En Sıcak Konular

Akaryakıtçılar EPDK'yı dikkate almadı mı?

3 Haziran 2009 11:01 tsi
EPDK'nın akaryakıt şirketlerine 20 Haziran'a kadar fahiş fiyatlara çeki düzen verme uyarısına sektörden hiç ses çıkmadı. Bu sessizlik EPDK'nın uyarısı dikkate alınmıyor diye yorumlandı.

EPDK’nın fahiş fiyatla akaryakıt satılmasını engellemek için verdiği muhtıraya dün sektörden tek yanıt gelmedi. İşin matematiği ise benzinin 27 kuruş, motorinin litresinin ise 14 kuruş fazladan pahalıya satıldığını gösteriyor.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) pompa fiyatlarının yasal düzenlemelere aykırı ve dünya piyasalarıyla ilgisiz olarak belirlendiği ve bu yolla tüketicinin zarara uğratıldığına yönelik açıklamasının ardından akaryakıt sektörü sessizliğe gömüldü. EPDK’nın suçlayıcı açıklamaları ve firmalara fiyatları düzeltmeleri için 20 Haziran’a kadar süre vermesine karşın hiçbir akaryakıt şirketinden açıklama gelmedi.

EPDK’nın muhtıra niteliğindeki bildirisine karşın akaryakıt fiyatlarında dün herhangi bir değişiklik olmazken, yapılan hesaplamalar, akaryakıtta tüketici aleyhine durumun devam ettiğini ortaya çıkardı. star’ın, Tüpraş’ın 21 Kasım 2008 tarihinde gönderdiği basın açıklaması ve güncel verileri kullanarak yaptığı hesaplamalara göre akaryakıtta doğru fiyat belirlenmemesi nedeniyle tüketici litre başına benzinde 27, motorinde ise 14 kuruş fazladan ödeme yapıyor.

Buna göre bir litre benzin İstanbul’un Avrupa yakasında 3.18 liradan satılırken, dünya benzin fiyatları, kur ve vergiler dahil edilerek yapılan hesaplamaya göre olması gereken satış fiyatı 2.91 lira. Pompada 2.54 liradan satılan motorinin ise maliyet hesabına göre ortaya çıkan fiyatının 2.42 lirayı aşmaması gerekiyor.

Akaryakıt fiyatlarının yurtiçinde tüketici aleyhine belirlendiğine yönelik tartışmalar geçen yılın son çeyreğinden bu yana sürerken, sadece mayısta benzine litre başına 23 (yüzde 7.2), motorine ise 11 kuruş (yüzde 4.5) zam yapıldı. EPDK dün yaptığı açıklamada firmaların gerekli düzenlemeleri yapıp fiyatları indirmemeleri durumunda haklarında soruşturma açabileceğini duyurmuştu. Açıklamada gerekirse yetkisine dayanarak Türkiye çapında akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik tavan fiyat uygulamasına geçilebileceği mesajı da verildi.

Ortalama bir araç sahibinin aylık faturası 30 lira kabarıyor

BENZİNDE litre başına 27 kuruş fazla ödeyen bir otomobil kullanıcısının aylık tüketimi hesaplandığında faturasının 30 lira gibi azımsanmayacak bir düzeyde arttığı görülüyor. Şehiriçinde benzinli ve 1400 cc motor hacmine sahip otosuyla günde ortalama 50 kilometre yol yapan bir tüketicinin aylık akaryakıt tüketimi 112.5 litre düzeyinde oluyor.

Söz konusu tüketici bugünkü fiyatlarla ayda 357.7 lira akaryakıt faturası ödüyor. Fiyatların gerçekçi düzeye çekilmesi durumunda tüketicinin ödeyeceği fatura 327.3 liraya düşüyor. Benzer bir tablo motorin için de geçerli. Aynı motor hacmine sahip bir dizel aracı olan tüketici ayda ortalama 96.5 litre motorin tüketiyor. Bu tüketici güncel fiyatlarla akaryakıta bir ayda 245 lira öderken olması gerek fatura 231 lira olarak hesaplanıyor.

star



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,703 µs