En Sıcak Konular

DP-ANAVATAN pazarlığında ilk açıklama

3 Haziran 2009 16:46 tsi
ANAVATAN Genel Başkanı Uzun, DP Genel Başkanı Cindoruk, Celal Bayar Köşkü'ndeki görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçti. En çok ikilinin yanındaki üçüncü isim dikkat çekti.

ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun, partisinin DP ile birleşmesi konusunda, ''Bu yılın son gününe kadar bütünleşme sürecini tamamlayabileceğimizi öngörüp, bu niyetle yola çıkıyoruz'' dedi.

Uzun ve DP Genel Başkanı Cindoruk, Celal Bayar Köşkü'nde gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere yaptıkları açıklamada, iki parti arasındaki birleşmenin Türkiye'nin geleceğinin inşa edilmesi açısından önemli olduğunu vurguladılar.

Salih Uzun, bütünleşme sürecinin her iki tarafta çok yapıcı bir şekilde ele alındığını ifade ederek, ''Bu yılın son gününe kadar bütünleşme sürecini tamamlayabileceğimizi öngörüp, bu niyetle yola çıkıyoruz'' dedi.

Cindoruk da, siyasi geleneklerden en eskilerinin ve en başarılı olanların birleştirilmeye çalışıldığını vurgulayarak, ''Partiler arasında anlaşmayı, uzlaşmayı, bütünleşmeyi önleyecek hiçbir pürüz kalmamıştır'' diye konuştu.

Görüşmeye katılan bağımsız Rize Milletvekile Mesut Yılmaz ise ''ilk defa iki parti arasındaki bütünleşme çalışmalarının belli bir mekanizmaya kavuştuğunu'' söyledi.

DP GENEL BAŞKANI CİNDORUK: ÇOK ÖNEMLİ BİR SÜRECİ HIZLANDIRACAĞIZ. BUNUN SONUCUNDA DA CİDDİ, BÜTÜNLEŞMİŞ BİR MERKEZ PARTİSİ ORTAYA ÇIKARILACAK

 


ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun, Demokrat Parti (DP) ile yürütülen bütünleşme çalışmalarına ilişkin, ''Daha önceki bütünleşme deneyimlerinden ders çıkarılırsa, o deneyimlerde yapılan hatalar tekrarlanmazsa, bu sefer çalışmanın başarıya ulaşacağına inanıyorum'' dedi.
 

ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ve DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Celal Bayar Köşkü'nde gerçekleşen görüşmenin ardından, gazetecilere açıklama yaptı.

Uzun, DP yöneticileriyle merkezin yeniden inşası, merkezde bir bütünleşme projesinin gerçekleştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Cindoruk ile birbirlerine söylediklerinin tabii ki önemli olduğunu ancak asıl millete ne söyleneceğinin önemli olduğunu ifade eden Uzun, konuyu bu yönüyle ele aldıklarını belirtti. Uzun, ''Merkezin bütünleşmesi meselesine, Türkiye'nin geleceğinin inşası meselesi olarak bakıyoruz. Bu niyetle baktığımız zaman yapıcı ve sağlıklı bir bütünleşme sürecinin başlatılması için yapacaklarımızı konuştuk'' dedi.

''Birleşme meselesi''ni Türkiye'nin ihtiyacını karşılama çalışması olarak gördüklerini belirten Uzun, Türkiye'nin politik anlamda yeni bir alternatife ihtiyacı olduğunu savundu.

Milletin, ''tek ve zorunlu istikametmiş gibi şu anda yanlış yönde giden Türkiye'ye yeni yol önerebilme iradesine ihtiyacı bulunduğunu'' vurgulayan Uzun, şöyle devam etti:

''Bu iradeyi ortaya çıkarmak ve iradenin arkasına güçlü bir yapı oluşturabilme gayreti içindeyiz. Yeniden başlatmaya çalıştığımız bu bütünleşme süreci için ilk görüşmemizde mutabık kaldığımız 3 temel husus var. Bunlardan birincisi, bu bütünleşme sürecine her iki taraf da çok yapıcı ve sıcak bir şekilde, ülkenin hayrına bakarak bir yol haritasını karşılıklı olarak konuşup neticelendirebileceğimizi bir planı belirlemek olmuştur. İkinci husus, bu süreci yönetecek olan, bu sürecin yol haritasını çıkartacak olan ve bütünleşmenin esaslarını, çerçevesini belirleyecek olan müşterek bütünleşme komisyonu kurmak olmuştur. Her iki taraftan da 4 arkadaşımızı belirleyerek, bu komisyonu oluşturduk. Üçüncü mesele, bu ortak komisyon, her iki tarafın temsilcileriymiş gibi değil bir ortak, tek bir komisyonunun üyesi olarak en anlamlı, en sağlıklı bütünleşme önerilerini hazırlayıp partilerin yetkili organlarına getireceklerdir. Nihai karar her iki partinin yetkili kurullarında olacak.''

Uzun, meseleye iyi niyetle ve samimi şekilde bir şekilde baktıklarını belirterek, ''Daha önceki bütünleşme deneyimlerinden ders çıkarılırsa, o deneyimlerde yapılan hatalar tekrarlanmazsa bu sefer çalışmanın başarıya ulaşacağına inanıyorum'' dedi.

-''TÜRKİYE'NİN BUNA İHTİYACI VAR''-

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ise Uzun'un söylediklerine çok fazla bir şey eklemek istemediğini ifade ederek, bütün gelenekler gibi siyaset geleneklerinin de ölmeyeceğini, canlandırılacağını ve yaşatılacağını vurguladı.

''Bu sefer de öyle olacak'' diyen Cindoruk, iki partinin arasında hiçbir pürüz kalmadığını ifade etti.

Anayasa, Siyasi Partiler Kanunu ile partilerin iç tüzüklerinde bazı sınırlamalar ve engeller olabileceğini, ortak komisyonunun bunları araştıracağını belirten Cindoruk, ''Çok önemli bir süreci hızlandıracağız. Bunun sonucunda da ciddi, bütünleşmiş bir merkez partisi ortaya çıkarılacak. Türkiye'nin de buna ihtiyacı var. Bunu her gün hissediyoruz'' diye konuştu.

Cindoruk, ''bütünleşme çalışmalarına'' katkı sunan Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüşmede bulunan Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'a teşekkür etti.

BAĞIMSIZ RİZE MİLLETVEKİLİ YILMAZ: BEN DE HİÇBİR KİŞİSEL AMAÇ GÜTMEDEN, BU SÜRECE KATKIDA BULUNACAĞIMI İFADE ETMEK İSTİYORUM

Cindoruk'un ardından söz alan Mesut Yılmaz ise Türkiye'de merkez sağdaki iki partinin aynı çatı altında bir araya gelmesinin en samimi savunucularından olduğunu ifade etti.

Bütünleşme konusunda şimdiye kadar sonuç alınamamasından büyük üzüntü duyduğunu belirten Yılmaz, her iki partinin genel başkanıyla görüştüğünü, bugün davet üzerine görüşmeye katıldığını anlattı. Yılmaz, ''Dolayısıyla bu bütünleşmede benim görevim şu anda sona eriyor. Bu mesele, sadece iki partinin birleşmesinden ibaret değildir. Bu, ülkenin ve dünyanın değişen koşullarında her zaman denge ve istikrar unsuru olan merkez sağın yeniden yapılandırılması meselesidir. Ben de hiçbir kişisel amaç gütmeden bu sürece katkıda bulunacağımı ifade etmek istiyorum. Bu girişimin gerekli siyasi irade ve iyi niyete sahip olduğu için bu sefer başarılı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.   

-''HER ŞEYİN SIRASI VAR''-

Konuşmaların ardından, Uzun, Cindoruk ve Yılmaz gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Bir gazetecinin, ''Mecliste söz kestiğiniz milletvekilleri var mı, grup kurma heyecanı var mı?'' sorusuna Cindoruk, ''Sırası var, her şeyin sırası. 'Bir takım formaliteler var' dedim. Formaliteleri aşacağız. Ondan sonra her şeyin sırası gelecek. Çok büyük bir siyasi organizasyon hazırlığı içindeyiz'' yanıtını verdi.

''Sayın Yılmaz, partiye dahil olacak mı?'' sorusu üzerine Yılmaz'ın, ''Sayın Cindoruk söyledi, her şeyin sırası var'' yanıtı, gülüşmelere neden oldu.

Mesut Yılmaz'ın, yeni partinin genel başkanı olacağı yönünde öngörüler yapıldığının anımsatılması üzerine Yılmaz, ''Benim böyle bir hedefimin, böyle bir arzumun olmadığını daha önce söyledim. Burada bir defa daha tekrarlıyorum. Ama son defa tekrarlıyorum'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Çatı DP, yuva ANAVATAN mı olacak'' sorusu üzerine Cindoruk, ''Sloganlara açığız'' dedi.

Daha sonra, Cindoruk, Yılmaz ve Uzun köşkün giriş kapısı önünde tokalaşarak anı fotoğrafı çektirdiler

AA



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs