En Sıcak Konular

Laçiner: Obama'nın konuşması içeriksiz bir şovdu

5 Haziran 2009 12:33 tsi
Sedat Laçiner, Obama'nın konuşmasını içerikten yoksun ve şovayönelik olduğunu söyledi.

Obama'nın İslam dünyasına yönelik mesajlar içeren konuşmasını değerlendiren Laçiner, Müslüman dünyasına gerçek anlamda mesaj verilen konuşmanın bu olduğunu, konuşmanın başından sonuna kadar dini motiflerle süslü olması dolayısıyla Obama'nın Müslüman dünyasını incitmemeye, eleştirel olmamaya gayret gösterdiğini ve sorunları yokmuş gibi davrandığını söyledi.

Obama'nın mesajlarını ''Türkiye'deki mesajlarına göre daha basitti'' diye tanımlayan Laçiner, ''Bir çocuğun bile anlayabileceği şekilde mesajlar verdi. Daha cesur bir konuşma olabilirdi. Konuşmanın cesaret kısmı eksik, çünkü Demokratlar, ABD'de insan haklarına çok büyük önem veren bir parti olarak bilinirler. Eleştiriden uzak, cesur olmayan, alkış almaya dönük, şov kısmı yoğunluk kazanmış bir konuşmaydı'' dedi.

''Müslüman dünyasının ciddi sorunları var ve İslam aleminde demokrasinin en iyi işlediği yer Türkiye'' diyen Laçiner, İslam dünyasında halkın iradesinin iktidarlara ve hükümetlere yansımadığını, insan hakları ihlalleri, çocuk ve kadın hakları ihlallerinin had safhada olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

''En azından insan hakları boyutunda ABD Başkanının bunlardan bahsetmesi gerekirdi. Sorunlardan bahsedip bunların altını çizerek, bu sorunların çözülmesini isteyebilir, çözüm noktasında katkı sağlayabileceklerini söyleyebilirdi. Bunun yerine Kur'an'dan ayet okuyup insanların bildiği şeylerden bahsederek gönülleri fethetmeye çalıştı, alkış almaya çalıştı. ''

Laçiner, Obama'nın bu mesajları sadece Kahire'den vermediğini daha önce de Londra'da ve Ankara'da aynı türden kouşmalar yaptığını kaydetti.

''ABD GİBİ ÜLKELERİN POLİTİKALARI BİR GÜNDE DEĞİŞMEZ''

Obama yönetimi için ''hiç bir şey yapmıyor'' demek için çok erken olduğunu ifade eden Laçiner, ABD gibi büyük ülkelerin politikalarının bir günde değişmesinin mümkün olmadığını, bunu ABD Başkanının, hem Ankara'daki konuşmasında hem de Kahire'de vurguladığına dikkat çekti.

Obama'nın ''Hiçbir ülke, başka bir ülkeye zorla bir yönetim şeklini kabul ettiremez'' şeklindeki ifadesinin ABD politikasında bir değişikliği gösterdiğini anlatan Laçiner, ''Ciddi bir sapma, ABD politikasında en azından söylem düzeyinde 180 derecelik bir değişiklik var'' diye konuştu.

Eski ABD Başkanı George Bush'un, ABD'yi tehdit eden bir ülke ile ABD'nin tek başına mücadele edebileceği, dünyanın en büyük askeri gücü olması dolayısıyla BM'yi de gözardı ederek tehditlere karşı savaşabileceğine inandığını anlatan Laçiner, ancak Obama yönetiminin ortak düşman kavramını geliştirdiğini, Afganistan'daki düşmanların sadece kendilerine değil, tüm dünyaya karşı olduğunu öne çıkararak müttefikler aradığını kaydetti. USAK Başkanı Laçiner, Bush'un ayrıca ''Ya benimle birliktesin ya da karşı taraftasın'' tezini geliştirdiğini ancak yeni yönetimin bunu benimsemediğini, farklı düşünme biçimlerine en azından söylem düzeyinde olumlu bakarak eski yönetimden farkı olduğunu göstermeye çalıştığını belirtti.

''REJİMLERİN MEŞRUİYETİNE KATKI SAĞLARSANIZ İMAJ DÜZELMEZ''

Obama'nın bu konuşmalarının İslam dünyasındaki ABD imajına etkisinin ne olacağı yönündeki soruya ise Laçiner, ''Somut sorunlar var. Bunları imaj yenileme yoluyla, konuşmalarla çözemezsiniz. Bir zemin oluşturabilirsiniz ancak İslam dünyasının sorunlarını görmezden gelip, hatta rejimlerin meşruiyetine katkı sağlarsanız bu imajın düzelmesi zor olur. Türkiye açısından PKK konusunda bir beklenti var, ABD buna cevap veremediği sürece ilişkiler zedelenir'' diye konuştu.

Obama'nın Ankara'da verdiği sıcak mesajların insanlar üzerinde etkisinin çok az olduğunu, çünkü Bush'un Türkiye'de ve dünyada yaptığı tahribatın çok büyük olduğunu ifade etti.


''ABD, AFGANİSTAN'DAN ÇIKAR AMA DAHA KÖTÜ BİR HALDE BIRAKIR''

Afganistan konusunda Laçiner, ABD'nin Afganistan'dan çıkacağını, ancak daha kötü bir halde bırakacağını söyleyerek, ABD'nin Afganistan'dan çıkmak zorunda kalacağını, çıkmamaları durumunda Pakistan'ın çökeceğini ve bunun daha büyük sorunları beraberinde getireceğini vurguladı. Laçiner ayrıca ABD'nin Irak'a girerek Ortadoğu bölgesini Filistinlileştirdiğini, Afganistan'ın da daha büyük bir Filistin'e dönüşme ihtimalinin olduğunu belirtti.

Laçiner, ABD'nin politikalarında ciddi sorunlar olduğunu ve ABD'nin girdiği yerdeki kaosu yaygınlaştırdığını belirterek, Irak ve Afganistan'dan ABD ordusunun çekilmesiyle ilgili ''Çıkmayı istemek başka çıkmak başka bir şeydir. Obama şu anda konuşuyor ama bunu sahaya yansıtabilecek mi bunu zaman gösterecek'' değerlendirmesinde bulundu.

aa



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs