Bush'un halefidir | " /> Bush'un halefidir | "/>

En Sıcak Konular

DW: Obama, Bush'un halefidir

4 Haziran 2009 11:44 tsi
DW: Obama, Bush'un halefidir
Alman haber ajansı DW, Obama'nın Mısır ziyaretinde de Bush politikalarını devam ettireceğini söyledi.

ABD Başkanı Obama'nın bugün Kahire'den İslam dünyasına sesleneceği konuşma merakla bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Arap ve Avrupa ülkelerini kapsayan gezisine Suudi Arabistan'dan başladı. Suudi Arabistan'ın ardından Mısır'a geçen Obama, ABD yönetiminin İslam dünyası ile ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Bush döneminde Irak ve Afganistan savaşları yüzünden ABD'nin İslam dünyası ile ilişkileri bozulmuştu.

Obama'nın selefi George Bush, ABD'nin İslam ülkelerine savaş ilan ettiği şeklindeki iddiaları reddetmişti. Bush, New York ve Washington'daki saldırılarından altı gün sonra, 17 Eylül 2001'de "Terör, İslam'ın gerçek yüzü değildir. Zaten hadise o değil. İslam, barış demektir. Bu teröristler barışın değil, kötünün ve savaşın timsalidir" açıklamasında bulunmuştu.

Ancak Bush'un defalarca tekrarladığı bu sözler İslam ülkelerini ikna etmeye yetmedi. Afganistan ve Irak savaşlarıyla, Guantanamo ve Ebu Gureyb gerçeği Bush'un sözleriyle çelişiyordu. Irak müdahalesi ve Afganistan'daki hedeflere fırlatılan roketler, kendi eylemlerinin doğruluğundan emin olan, farklı değer ve görüşlere ise aldırmayan siyaset anlayışının aynasıydı.

"Bush politikasının devamı olacak"

Muhafazakar Heritage Foundation'dan James Phillips, George Bush'un mesajını ABD dışında yaymaya hiç önem vermediğini belirterek Obama'nın Kahire'de yapacağı konuşmayla ilgili olarak da şunları söyledi: "Bu konuşma bir bakıma Bush politikasının devamı olacak, ama değişik bir aksanla. İnşallah bu sayede İslam dünyasında daha fazla yankı bulur."

Başkan, Ocak ayında göreve başlarken de "İslam alemine sesleniyorum: Karşılıklı çıkarlar ve karşılıklı saygı temelinde yeni bir yol arayışı içindeyiz" demişti.

Obama ayrıca başkanlığa seçildikten sonra ilk mülakatını bir Arap televizyonuna verdi. İlk Avrupa ziyareti sırasında konakladığı Ankara'da, ABD'nin İslam ile savaşmadığını ve bunun böyle kalacağını söyledi.

"Amaç, bozulan ortaklıkları canlandırmak"

Obama'nın güvenlik danışmanlarından Dennis McDonough, Kahire konuşmasının bu politikanın mantıki uzantısı olacağını, Başkan'ın, modern dünyadaki birçok teknik yeniliğin İslam dünyasındaki araştırmalara dayandığını unutmadığını, on yıllarca sürdükten sonra bozulan ortaklığı yeniden canlandırmak istediğini ve bu nedenle konuşma yeri olarak Kahire Üniversitesi'ni seçtiğini söyledi.

McDonough sözlerini şöyle sürdürdü: "Mısır, Arap ve İslam dünyasının kilit devletlerinden biri. Diğer birçok İslam ülkesi gibi genç nüfusu hızla artan genç bir devlet. Başkan bu insanlarla buluşacak olmaktan memnuniyet duyuyor."

"Barış planı beklenmiyor"

Obama, Kahire'de yapacağı konuşmada, Ortadoğu ihtilafına da yer verecek ama yeni bir barış planı sunmayacak. Başkanın amacı, bütün İslam ülkeleriyle ABD arasındaki ilişkileri düzeltebilmek.

Uzmanlar bu nedenle, askeri yardım yerine ticaret, yatırım ve kalkınma yardımlarıyla halkın hayat şartlarının düzeltilmesine önem verilmesini tavsiye ediyorlar. Obama birçok Arap ülkesinde ABD'nden daha fazla sempati topluyor.

Sempati endeksinin en düşük olduğu ülkeler arasında Mısır da var. Arap nüfusun en az üçte biri Obama'ya antipati besliyor. ABD'de ise bunun tam tersi söz konusu. İslam ülkelerine karşı olumsuz tutum içinde olan Amerikalıların oranı yüzde 46'yı buluyor.

dunyabulteni

 

 



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs