En Sıcak Konular

Şifreleri çözebilen öğrenci sınavı geçer

5 Haziran 2009 09:55 tsi
LGS, OKS, SBS ve bu yıl ilk kez yapılacak OGES kısaltmaları şifre gibi.

Eğitimciler, ‘Şifreleri çözmeyi başaran öğrenciler bu sınavları geçer’ diyor.

İlköğretim çocuklarından üniversite adayı gençlere kadar milyonlarca öğrenci, bir üst eğitime geçmek için sınavlarda ter döküyor ama yıllarca hazırlandıkları sınavlara daha girmeden isimleri değişiyor. İlköğretim öğrencilerinin ter dökeceği geçiş sınavının ismi önce LGS (Liselere Geçiş Sınavı), sonra OKS (Orta Öğretim Kurumları Sınavı) ve şimdi de SBS (Seviye Belirleme Sınavı) oldu. Bu yıl ilk kez 8’inci sınıflarda da yapılacak olan sınavla yeni Orta Öğretime Geçiş Sistemi (OGES) tam olarak uygulanmış olacak.

OGES ÜÇ AŞAMALI OLACAK

Orta Öğretime Geçiş Sistemi’nin (OGES), 2008 yılından itibaren üç aşamalı olarak gerçekleştirilmesine karar verildi. OGES, ilköğretim 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve performans ölçümüyle alacakları puanlara göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesini esas aldı. Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) gibi iki ana unsura dayanan öğrenci odaklı yeni bir sistem oldu. Bu sisteme göre Seviye Belirleme Sınavı yılda bir kez yapılacak, tüm merkezi sistem sınavlarının mantığına uygun olarak telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınavı olmayacak. SBS’ye katılmak zorunlu değil ancak, öğrencinin sınava tekrar girme şansı olmadığından, öğrenciye girmediği sınavın yerine o sınavda oluşan en düşük puan verilecek. Örneğin, 6. sınıfta sınava girmeyen bir öğrenci 7. sınıfta sınava girdiğinde 7. sınıf puanı aynen hesaplanacak ancak 6. sınıf SBS sonucu olarak o yıl alınan en düşük puan verilecek.

HAYATA HAZIRLAYACAK

SBS Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler ve Yabancı Dil alanında sene içerisinde öğrenilen konulardan oluşan, güçlük derecesi yüksek olmayan ve hayata hazır bulunuşluk düzeyinin belirleneceği sorulardan oluşacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sorular, Sosyal Bilgiler sorularının içinde yer alacak. Bu dersten muaf olan öğrencilerle bunları cevaplamak istemeyenler için alternatif Sosyal Bilgiler soruları yer alacak. Yabancı dil olarak da okullarda zorunlu olarak alınan İngilizce, Almanca ve Fransızca derslerinden sorular gelecek. Seçmeli ders olarak alınan yabancı dil derslerinden soru sorulmayacaktır.

PUANIN ÜSTÜNLÜĞÜ VAR

Bu yıl 8’inci sınıflarında sınava girmesiyle birlikte OGES’te ilk kez yerleştirme yapılacak. Bu yerleştirmede her yılın sonunda yapılan SBS puanına yılsonu başarı puanı da eklenerek OGES puanı ortaya çıkacak.

Öğrenciler de hesaplanan bu puanlarını baz alarak 20 tercih yapacaklar. Yerleştirmede önceden belirlenmiş kontenjanlara göre puan üstünlüğü gözetilerek yapılacak. Tercih ve Yerleştirme Klavuzuna göre tercih ve yerleştirme işlemleri yapılacak. Kontenjan, Tercih ve Yerleştirme Klavuzları’na www.oges.meb.gov.tr ya da www.meb.gov.tr’den ulaşılabilir.

Üniversiteleri de ilgilendiriyor

İlköğretim öğrencilerinin yanı sıra, liseden üniversiteye giren ya da üniversiteden yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerde, sınavlardaki sürekli isim değişikliklerinden muzdarip. 2010 yılından itaberen, yine iki basamaklı sınav sistemine geçiliyor ve isimler daha öncekilerden de farklı oluyor. Birinci aşama YGS, yani Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı, ikinci aşamanın adıysa Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olacak. Tabi, değişen isimlerle birlikte, sınavda sorulan sorular, katkasıyı ve puan hesaplamaları da kökten değişiyor. Öğrenciler, belirli programların yanı sıra, açık öğretim ve meslek yüksek okulu ön lisans programlarına girecekler. Üniversitelilerin master ya da doktora programları için girdiği sınav ise önce LES, sonra ALES adını aldı.

İşte sınav takvimi

SBS sınavları 6 Haziran 8. sınıflar, 7 Haziran 7. sınıflar, 13 Haziran 6. sınıflar şeklinde olacak. 6. ve 7. sınıfların SBS sonuçları 31 Temmuz’da ve 8. sınıfların sonuçları da 13 Temmuz’da belli olacak.

star



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,079 µs