorunun çözümünü içeren bir süreci yaşıyoruz. Sorunun çözümü konusunda devletin, siyasi partilerin ortaya koyacağı duruş çok önemli. Tartışmalara baktığımızda sayın Cumhurbaşkanı, 'iyi şeyler olacak' diyor. 'Kürt sorunu Türkiye'nin en önemli sorunu' diyor. Ama tartışmalara baktığımızda bu konuda sayın Cumhurbaşkanı'nın açık bir şekilde dile getirmesine rağmen bir proje olmadığını görüyoruz. Sorunu, demokratik yöntemlerle çözüm ortada yok" dedi.

"Bir ara umutlandık ama bakıyoruz ki her dönemde siyasi otoritenin bir vesayetin olduğunu görüyoruz" diyen Türk, "Aslında hepsi bu sorunu görüyor ancak parmak basmak istemiyor. Sayın cumhurbaşkanı bir tartışma açtı. Siyasilerden bazı açıklamalar geldi. Hatta CHP bile son dönemde bir genel af dahi olmak üzere bazı şeylerin yapılması gerektiğini bu konuda da hükümetin açık olarak ne düşündüğünü belirtmesi gerektiğini söyledi" diye konuştu.

"Esas benim diyor"

DTP'li Türk, "Ama bir bakıyoruz ki ABD'de Genelkurmay Başkanı çıkıyor; aslında bize değil yapılan çalışmalara karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı ve başbakana oradan yanıt veriyor; 'Esas benim' diyor. 'Bizim isteğimiz bir formül oluşmazsa, bizim isteğimiz bir yol haritası olmazsa sizin yapabileceğiniz bir şey yok' diyor. DTP olarak parlamentoya geldiğimizden beri bu sorunun silahla değil, ortak akıl ile çözümü yönünde fikirlerimizi ortaya koyduk. Barışın çok kolay olmadığını biliyoruz. Önemli olan bu kanın durması, önemli olan Türkiye'de Türklerin Kürtlerin kardeşçe yaşaması" dedi.

"PKK kürt sorununun bir parçasıdır"

Türk, yabancı bir gazetecinin PKK'ya yönelik sorduğu soruyu ise, "Burada biz bir halkı tartışıyoruz. Halkın sahip olmasa gereken hakları tartışıyoruz. Zaten halkın talebi olmasaydı PKK, 30 yıldır bu mücadeleyi sürdüremezdi. Şimdi bir halkın talebi var, bugün PKK halkın talepleri dışında farklı pozisyon almışsa bu mücadeleyi sürdüremezdi. Şimdi meseleyi sadece uluslarası güçlerin desteği ile değerlendirirseniz yanlış yaparsınız. Bakın bugün Kürt coğrafyasında milyonlarca insan, kendi düşüncesini nevruzlar da Öcalan'a karşı olan duyarlığının ortaya koyuyor. Sonuçta Kürt sorununu parçasıdır bu PKK. Bunun artık görülmesi gerekir" şeklinde yanıtladı.



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs