Skandala Bakan el koydu! | " /> Skandala Bakan el koydu! | "/>

En Sıcak Konular

Skandala Bakan el koydu!

5 Haziran 2009 10:20 tsi
Skandala Bakan el koydu! 
BTC Projesi’nde Türkiye’nin nasıl kandırıldığı DDK raporuna girdi.

BTC'de Türkiye bilinçli olarak kandırıldı

BTC Projesi’nde Türkiye’nin nasıl kandırıldığı DDK raporuna girdi. Rapora göre, Türkiye bilinçli olarak kandırıldı. Fazla istekli davranılarak anlaşma sürecinde konumu zayıflatıldı.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) projesinde Türkiye’nin nasıl zarara uğratıldığı Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) 2006’da hazırladığı raporda da ortaya kondu. Bugün’ün ortaya çıkardığı zarar, enerji bürokrasisinin attığı adımların çok iyi izlenmesi gerektiğini de gösterdi. BTC ile ilgili bu sürecin, BOTAŞ’ın ticari sırlarını ortaya çıkaracağı gerekçesiyle yayınlanmayan 2006 tarihli DDK raporunda da önemli oranda irdelendiği ve Türkiye’ye hile yapıldığının bu raporla tespit edildiği anlaşıldı. DDK müfettişleri, Türkiye’nin bilinçli bir kandırmacanın kurbanı olduğunu vurguladılar.

BELGELER HAYALİ

Zararın temel sebebi olan pompa istasyonlarında kullanılacak yakıtın petrolden doğalgaza çevrilmesinde hayali belgelerin ve taahhütlerin varmış gibi göründüğünü ortaya çıkaran raporda, doğalgaz fiyatının 157 dolar olduğu bir dönemde 100 dolarlık fiyat raporu hazırlatıldığı, Botaş’ın hiçbir taahhüdü yokken pompa istasyonlarına 100 dolardan gaz vereceğini garanti ettiği yalanının kullanıldığı yer aldı.

Müfettişler, Botaş’ın bu konudaki tek yazısının, istasyonlarda kullanılacak gazı sınır fiyatına 10 dolar ekleyerek verme taahhüdünü içerdiğini belirttiler. Üstelik tespite göre pompa istasyonlarına doğalgaz getirmek için inşa edilen yeni doğalgaz hatlarının maliyeti de Türkiye’ye ödetildi.

İlk hazırlanan fizibilite raporunda yakıtın petrol olması benimsenirken, bu rapordan bir yıl sonra ILF isimli bir firmaya yakıtın doğalgaz olması gerektiğine dair rapor hazırlatıldığını tespit eden DDK, “Petrol şirketlerinin petrol yakan sürücülere karşı itirazının, aradan geçen günlerde petrol fiyatlarındaki yükselme nedeniyle, pompalara yakıt olarak 18 dolar/varil fiyatla petrol temin etme yükümlülüğünden kurtulma isteğinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır” değerlendirmesine yer verdi.

1.1 MİLYAR $’LIK MALİYET

Yakıt değişikliği kararının Türkiye’ye maliyetinin 1.1 milyar doları aşacağı belirtilen raporda, Azerbaycan ve Gürcistan’da hattın sahibi konsorsiyumun işlettiği bölümlerde pompalarda ikili yakıt kullanılırken, Türkiye’de tek yakıt olarak doğalgaz sisteminin dayatıldığı belirtildi. Raporda, “Bu seçimin BOTAŞ için büyük zararlar yarattığı görülmektedir” denildi.

DDK, BTC’yle ilgili yargısını raporuna şöyle yansıttı: “Türkiye’nin bu projeye karşı fazla istekli davranması, anlaşmalar sürecinde konumunu zayıflattı.”

Bugün



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs