En Sıcak Konular

Akaryakıta keyfince zamma son!

4 Haziran 2009 09:23 tsi
EPDK 'pompa fiyatı yanlış, düşürün' muhtırasından sonra üst limit getirmek için düğmeye bastı. Merkez Bankası’nın kredi kartında yaptığı gibi pompa fiyatlarında üst limite geçilecek.

Bunun için yasa değişecek, ayrıca cezalar da artıyor.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), akaryakıt şirketlerine verdiği ‘fiyatları indirin muhtırası’ ile gündeme gelen akaryakıt sektöründe kapsamlı reform yapılması planlanıyor.

Akaryakıt sektörü ile ilgili olarak üzerinde çalışılan plan çerçevesinde, akaryakıt için ayrı bir üst kurul oluşturulması, para cezalarının arttırılması ve fiyatlar için de kredi kartlarında uygulanan Merkez Bankası tarafından bir üst limitin belirlenmesine ilişkin model gibi bir sistem getirilmesi öngörülüyor.

FİYATLARA ÜST LİMİT GELİYOR

Dosya:/dosya/icerik/090604-123127-e05k1.jpg

BU sistemin uygulamaya konulması ile birlikte, maliyetler baz alınarak akaryakıt fiyatlarında bir üst limit belirlenecek. Şirketler bunun üzerinde akaryakıt satışı gerçekleştiremeyecek.

Ayrıca, mevzuata uygun davranmayan şirketlere de, ağır para cezaları verilecek.

EPDK, fiyatlarını düşürmeleri için 20 günlük süre tanıdığı akaryakıt sektörünü disiplin altına alınacak formül aranıyor. Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı formüller arasında, akaryakıt şirketlerine verilen cezaların arttırılması ve kredi kartları faizlerinde uygulanan faizlerin Merkez Bankası tarafından belirlenmesine ilişkin formülün, akaryakıt fiyatları içinde uygulanması yer alıyor.

AKARYAKITA DİSİPLİN GELECEK

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen, Maliye Bakanlığı ve EPDK’nın da destek verdiği yeni projeye göre, akaryakıt sektörü için öncelikle ayrı bir üst kurul oluşturulacak.

Petrol Düzenleme Kurulu, ayrı bir birim olarak çalışacak. Düzenleme kurulunun sektör üzerinde etkili olması için de, yetkileri arttırılacak. Yetkilerin yanı sıra Petrol Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile şirketlere verilecek cezalar da arttırılacak. Para cezalarının tutarları arttırılırken, lisansların geçici olarak iptal edilmesine ilişkin hükümler de yeniden düzenlenecek.

En yüksek ceza 600 bin lira

EPDK’NIN, akaryakıt şirketlerine fiyatlarını indirmeleri için 20 günlük süre tanıması tartışma konusu oldu. Akaryakıt şirketleri, fiyatların maliyetler baz alınarak belirlendiğini öne sürerken, EPDK ise akaryakıt şirketlerine verilecek cezaların yetersiz kaldığından şikayet ediyor. Akaryakıt sektörünü düzenleyen Petrol Kanunu, 2003 yılında çıkarıldı.

Kanuna göre EPDK, şirketlere en fazla 600 bin lira para cezası verebiliyor. 600 bin liralık ceza ise bir günde milyonlarca liralık ciro yapan akaryakıt şirketleri için caydırıcı olmuyor. Üst düzey bir enerji yetkilisi, ‘Fiyatlarını düşürmeyen şirketlere verilecek en yüksek ceza 600 bin liradır. Akaryakıt şirketi, fiyatına 1 kuruşluk zam yapsa, cezanın kat kat fazlasını kazanır. Dolayısıyla, kimse cezadan korkmuyor’ değerlendirmesinde bulundu.

Fiyat için Merkez Bankası formülü

AKARYAKIT sektörünün yeniden yapılandırılması projesi kapsamında, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili hükümlerin de yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. EPDK’nın, mevzuata göre, akaryakıt fiyatlarında iki aylık olarak üst sınır belirleme yetkisi bulunuyor. Ancak, üst sınır belirlemesi konusunda ise bazı hukuki boşluklar bulunuyor. Yeni düzenleme ile bu boşlukların ortadan kaldırılarak, üst sınır belirleme mekanizmasının kredi kartlarında olduğu gibi sürekli hale getirilmesi planlanıyor.

Üzerinde çalışılan modele göre, yeni oluşturulacak Petrol Piyasası Kurulu’na, maliyetleri baz alarak akaryakıtta üst sınır belirleme yetkisi verilecek. Bu yetki çerçevesinde, üst kurul akaryakıt fiyatları için her ay üst sınır tespit edecek. Üst sınır, maliyetin değişmesine göre düşürülecek veya arttırılacak. Bu yöntemle pompadaki düzensizlik de ortadan kalmış olacak.

star



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs