En Sıcak Konular

İsrail Büyükelçisi'nden önemli açıklama

4 Haziran 2009 16:28 tsi
İsrail Büyükelçisi'nden önemli açıklama Dün TBMM'ye giderek, CHP milletvekili Şahin Mengü ile görüşen İsrail Büyükelçisi Levy, yapılan eleştirilere cevap verdi.

 Levy niçin Meclis'e gitti? İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören yasayla ilgili olarak kendisi hakkında dile getirilen iddiaları "asılsız" diye niteledi. Levy, "Ne İsrail Büyükelçiliği, ne de İsrail hükümetinin bu yasayla herhangi bir ilgisi vardır" dedi.
 
Levy, dün CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü'yü Mecliste ziyaretiyle ilgili olarak ortaya atılan iddialara ilişkin, "Suçlamalar tamamen asılsız. Bir diplomat olarak, iç politikaya asla karışmamanız gerektiğini bilecek kadar tecrübeliyim ve bu yasa da elbette parlamentodaki partileri ilgilendiren bir konu" diye konuştu.
"Ne İsrail Büyükelçiliği, ne de İsrail hükümetinin bu yasayla bir ilgisi bulunduğunu" belirten Levy, "Bu konuya karışmadıklarını ve de kesinlikle karışmayacaklarını" vurguladı.

Mengü'yü ziyaretinin "çok basit ve masum" bir nedene dayandığını ifade eden Levy, şöyle devam etti:

"19 Mayıs'ta Ankara Üniversitesinin düzenlediği bir konserde Mengü ile tanıştım ve orada Mengü beni Meclise davet etti. Sekreterime durumu izah ettim ve tarih olarak da dünün tarihi seçildi.

Ziyaretimin nedeni çok basit. Sayın Mengü, Manisa bölgesinden. Akhisar belediye başkanından, orada bir Yahudi sinagogu bulunduğunu, Yahudi toplumunun yıllar önce bölgeyi terk ettiğini, binanın hala durduğunu, ancak hasarlı olduğunu öğrenmiş. Sinagogu onarmak için, Akhisar belediye başkanlığı, Türkiye ve İsrail hükümetleri ve Yahudi toplumunun çabalarının birleştirilebileceğine inanıyor. Böylece bölge bir turistik çekim merkezi haline de gelebilir, özellikle Yahudiler için.

Ben de Sayın Mengü'ye, Akhisar'a gelmek ve belediye başkanıyla tanışmak istediğimi söyledim. Bu konu benim çok ilgimi çekiyor, çünkü ben de Bergamalıyım. Bergama'da da buna benzer bir hikaye var. Oradaki eski bir sinagogun da yeniden inşası ve onarımı için çaba gösteriyorum. Sadece bu konuları konuştuk. Mayın konusu hiç gündeme gelmedi."

Ziyaretin zamanlamasıyla ilgili olarak Levy, "Bir diplomat olarak faaliyetlerinizi durduramazsınız. Meslektaşlarımdan da biliyorum ki, 'Mecliste tartışmalar sürüyor, o halde üç hafta Meclise gitmeyeyim' diyemezsiniz" ifadesini kullandı.

 
"MİLLETVEKİLLERİYLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜRÜM"
Milletvekilleriyle hemen hemen haftada iki defa görüştüğünü, hatta Mengü ile dünkü görüşmesinden bir gün önce, büyükelçilik konutunda AK Partili iki milletvekiliyle yemek yediğini anlatan Levy, milletvekilleriyle zaten sürekli görüştüğünü belirtti.

Levy, geçen hafta Güneydoğu Anadolu bölgesine düzenlediği ziyarete ilişkin olarak da benzer düşünceleri dile getirerek, ''Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları'' için Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan tarafından davet edildiklerini ve orada birçok etkinliğe katıldıklarını söyledi.

Büyükelçi Levy, Vali Yavaşcan'ın, etkinliklere birden fazla dine mensup kişilerin katılmasını istediğini ve bu düşünceyle aralarında Filistin büyükelçisinin de olduğu bazı büyükelçilerin de davet edildiğini belirtti.

Dolayısıyla Güneydoğu gezisinin de mayın konusuyla hiçbir alakası olmadığını vurgulayan Büyükelçi Levy, "Büyükelçilik olarak, iki ülke halkı ve hükümetlerini yakınlaştırmak için çalışmalarımıza devam etmek zorundayız. Mecliste tasarıyla ilgili görüşmeler daha uzun da sürebilirdi, bu sürede faaliyetlerimizi kesemeyiz. Meseleyi dün çözdükleri için mutluyum" diye konuştu.

"MAYIN KONUSUNDA KİMSEYLE TEMASIMIZ OLMADI"

Mayınların temizlenmesi konusuyla ilgili olarak "insanlarla doğal olarak konuştuğunu, onların görüşlerini aldığını" ifade eden Levy, ancak İsrail büyükelçiliği ve hükümeti olarak, Türkiye'de hiç kimseyle bu konuyla alakalı bir resmi temasın olmadığının altını çizdi.

İsrail'in bu konuya karıştığından şüphe duyan milletvekillerine de seslenerek, iddiaları kesin olarak reddettiğini vurgulayan Levy, "Saygıdeğer milletvekillerinden rica ediyorum; bu konuda İsrail'den şüphe duymaları için hiçbir neden yok. Türk hükümetiyle ya da muhalefetle bir işimiz olsaydı, bundan herhangi bir çekincemiz olmazdı. İki demokratik ülkeyi temsil ediyoruz, her şey şeffaf ve açık" diye konuştu.

Bir soru üzerine, politikanın doğası gereği bu tür iddiaların rakip partilerce ortaya atılabileceğini, bu açıdan iddiaların meşru olduğunu belirten Levy, ancak mayın konusunun İsrail'e mal edilmesini istemediklerini belirtti.

Levy, bir soru üzerine, mayınların temizlenmesi konusuyla herhangi bir İsrail firmasının ilgilenip ilgilenmediğine dair hiçbir bilgisinin olmadığını, ancak ileride böyle bir durumun oluşması halinde, bunun ticari bir temelde gerçekleşeceğini, konunun İsrail hükümetinin faaliyetlerinin bir parçası olmadığını kaydetti.

İsrail Büyükelçisi Levy, röportaj sırasında, dün Mengü ile görüşmesinde ele aldıkları Akhisar'daki sinagogun fotoğraflarını da gösterdi.



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs