En Sıcak Konular

İşte klima vurgununun arkasındaki isim:

3 Haziran 2009 16:36 tsi
19 Temmuz itibari ile sigara yasağı restoran, bar ve eğlence mekânı, otel ve kahvehanelerde uygulanmaya başlanacak. Ancak bazı uyanık girişimciler milyon dolarlık bir rant peşindeler. Bir milyon adet klimalık rant

Türkiye'de sayıları 500 bine varan kahvehane, 200 bin dolayında otel ve on binlerce restoran, bar, lokanta ve eğlence mekânı bulunuyor. Bu mekânların tamamında 19 Temmuz itibari ile sigara yasağı uygulamasına başlanacak.

Ancak süre daraldıkça hem sektörde hem de sigara şirketlerinde panik havası da artıyor. Bu panik havası bazı uyanık girişimciler içinde fırsat kapısına dönüştü.

Yasada değişikliğe gidildiği ve sigara dumanını temizleyen klima takan iş yerlerinin yasadan muaf tutulacağı dedikodusunu yayan uyanıklar bu sayede piyasadan milyonlarca dolar değerinde sipariş topladı. Yine söz konusu klimaları ithaları için Rekabet Kurulu'na dahi başvuruda bulunuldu.

Ancak bütün senaryo 27 Mayıs'ta Sağlık Bakanı Recep Aktağ ile yapılacak toplantıya göre kurgulandı. 27 Mayıs'da Sağlık Bakanı Recep Aktağ başkanlığında yapılan toplantıya, bakanlık bürokratları, Turizm, Restaurant ve Kulüp Yatırımcıları, İşletmecileri Derneği (TURYİD), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi temsilcileri katıldı. Toplantı basına kapalı yapıldı.

Bakan Akdağ'a baskı uguladılar

Toplantıya katılan isimlerden biri basına kapalı yapılan toplantının sert geçtiğini dile getirdi. Rotahaber'e bilgiyi aktaran kaynak şunları söyledi: "Sağlık Bakanı Akdağ toplantının başında son derece uyumlu konuştu. Bakan Akdağ konuşmasında 19 Temmuz tarihinden sonra söz konusu yasanın yürürlüğe gireceğini, bu konuda kararlı olduklarını söyledi. Bakanın bu açıklamalarından sonra TURYİD ve TÜROFED temsilcileri sertleşmeye başladı. Ancak Bakan Akdağ geri adım atmadı. Bir ara toplantıya ara verildi. Bakana baskı uygulayanlardan iki kişi lavaboya gidiyor. O sırada lavaboda bir de bakanlık yetkilisi var. Fakat bunlar kendi aralarında konuşurken bakanlık yetkilisinin orada olduğunu bilmiyorlar. İki erkek arasında geçebilecek küfürlü bir konuşmadan sonra bu uğurda kaybettikleri 20 milyondan bahsediyorlar. Kısacası bütün dertleri yasayı erteletme veya işletmelerin bir bölümüne klima taktırarak bu işten sıyrılma amacındaydılar. Ancak dediğim gibi Sağlık Bakanı Aktağ, 18 Ocak 2008'de çıkarılan ve 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek olan yasanın arkasında olduğunu yineledi. Böylece emellerine ulaşamadılar."

Ali Gence: Uyanık girişimci!

Sağlık Bakanı ile yapılan toplantıda Bakan Akdağ'a geri adım attırılmayınca toplantıdan sadece bir gün sonra Rekabet Kurulu'na yapılan klima ithalat başvurusu geri çekiliyor. Rotahaber, Rekabet Kuruluna klima başvurusnda bulunan bu ismi de ortaya çıkardı. Söz konusu kişi Ali Gence. Gence Nişantaşı'nda bulunan ünlü Müzzeyyen Meyhanesi'nin ortağı. Gence'nin iki ortağı daha bulunuyor.

Eğer söz konusu toplantıda Sağlık Bakanına klima konusunda geri adım attırılabilinseydi, bi başka deyişle söz konusu klimalardan taktıran işletmeler yasadan muaf tuturulabilinseydi, Rekabet Kurulu'na yapılan başvuru da geri çekilmeyecekti.

Lokanta bar ve restauran sahipleri arasında yayılan 'Klima takan yasadan muaf tutulacak' söylentisi ile bu klimaları temin yoluna gidildi. Hatta kimi yerlere sigara devi Phillip Morris'ten yetkililer bizzat gidip klimayı kendilerinin ücretsiz takacağını da belirtti.

Perdenin arkasında sigara şirketleri var

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, 19 Temmuz'a kadar sigara lobisinin çeşitli girişimlerinin olabileceğine dikkat çekti. Elif Dağlı, sigara lobisi olarak anılabilecek kesimin arkasında sigara şirketlerinin olabileceğini söyledi. Dağlı, yapılan pek çok araştırmada sigara yasağı ile birlikte ne işletme gelirlerinin azaldığı ne de turist sayısında azalma olmadığının ortaya çıktığını vurguladı. Dağlı, Türkiye pazarında da hakim olan sigara şirketlerinin benzer oyunları Fransa, İspanya gibi çeşitli ülkelerde de oynadıkalarını hatırlattı. 

Klima söylentisi tam bir kandırmaca

Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Birol Kilkış'a göre sigara dumanını temizleyen bir kilma bulunmuyor. Bu konunun bir kandırmaca olduğunu ve yasada da yer verilmediğini ifade eden Kilkış, bu konuda ortaya çıkan dolandırıcılara karşı herkesin dikkatli olması gerektiğini belirtti

 Rakamlarla sigara gerçeği:

*Türkiye’de 22 milyon kişinin sigara içiyor

*20 milyar dolar sigaraya harcanıyor,

*30 milyar dolar sigaradan kaynaklı hastalığın tedavisine gidiyor

 *Dünyada bu yıl 5. 5 milyon kişi sigaradan yaşamını yitirecek

Sigaranın ucuz olması tehlikeyi büyütüyor

Amerikan Isıtma, Soğutma ve Klimalandırma Mühendisleri Derneği (ASHRAE) Yönetim Kurulu Raporu’nuna göre; çevresel tütün dumanının bir sağlık riski olduğu, yetişkinlerde akciğer kanseri ve kalp rahatsızlığına, çocukların soluma sağlığında astım, alt solunum hastalıkları ve diğer olumsuz etkilerin şiddetlenmesine neden olduğu vurgulanıyor.

Kadınlarda, meme kanseri, erken doğum yani düşük, çocuklarda beyin tümörü, orta kulak iltihabı, ani beşik ölümleri, lenfoma. Yine bu arada Ddünyada en ucuz sigara satışı yapılan ülkelerden biri de Türkiye. Kuzey Avrupa’da ülkelerinden İrlanda ve Norveç'te 5 ila 7 Euro fiyatla satış yapılıyor.

Türkiye'de satın alma gücünün düşük olmasından fiyat yüksek tutulmuyor. Uzmanlar bu fiyatın yukarı çekilmesi gerektiği görüşünde.  Ucuz sigaraya ise dar gelirliler ve çocuklar yöneliyor.


Rotahaber



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,423 µs