En Sıcak Konular

YÖK: 'Fırsat eşitliğine aykırı'

4 Haziran 2009 12:08 tsi
YÖK Sabancı Üniverstesi'nde öğrencilerin kurum içinde başka bölüme geçişine imkan veren uygulamanın uygun olmadığını belirtti.

Yüksek Öğretim Kurulu, Sabancı Üniversitesi’nde öğrencilerin kurum içinde başka bölümlere geçişine imkân veren uygulamanın yükseköğretim giriş sistemine aykırı olduğunu açıkladı.
Yüksek Öğretim Kurumu, Sabancı Üniversitesi’nin öğrencilerin kurum içinde başka puan türlerinden öğrenci kabul eden bölümlere geçişine olanak sağlayan uygulamasının yükseköğretim giriş sistemine aykırı olduğunu ve fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığını açıkladı.
YÖK’ün, programa değil fakültelere öğrenci alan bazı üniversitelerden, önümüzdeki yıl bu uygulamaya son vererek, programlara öğrenci alınmasını istemesi yeni bir tartışma yarattı. Akademisyenlerin, üniversitelerde “tek tip”in değil çeşitliliğin gerekli olduğu yönündeki eleştirisine YÖK’ten dün yanıt geldi.
Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de yüksek öğretime giriş sisteminin “öğrencinin başarısını” esas alan bir sistem dahilinde yürütüldüğü ifade edildi. “Bazı üniversitelerde, bu sistemin dışında, öğrencinin başarısının önüne ‘öğrencinin isteğini’ geçiren bir tarzda diğer bütün üniversitelerden farklı bir sistem uygulandığı” kaydedilen açıklamada, şunlar söylendi:
“Türkiye’de sadece bir üniversitede uygulanan sisteme göre ise bir öğrenci eşit ağırlıklı puan ile girilebilen bir programa kaydolduktan sonra sayısal puan ile öğrenci alan bir programa geçiş yaptırabilmektedir. Buna benzer tarzda iki üniversitede de (Okan ve Işık üniversiteleri) uygulama yapılmakta, fakat bu iki üniversitede daha dar alanda, aynı puan türü içinde geçişlere izin verilmektedir. Türkiye’deki mevcut yüksek öğretime giriş sistemine bütünüyle aykırı bu uygulama, fırsat eşitliğini ortadan kaldırmaktadır. Diğer bütün üniversitelerde öğrencilerin, aynı puan türü içinde kaydolduğu bir fakültedeki bir programdan bir başka fakültenin programına geçiş yapabilmesi için ertesi yıl tekrar sınava girmesi ve puanının önemli bir şekilde eksiltilmesi söz konusudur.”

Sabancı Gül’e çıkıyor
YÖK Denetleme Kurulu’nca aleyhlerinde rapor hazırlanan Sabancı Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile konuyu görüşecek.

Prof. Cuma Bayat (Beykent Üniversitesi Rektörü):”Üniversiteler kalıba sokulmamalı. Üniversiteler özgür ortamda gelişir. Ancak, uygulamalar Türkiye’nin eğitim sistemine ters olmamalı. Öğrenci alımı YÖK tarafından bir çerçeveyle çizilmiş ve bu üniversiteler, YÖK’ün izniyle öğrencilerini alıyor. Bu durumda bir mahzur olmamalı.”
Prof. Atilla Sezgin (İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü): “Bir öğrenci, üniversiteye eşit ağırlık veya sayısal alanda girse dahi farklı alanlara geçiş yapabilmeli. Bölümler arası geçiş imkânı rahat olmalı. Ancak, böyle bir uygulama tüm üniversitelere tanınmalı; bunu, birkaç üniversiteye verdiğinizde ayrıcalık yaratmış olursunuz. Öğrenci kısıtlanmamalı ama herkese de aynı hak verilmeli.”
Prof. Mehmet Salih Çelikkale (İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü): “Farklı alanlardan gelen öğrencilerin, örneğin sayısal alandan giren bir öğrencinin sözel alana geçmesi çok doğru değil. Bu konuda Üniversitelerarası Kurul’dan görüş istenebilir.”
Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu (Atılım Üniversitesi Rektörü): “Sistemde aksaklıklar var, diye göz ardı edilmesinden, kaldırılmasından yana değilim. Birbirine çok yakın alanlar var. Örneğin, bilgisayar, yazılım ve bilişim sistemleri gibi. Bu yakın alanlar arasında ilk 2 yıldan sonra seçim yapılabilir.”

 

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs