En Sıcak Konular

Sözler ile yapılanlar çelişiyorsa...

6 Haziran 2009 11:07 tsi
Sözler ile  yapılanlar çelişiyorsa... Hüsnü Mahalli Obama'yı neden eleştirdi?

Hüsnü Mahalli / Akşam

Obama'nın çelişkileri

ABD Başkanı Obama, Kahire Üniversitesi'nde çok azı öğrenci olan 2 bin 500 kişiye karşı tarihi olmayan 'tarihi' bir konuşma yaptı.
Tarihi değil, çünkü Obama'nın dile getirdiği tüm konular her gün yüzlerce kez bu coğrafyada yaşayan gazeteci, siyasetçi, akademisyen ve sokaktaki insan tarafından konuşulup yazılıyor.
Demokrasi, insan hakları, Ortadoğu'da barış, radikal İslam ve Batı ile Doğu arasında diyalog konuları.
Peki demokrasinin erdemlerini anlatan Obama neden 28 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek'in ülkesinden Arap ve İslam alemine konuşmayı tercih etti?
Neden Obama ülkesinin desteği olmadan bir gün bile iktidarda kalması mümkün olmayan Mübarek ile samimi konuşmalar yapıyor ve Mübarek'in bölge ile dünya barışı için önemli bir kişi olduğunu söylüyor?
Neden Başkan Obama 2002'de bir yazısında 'demokrasi düşmanı' olarak tanımladığı Mübarek'in ayağına giderek Ankara'da olduğu gibi Parlemento'da değil de bir üniversitede konuştu. Yoksa Obama kendisini dinlemeye gelen 2 bin 500 kişinin 'özenle ve seçmece' insanlar olduğunu bilmiyor muydu.
Gelelim kadın hakları konusuna...
Kadınlara araba kullanma ve tek başlarına sokağa çıkma izninin verilmediği Suudi Arabistan, Obama'nın Ortadoğu turunda ilk durak idi. Bu yasakların koyucusu ve uygulayıcısı olan Kral Abdullah'tan som altından yapılan ve Suudilerin en büyük nişanını almayı içine sindiren Obama kendisiyle çelişerek kadın haklarından söz etti.
Oysa aynı Obama 2002-2004 döneminde yazdığı makalelerde 'İslam alemindeki tüm sorunların gerçek nedenin gericilik, cehalet ve bağnazlık olduğunu' söyleyerek Suudi Arabistan'ın en gerici ve karanlık ülke olduğunu belirtiyordu.
Gelelim Ortadoğu'da barış konusuna...
Obama kendisinden önce tüm beyaz Amerikan başkanlarının söylemlerinden farklı bir şey söylemedi. İsrail'e tam destek verdi ve Filistin devletinin kurulmasını savundu.
Ama eylemde ve somutta hiçbir kararlılık göstermedi.
Örneğin; BM Güvenlik Konseyi'ni hemen toplantıya çağırarak işgal altındaki Arap topraklarından 42 yıldır çekilmeyen ve barışı engelleyen İsrail'e karşı yaptırım kararı alabileceğinin sinyalini verebilirdi.
Kur'an-ı Kerim'den bir-iki ayet okuyarak 'Müslüman dostu olunmaz.
Obama gerçekten Müslüman dostu olmak ya da hak ve hukuktan yana olduğunu kanıtlamak istiyorsa İslam aleminin sorunlarının çözümüne eylemsel katkıda bulunur. Bu sorunların başında da Amerikan desteğiyle iktidarlarını koruyan faşist, anti-demokratik, gerici ve çağdışı iktidarların varlığı geliyor.
100 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan Suudi ailesi, 28 yıldır Mısır'ı yöneten  Mübarek, Yemen'in başında bulunan Salih, Tunus'u gestapo gibi idare eden Bin Ali ve benzerlerine destek veren bir ABD olmasaydı belki de bu coğrafyada hiçbir sorun yaşanmayacaktı.
Daha da önemlisi ABD ve müttefiği Batı'nın İsrail'e verdiği siyasal, ekonomik ve askersel destek devam ettiği sürece bırakın bu coğrafyada, dünyanın önemli bir bölümünde sorunların sonu gelmez.
Örneğin; Arap ve İslam alemine hitap eden Obama durduk yerde acaba neden Yahudilerin Almanya'da uğradığı soykırımdan söz etti? Yahudiler eğer katı bir Hıristiyan olan Hitler tarafından soykırıma uğratılmış ise o zaman Obama dün gittiği Berlin'de Merkel'e 'Almanya'nın yarısını Yahudilere  bir vatan olarak verin'' diyebilirdi. Ya da 'babasının malı gibiymiş' Filistin'i 1917'de Yahudilere bir vatan olarak vererek bu sorunun 100 yıldır yaşanmasına neden olan İngiltere'ye 'İrlanda ya da İskoçya'yı Yahudilere verin'' demeliydi. Aynı şekilde 1947'de BM'yi kullanarak İsrail devletinin Filistin toprağı üzerinde kurulmasını sağlayan ve kurulduğu günden itibaren bu devlete her alanda mutlak destek veren Obama, çok sevdiği Yahudilere Alaska ya da Florida'yı bir vatan olarak tahsis edebilirdi.
Bunlar olsaydı belki de bugün Obama'nın Kahire'ye gelip 'tarihi' konuşmasını yapmasına gerek kalmayacaktı.
Ya da İran'ın nükleer tehlikesinden söz etmesine de gerek olmayacaktı. Çünkü o zaman Obama ve onun ülkesi ABD yalnız İran'ın değil tüm Arap ve Müslüman  ülkelerinin dostu olacaktı.
Örneğin 15-20 yıl önce % 70-80 oranları ile Amerikan dostu olan Türk halkı bugün bu rakamları aşan oranlarla Amerikan düşmanı olmuştur.
Bunun nedeni de Türk halkı değil, Amerikan politikalarıdır.
Bu gerçeği öğrendiği ve gereğini sözle değil eylemle yaptığı anda Obama'nın samimiyetine inanır ve 'tarihi' bir fırsat olduğunu düşünürüz.
Ve bu nedenle Obama'ya bir tavsiyemiz olacak:
'Açlık ile Mücadele Programı'ndan yararlanan yaklaşık 32,5 milyon kendi vatandaşının sorunlarını çöz sonra da gel Mısır, Suudi Arabistan, Pakistan ve benzeri Arap ve İslam ülkesindeki iktidarların değişmesi için mor, pembe, leylak, yavruağzı, çikolata rengi devrimlerine destek ver. Şimdiye kadar olduğu gibi  coğrafyamızdaki askeri darbelere destek verme. Yarın yapılacak ve bölgenin geleceğini çok yakından etkileyecek Lübnan seçimlerine dolaylı ya da dolaysız müdahale etme. Sonra da Allah'a emanet ol.''



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs