üçlü formülle çıktı | " /> üçlü formülle çıktı | "/>

En Sıcak Konular

Mayın yasası üçlü formülle çıktı

4 Haziran 2009 07:58 tsi
Mayın yasası üçlü formülle çıktı      
Suriye sınırında 510 kilometre uzunluğundaki mayınlı arazinin, temizleyen şirkete 44 yıla kadar devrini öngören 6 maddelik tasarı, bir aylık gergin maratonun ardından dün gece mesaisiyle yasalaştı.

Üç alternatifli düzenlemede temizleme işinin öncelikle Genelkurmay’ın da istediği şekilde NATO İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA’ya verilmesinin yolu açıldı. 255 milletvekilinin oyuyla kabul edilen yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Düzenlemeye 91 milletvekili "hayır" oyu verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hudutlarımız, ne satılıyor ne kiralanıyor. Genelkurmay tarafından denetlenmeye ve korunmaya devam edecek. Temizleme işleminden sonra sınır güvenlik sistemi kurulacak. Yeraltına döşenecek sensörler, termal kemaralarla tesis edilecek güvenliğin idaresinde Genelkurmay yetkili olacak" dedi.

Öncelik Savunma Bakanlığı’na

TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan tekrir-i müzakere (yeniden görüşme) ile mayın temizleme işi için öncelikle Milli Savunma Bakanlığı’na yetki verildi. Bakanlık, Kamu İhale Yasası’nda savunma ve güvenlik hizmetleri için tanınan istisnadan yararlanarak davet usulüyle ihalesiz olarak bu işi yaptırma yoluna gidecek. Bu formülle iş, Genelkurmay’ın da istediği şekilde NAMSA’ya verilebilecek. İkinci alternatif ise işin Kamu İhale Yasası hükümlerine göre Maliye Bakanlığı’nca hizmet satın alınma yöntemiyle yaptırılmasını öngörüyor.

5 yıl temizleme, 44 yıl kullanım

İki yöntemde başarısız olunursa arazi yap-işlet-devret yöntemiyle toprağın kullanımı karşılığı ihale edilecek. Yüklenici firma, bedel almaksızın tarım amaçlı kullanmak amacıyla araziyi temizleyecek. Bu süre 5 yılı geçemeyecek. Tarımsal amaçlı kullanım süresi de 44 yıla kadar uzayabilecek. Temizlenecek alanın öncelik sırasını Genelkurmay, Milli Savunma, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları uzlaşma ile belirleyecek. İhale komisyonlarını Maliye Bakanlığı oluşturacak. İhale şartnamesini de Genelkurmay ile Milli Savunma, Tarım ve Maliye Bakanlıkları belirleyecek.

Kürsüde 13 saat kaldı

Sık sık gerilen ve çalışmaları bir aydır kilitlenen Meclis’te dün işi sıkı tutmak için kürsüye Meclis Başkanı Köksal Toptan oturdu. Toptan iki saatlik yemek molasının verildiği tasarının görüşmelerinde ilk kez yaklaşık 13 saat kürsüde kaldı.

Sayın demedi

 İLK gerginlik Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "zihinleri mayınlı" sözlerine yanıtıyla başladı. Erdoğan’a "Bizim zihnimiz değil, senin vicdanın mayınlı" yanıtını veren Genç’e AKP sıralarından Başbakan’a "sayın" ifadesini kullanması yönünde laf atıldı. Genç, "Saygı duymadığım insana sayın demem, hesap sorarım. Kendi yandaşlarına kamu kaynaklarını aktaran bir başbakan hiçbir dönemde görülmemiştir" deyince tansiyon yükseldi.

Meclis’te gerginlik kavgaya dönüştü

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal’ın, AKP milletvekillerine, "Bastırılmış, örtülmüş, karartılmış vicdanlarınızın sesini duymak için bizi dinlemelisiniz" demesi Meclis’te gerginlik yarattı. Bunun üzerine TBMM Başkanı Başkanı Köksal Toptan, oturuma ara verdi. Ancak gerginlik yatışmadığı gibi kavgaya dönüştü. 

 
hurriyet



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs