En Sıcak Konular

PKK'nın Avrupa kadrosu gözaltında

4 Haziran 2009 08:11 tsi
Fransız polisi, terör örgütü PKK'ya yönelik geniş çaplı operasyon yürütüyor. Dün yönetici kadrodan 7 kişi gözaltına alındı.

 İki yıl önce PKK'nın Fransa'daki yapılanmasına karşı harekete geçen ve bazı elebaşılarını tutuklayan terörle mücadele birimleri, derinleştirilen soruşturma kapsamında dün Paris ve Bordeaux şehirlerinde farklı adreslere baskınlar düzenledi. 
 
Örgütün Avrupa'daki yönetici kadrosundan isimlerin de olduğu 7 kişi gözaltına alındı. Operasyonlar sırasında Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği çevresinde de güvenlik tedbirleri artırıldı.

Yakalananlar arasında Abdullah Öcalan'la aynı adı taşıyan ve PKK'nın İskandinavya'daki faaliyetlerini yürüten elebaşı da bulunuyor. Gözaltına alınanlardan İdris Güzel'in İtalya'da, Cemal Kavak'ın İsviçre'de, Adil Daşkın'ın ise Almanya'da örgütün çalışmalarını koordine ettiği bildirildi.

Bu kişilerin, Fransız güvenlik güçlerinin 2007'de düzenlediği operasyonlarda dağılan örgütün Avrupa kadrosunu yeniden oluşturmak için Fransa'ya geldiği belirtiliyor. Gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle: Gülay Aydemir, Bülent Atmaca, Hamza Nergizli ve Hoşnav Gündüz.

2007'nin Şubat ayında PKK'nın Fransa'daki üslerine şafak operasyonları düzenleyen Fransız terörle mücadele birimleri, aralarında Rıza Altun, Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz gibi örgütün üst düzey isimlerinin de bulunduğu 13 kişiyi gözaltına almıştı. Paris İstinaf Mahkemesi'nin tutuksuz yargılanmalarına karar verdiği PKK'lılardan, Avrupa sorumlusu Rıza Altun, Viyana üzerinden Kuzey Irak'a kaçmıştı. Örgütün "kasası" olarak bilinen Nedim Seven ise kaçmaya çalışırken Roma Havaalanı'nda yakalanıp Fransa'ya geri iade edildi.

Fransa, Roma'dan getirildikten sonra yargılamasına tutuklu olarak devam edilen Seven hakkında Türkiye'nin iade talebini gündeme aldı. İade davasının son duruşması dün Paris İstinaf Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, beş konuda Türkiye'den ek bilgi talebinde bulunacaklarını gerekçe göstererek duruşmayı 16 Eylül'e erteledi. Seven de duruşmaya katıldı. Bu arada, Seven ve diğer operasyonlarda tutuklanan PKK'lılar hakkındaki terör soruşturmasında sona yaklaşıldığı ve davanın sene sonuna doğru başlayabileceği bildiriliyor. Paris İstinaf Mahkemesi, Seven'in iadesine karar verse bile bu başlayacak olan dava sonuçlanmadan bir yaptırımı olmayacak.

Geçmişte Ankara'nın PKK ile ilgili taleplerini ciddiye almayan Fransa, son dönemde iki ülke ilişkilerinin gelişmesi sonucu örgüte yönelik tavrını gözden geçirmeye başladı. 

zaman

 




Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,298 µs