En Sıcak Konular

Fransa ve ABD stratejileri ortak

6 Haziran 2009 16:55 tsi
Fransa ve ABD stratejileri ortak ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İran'dan nükleer silah programını geliştirmemesini istedi.

Fransa'nın Caen kentine gelen Obama, Sarkozy ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanının liderliğini takdir ettiğini belirterek, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak sıkı diplomasi gerektiği fikrini de yineledi.

Filistin-İsrail sorununa da değinen Obama, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini inşa etmeyi durdurması gerektiğini, ancak Filistinlilerin de şiddetten vazgeçmeleri ve tahrik etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Obama, İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözüm bulmayı amaçlayan "ciddi ve yapıcı" barış görüşmeleri görmeyi istediğini kaydetti. 60 yıllık sorunun bir gecede çözülmesini beklemediğini söyleyen Obama, "Daha önce de söylediğim gibi, iki tarafın kaderlerinin birbirlerine bağlı olduğunu kabul etmelerini bekliyorum" dedi.

Kuzey Kore'nin son zamanlardaki hareketlerinin "olağanüstü kışkırtıcı" olduğunu bildiren Obama, bu tip davranışları ödüllendirmeyeceğini ifade etti.

Obama, Sarkozy ile aralarında terörle mücadelede stratejisi de olmak üzere bazı konularda yakın işbirliği içinde çalışacaklarını da ifade etti.
Sarkozy de Obama'nın İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini inşa etmeyi durdurma çağrısına destek verdiğini belirterek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Yahudi soykırımı konusunda "anlamsız açıklamalarından" kaygı duyduğunu söyledi. Sarkozy, ABD'nin ricası üzerine Fransa'nın Guantanamo tutuklularından bazılarını kabul edeceğini ifade etti.

Sarkozy, ABD Başkanının hafta içinde Kahire'de Müslüman dünyasına yaptığı konuşmada, başörtüsü konusu dahil, yaptığı konuşmanın içeriğine tamamen katıldığını da sözlerine ekledi.



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,702 µs