En Sıcak Konular

"Vizesiz Avrupa" kararı hala algılanamıyor

5 Haziran 2009 15:19 tsi
AB Komisyonu, Avrupa Adalet Divanı'nın Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunda en önemli adımlardan biri olarak gösterilen Soysal davasında verdiği kararın kimleri kapsadığını 3,5 aydır anlamaya çalıştığını bildirdi.

Lüksemburg'daki AB mahkemesinden 19 Şubat'ta çıkan karar, TIR şoförleri Mehmet Soysal ve Halil İbrahim Savatlı'nın 2001 ve 2002 yıllarında Almanya'nın kendilerine vize vermemesi üzerine Alman yargısına başvurmalarıyla ve devamında davanın Avrupa Adalet Divanı'na taşınmasıyla sağlanmıştı.

Almanya'nın Soysal ve Savatlı'dan vize isteyemeyeceği belirtilen kararda, "23 Kasım 1970'te Brüksel'de imzalanan ve 19 Aralık 1972'de (AB tarafından) sonuçlandırılan, onaylanan ve doğrulanan Katma Protokol'ün 41'inci maddesi, protokolün yürürlüğe girdiği tarihte vize gerekmediğinden (Soysal ve Savatlı) örneğinde olduğu gibi Türkiye'de kurulu işletmeler adına hizmet sunmak için Türk vatandaşlarının üye ülkelere girişlerinde vize almaları zorunluluğu getirilmesini hükümsüz kılar" denilmişti.

Katma Protokol'ün 41'inci maddesi ise açıkça ve başka bir hukuki tasarruf gerektirmeksizin "Türk vatandaşlarına, bu protokolün yürürlüğe girdiği tarihten başlamak üzere yerleşim özgürlüğü, oturma hakkı ve onunla bağlantılı diğer haklar konusunda yeni kısıtlamalar getirilmesini" yasaklıyor.
AB Komisyonu'nun adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot, Avrupa Adalet Divanı'nın Soysal kararının uygulamaya girmesi için hangi adımları attığını soran Türkiye-AB karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ve Alman Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir'e verdiği cevapta, "atılması gereken adımları belirlemek için üye ülkeler, AB Konseyi ve Türkiye'yle işbirliği içinde Soysal davasının neleri kapsadığını açıklığa kavuşturmaya çalıştıklarını" bildirdi.

Bu arada AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, AP'de bir diğer yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye ile 2 yıldır askıda olan geri kabul anlaşması müzakerelerinin bu ay yeniden başlayacağını bildirdi.

AB Komisyonu, geri kabul anlaşmasını vize kolaylığı için önkoşul olarak dayatıyor. Türkiye ise AB'ye kaçak göçün en yoğun olduğu Pakistan, Afganistan ve Somali gibi ülkelerle geri kabul anlaşması imzalanamadığı için yasa dışı yollardan AB'ye girenleri geri kabul etmekten kaçınıyor.
Soysal davasının ardından Türkiye'nin AB ile vize kolaylığı anlaşması imzalayarak vizesiz seyahat yolundaki önemli hukuki kazanımlarından geri adım atması beklenmiyor.

A.A.



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs