En Sıcak Konular

Yeni işe alımlarda detaylar belli oldu

5 Haziran 2009 18:40 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı yeni pakette yer alan “toplum yararına çalışma programının” ayrıntıları belli oldu.

Ayrıntıları bizzat, gazetecilerle sohbet eden Çalışma Bakanı Ömer Dinçer açıkladı.

Bakan’ın verdiği bilgiye göre, kendi illerinde hangi alanlarda kaç kişi çalıştırılacağına, İl İstihdam Kurulları karar verecek. İlgili ilin valiliği de ihale açarak “hizmet alımı” yoluyla işçi temin edecek.  Temizlik, ağaç dikimi gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler bu ihalelere girecek. Ancak şirketlerden “bu işe münhasır olarak işçi almaları” istenecek. Şirketlerin, mevcut işçileri kapsamda olmayacak.

Çalışanların her türlü sosyal güvenlik sorumluluğu ihaleye giren şirkette olacak. Bakan Dinçer, iki hafta önce valiliklere talimat vererek hangi alanda ne kadar çalışana ihtiyaçları olduğunun tespitini istediğini de kaydetti.

KISA SÜRELİ ÇALIŞANLARA DA SAĞLIK SİGORTASI

Çalışma Bakanı Dinçer, ayrıca kısa süreli çalışacak olanların da mutlaka sosyal güvenli kapsamına gireceklerini açıkladı.  Dinçer, “ilke olarak ‘yardım alan’ insan değil, hak kullanan insanlar olması için çalışıyoruz” diye konuştu.

MALİYET İKİ YIL İÇİN 1 MİLYAR 6 MİLYON TL

Çalışma Bakanı, Toplum Yararına Çalışma, Stajyer Eğitimi, İşgücü Eğitimi, Yeni İstihdama Prim Teşviği ve İş Kurma Eğitim olmak üzere 5 uygulamanın toplam maliyetini de açıkladı. Buna göre, 2009 ve 2010 için programların tümünün toplam maliyeti 1 milyar 6 milyon TL olarak hesaplandı. Dinçer’e göre, bunun 512 milyon TL’lik kısmı eğitim projeleri için zaten bütçede mevcut.

AMAÇ: EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİNİ HAFİFLETME

Bakan Dinçer, açıklamalarında, işsizliğe kısa vadede çözümün mümkün olmadığını, öncelikli hedeflerinin, işsizliği sabit tutmak olduğunu açıkladı.

Hükümetin işsizlikle ilgili aldığı kararlarının “ekonomik krizin etkilerini hafifletme” amacını taşıdığını, uzun vadeli yapısal işsizlik sorununa çözümü hedeflemediğini vurgulayan Çalışma Bakanı, stajyer istihdamı ile toplum yararına çalışma uygulamalarının yeni, eğitim faaliyetlerinin ise daha önceden planlanmış faaliyetler olduğunun altını çizdi.

BAKAN, “HARCAMA ÇEKİ” ÖNERİSİNE KARŞI

Kamuoyunda sık sık gündeme gelen “harcama çeki” önerisine sıcak bakmadığının işaretini veren Ömer Dinçer, “Kriz nerelerde, hangi sektörlerde var?.. Gıda ve giyimde kriz var mı?.. Eğer insanlara harcama için para verirseniz, gıda ve kısmen giyimi desteklemiş olursunuz. Oysa kriz, daha çok ara malı üreten sektörlerde yoğunlaşıyor. Vatandaşa harcaması için para verdiğinizde mevcut krize bağlı sorunları çözen bir yaklaşım sergilemiş olmayız. Lütfen insanlara para verin demeyin, bu kriz çözümü için doğru yaklaşım olmaz” diye konuştu.

İŞSİZLİK ARTIŞ HIZI YAVAŞLAYACAK

Çalışma Bakanı, daha önceki açıklamalarından “işsizliğin Nisan’dan itibaren düşeceği” anlamının çıkarıldığını, oysa söylemek istediğinin “işsizlik artış hızında yavaşlama yaşanacağı” olduğu da vurguladı. Bakan, işsizlik düşecek sözü ile artış hızı düşecek sözü arasında büyük fark var. Nisan ayında işsizlik biraz daha yükselecek ancak artış hızında azalma olacak” dedi.

hurriyet



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,372 µs