intihar ediyor | " /> intihar ediyor | "/>

En Sıcak Konular

Van Gölü intihar ediyor

6 Haziran 2009 12:45 tsi
Van Gölü intihar ediyor Son bir hafta içinde Van Gölü kıyılarına altı ton ölü inci kefali vurdu

Van Gölü’nde yaşayan tek canlı olan İnci Kefali balığının üreme döneminde yumurtlama için gittiği tatlı su kaynaklarında toplu balık ölümü yaşandı. Her yıl 15 nisan - 30 haziran tarihleri arasında yumurtlama için tatlı su kaynaklarına giden İnci Kefalinin, Muradiye Sulama Birliği’nin sulama kanallarına su vermek için dereden giden suyun kesilmesi nedeni ile oksijensizlikten öldükleri belirtildi.

Üremek için derelere göçüyorlar
Van Gölü’nün suyunun sodalı olması nedeni ile ürüme dönemini tatlı su kaynaklarında geçiren İnci Kefalı Balıkları, yumurtalarını, gölü besleyen nehirlerin tatlı sularına bıraktıktan sonra geri dönüyorlar. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bu göç sırasında balıkların suyun akıntısının tersine gitmeleri ve küçük şelaleleri zıplayarak göçmeleri muhteşem görüntüler oluşturuyor. İnci Kefalinin üreme dönemlerinde avlanma yasağı uygulanıyor.

Dere suyu kesilince öldüler
Ancak bu yıl balıkları göç yolunda kötü bir sürpriz karşıladı. Yumurtalarını bırakarak geri dönmeye başlayan balıklar, Muradiye Sulama Birliği’nin balıkların göç ettiği Bendimahi deresinin sularını su kanallarına aktarmasından dolayı oksijensiz kalarak öldüler. Bendimahi deresinin kenarlarında ve Van Gölü sahillerinde oksijensiz kalarak ölen balıklar, intihar etmek için kıyıya vuran balinaların oluşturduğu görüntüleri aratmadı.

Sorumlusu Sulama Birliği
İnci Kefali ile ilgili yaptığı araştırmalarla bilinen ve balık ölümlerinin gündeme gelmesinin ardından bölgede inceleme yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, balık ölümlerinin oksijensizlikten kaynaklandığını söyledi. Muradiye Sulama Birliği’nin köylerin sulama kanallarına su aktarmak için derenin önünü kestiğini ve balıkların buna hazırlıksız yakalandığını açıklayan Sarı, gerekli uyarıları yapmalarına rağmen Muradiye Sulama birliğinin önlem almadığını belirtti. Sarı, “Su birden değil de kademeli olarak kesilseydi o zaman balıklar buna göre hazırlığını yapar ve hızlı bir şekilde geri dönerdi. Bu konuda biz gerekli uyarıları yaptık ancak yine de engel olamadık“ dedi.



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs