Ya başarırlar, ya da... | " /> iyibilgi özel" /> Ya başarırlar, ya da... | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Son 18 ay: Ya başarırlar, ya da...

3 Haziran 2009 16:30 tsi
Son 18 ay: Ya başarırlar, ya da... Savaş dansının sonuna gelindi. Şimdi ABD tüm kozunu oynamak üzere harekete geçiyor. Peki yanında kimi görmek istiyor? iyibilgi özel

ABD yönetiminin Afganistan'daki güçlerinin başına atadığı Korgeneral Stanley McChrystal, bugün ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesi'ndeki konuşmasında karanlık bir tablo çizdi.

Afganistan'daki müteffik güçlerin son aylarda Taliban milisleri karşısında, beklenen başarıyı bir türlü sağlayamaması yüzünden Obama yönetimi, McChrystal'ı zorlu görevin başına getirmişti. (Daha önce Özel Operasyon Komutanlığı yaptığı dönem hakkında çeşitli söylentiler çıkmış, Bush yönetimi sırasında gizli suikastlere imza attığı, ABD'li ünlü  gazeteci Seymour Hersh tarafından iddia edilmişti.) McChrystal senato komitesinde yaptığı konuşmada "18 ile 24 aylık süremiz kaldı. Eğer bu zaman zarfı içersinde güçlü bir çıkış yapamazsak, savaşın kontrolünü kaybederiz" dedi ve şunu ekledi:
"Bu savaşı kazanabiliriz, ancak bu kolay olmayacak. Yol boyunca hatalar olacak"

Bu hatalar nelere mal olacak? Daha fazla sivilin ölümü mü? Yoksa dünyayı etkileyecek güçte bir felaket mi? Örneğin nükleer bir felaket?

ABD Afganistan'da neyi hedefliyor?

2. Körfez Savaşı'nın sonunda, ABD komutasındaki müteffik güçleri, Irak'ın askeri gücünü kolayca bertaraf etmiş, ancak ilerleyen zaman içersinde, ülke içinde kendi kendine organize olan direnişçi milislere bir türlü hakim olamamıştı. Bunun sonucunda, çeşitli fraksiyonlara bölünmüş Irak içindeki silahlı güçler, çoğu zaman kendi aralarında çatışarak, kanlı bir iç savaşın yaşanmasına sebep olmuştu. Buna çare olarak da Bush yönetimi, Irak'taki konvansiyonel askeri gücünü arttırmış; ard arda gelen büyük çaplı operasyonlar, direnişin belini kırmaya yetmişti. Afganistan'da gidilen taze kan değişikliği büyük ihtimalle aynı strateji üzerine kurulu: Giderek artan bir ABD gücü ve direnişçilere göz açtırmayacak sıklıkta operasyonlar.

Peki Afganistan'da işe yarayan strateji, Irak'ta tutabilir mi? Irak'ın coğrafi yapısı ile Afganistan arasında "dağlar" kadar fark var. Irak'ta çatışmalar özellikle şehir içi  yoğunken, Afganistan'da kırsal ve sarp dağlık alanlarda yoğunlaşıyor. Bu yüzden ABD Genelkurmayı, bölgede Türk askerini görmek istiyor. 25 seneden daha uzun bir zamandır Türkiye'nin güneydoğusunda, dağlık arazide deneyim kazanmış bir ordunun askerleri, Afganistan için biçilmiş kaftan olarak algılanıyor, ABD tarafından. Bugün Soli Özel'in köşesinde belirttiği gibi, ABD'deki temasları sırasında, Amerikan tarafı Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan büyük ihtimalle Afganistan-Pakistan bölgesi için muharib güç talebinde bulundu.

Bunun dışında McChrystal komiteye, nasıl bir strateji izleyeceğini anlatırken, yeni bir taktik deneyeceğinin sinyallerini verdi. Son zamanlarda insansız uçaklardan atılan füzelerle bir çok sivilin hayatını kaybetmesi yüzünden, ABD'nin bölgedeki varlığı sorgulanır hale gelmişti. Demokrasi ve özgürlük getirmek amacıyla girilmiş topraklarda, yüzlerce sivilin katledilmesi, ABD'nin arkasına sığındığı evrensel değerlerin bir perde olduğu şüphesini güçlendirmişti. McChrystal bu sorunun farkında olduğunu ve direnişçileri / isyancıları öldürmek yerine önceliği sivillerin korunmasına vereceğini belirtti. Başarının formülünü de "şiddetten ne kadar çok Afganlı korunmuşsa" şeklinde belirledi. Ancak bunu nasıl başaracağını anlatmadı.

Son olarak yeni komutanın belirttiği nihai amaca dikkat çekmemiz gerekiyor. Uzun zamandır ABD'nin Pakistan içersindeki müdahaleleri, uluslararası ilişkiler uzmanları tarafından ortak şekilde yorumlanıyordu: ABD, Pakistan içersindeki nükleer silahların El-Kaide eline geçmesi tehdidini bahane ederek, bu bölgeye aktif olarak girmek istiyor. McChrystal'ın konuşmasında söylediği son sözler ise bu yorumu güçlendirecek nitelikte: Amerika'nın bölgedeki nihai stratejisi "Pakistan içersindeki El-Kaide'nin azaltılması, ideal olarak da  tamamen bertaraf edilmesi".

Belli ki AfPak bölgesinde fırtına bulutları yüklerini doldurdu. Komutanın uyarısını göz önüne alarak önümüzdeki 1.5 - 2 sene içersinde, kopacak fırtınaya şimdiden hazırlıklı olmamız gerekiyor. Özellikle bölgeye Türk askeri gönderilmesi düşünülüyorsa...

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs