En Sıcak Konular

Obama Nazi kampını ziyaret etti

5 Haziran 2009 19:37 tsi
Almanya'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Angela Merkel ile birlikte Weimar kenti yakınlarındaki eski toplama kampı Buchenwald'ı ziyaret etti.

Obama ve Merkel, kamptaki anıt taşına beyaz güller koyarak saygı duruşunda bulundu.

Merkel, daha sonra burada yaptığı konuşmada, öncelikle anıt taşının 37 dereceye kadar ısıtıldığını, insan vücudunun ısısının da 37 derece olduğunu, bununla insan yaşamının sembolize edildiğini söyledi.

Merkel, burada büyük acılar yaşayarak hayatlarını kaybeden insanların önünde saygıyla eğildiğini belirterek, "Biz Almanlar için geriye 'neden' sorusuyla yaşamak kalıyor. Böyle bir şeyin nasıl olabildiğini kendi kendimize soruyoruz. Bu nedenle böyle bir şeyin tekrar yaşanmaması için her zaman çaba harcamalıyız" DİYE konuştu.

Kurbanları andıkları ve çekilen acıları hatırladıkları sürece geleceği daha iyi şekillendirebileceklerini ifade eden Merkel, Almanya'nın Nasyonalsosyalizm diktatörlüğünden kurtarılabilmesi için diğer ülkelerin ne büyük fedakarlıklarda bulunduğunun da unutulmaması gerektiğini, bu nedenle burada kan akıtan Amerikalılara da teşekkür borçlu olduklarını kaydetti.

Merkel, Almanya'nın, çekilen tüm bu acılar nedeniyle insan hakları, özgürlük ve demokrasi için çaba harcama, terörizme, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı mücadele etme konusunda da büyük sorumluluk taşıdığını sözlerine ekledi.

Obama da, bir yakınının İkinci Dünya Savaşı sırasında Buchenwald'ı Nazi işgalinden kurtaran Amerikan birliğinde yer aldığını hatırlatarak, bu yakınının eve döndükten sonra bile hiçbir zaman Buchenwald'da gördüklerini unutamadığını ve içine kapalı bir şekilde yaşadığını, bunu Buchenwald'de bugün daha iyi anlayabildiğini anlattı.

Dünyada Yahudi soykırımını inkar edenler de bulunduğuna dikkat çeken Obama, Buchenwald'in bu tür inkarların aksini ispatlayan bir yer olduğunu ifade etti.

Obama, bu tür acıların bir daha çekilmemesi için her zaman dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı mücadele etmek ve burada hayatını kaybedenlerin ölümünün boşa olmadığını göstermek zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

Babası Buchenwald'de hayatını kaybeden Yahudi asıllı bir Amerikalı da, kendisi de burada bulunmuş olmasına rağmen, babasına yardımcı olamadığını belirtti.

Savaşların anlamsız olduğunu, insanların sadece kendisinden farklı olduğu için diğer bir insandan nefret etmemeyi öğrenmeleri gerektiğini ifade eden Amerikalı, dünyadaki kriz ve çatışmaların, insanların hala Buchenwald'dan ders almamış olduğunu da gösterdiğini kaydetti.

aa



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs