En Sıcak Konular

Adalet Bakanı: Kızılay'daki dinleme yargı kararıdır

4 Haziran 2009 14:29 tsi
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Kızılay civarında yapıldığı öne sürülen telefon dinlemeleriyle ilgili, genel dinlemenin olamayacağını belirterek, “Genel ilke olarak Yargıtayın kararları ortada, dinlemenin nasıl yapılacağına dair usul hükümleri orta

Türkiye Noterler Birliğinin, 6 Haziran Cumartesi gününe kadar sürecek 38. Olağan Kongresi, birliğin Söğütözü'ndeki yeni binasında başladı.

Gerçeker, kongre öncesinde, gazetecilerin Kızılay ve civarında telefon görüşmesinin 27 Ocak'da kayıt altına alındığına dair bugün bazı gazetelerde yer alan haberlerle ilgili sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin, “Söz konusu dinleme yasal mı?” sorusuna Gerçeker, şu yanıtı verdi:
“İşin ayrıntısını bilmiyorum. Ayrıntısını bilmeden bir şey söylemek çok zor ama ben hep söylüyorum yasa ortada, Yargıtay'ın bu konuda verdiği kararlar ortada. Yargının içinde çeşitli denetim mekanizmaları var. Yanlış yapılan bir şey varsa, ben yanlış olup olmadığını şu anda söyleme durumunda değilim, sistem kendisi onu değerlendirir, ve yanlış bir şey varsa düzeltilir. Genel ilke olarak Yargıtay'ın kararları ortada, dinlemenin nasıl yapılacağına dair usul hükümleri ortada. Elbette ona göre yapılması lazım. Yapılmamışsa usulsüzlük var demektir, ancak işin detaylarını henüz bilmiyorum.”


Gerçeker, bir başka soru üzerine, genel dinlemenin olamayacağına dikkati çekti.
“Dinlemenin yapıldığı yerde Yargıtay, Başbakanlık ve diğer önemli kurumlar var. Endişe duyuyor musunuz?” sorusuna da Gerçeker, “Herkes endişe duyar. Yanlış yapılan bir işlemden dolayı herkes endişe duyar, çünkü herkes ondan zarar görecektir. Yanlış yapılmaması, her şeyin kurallara uygun yapılması gerekiyor” karşılığını verdi.

Kızılay civarındaki telefon dinlemelerine Yargıtay üyelerinin de takılmış olabileceğinin belirtilmesi üzerine ise Gerçeker, işin esasını bilmeden bir şey söylemenin yanlış olacağını fakat bazı özel konumlarda, görevlerde olan insanların soruşturmalarının özel bir takım kurallara bağlı olduğunu söyledi.

Bu kurallara uyulması ve kuralların aşılmaması gerektiğini vurgulayan Gerçeker, “Bu kurallar, o insanların yaptığı görevin sorumluluğuna dair konulmuş kurallardır. Soruşturma şekli biraz daha teminata bağlanmıştır” dedi.

Bakan Ergin ise bu konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya, “Bu bir yargı kararıdır, idari bir tasarruf değildir. Yargı kararı yanlışsa itiraz yerleri bellidir” yanıtını verdi.

A.A.



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,575 µs