'Ordu göreve' pankartını kimler taşıdı | " /> 'Ordu göreve' pankartını kimler taşıdı | "/>

En Sıcak Konular

'Ordu göreve' pankartını kimler taşıdı

3 Haziran 2009 08:58 tsi
'Ordu göreve' pankartını kimler taşıdı

Ergenekon davasında, 2003 yılında "Ordu Göreve" pankartını açan öğrenciler hakkkında ne işlem yapıldığı merak konusu oldu.

Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Kemal Alemdaroğlu'nun katıldığı Cumhuriyet'in 80. yıldönümü nedeniyle 2003 yılında düzenlenen mitingde "ORDU GÖREVE" yazılı pankart açan ve İstanbul Üniversitesi öğrencisi olduğu ileri sürülen kişiler hakkında ne gibi işlem yapıldığı araştırılıyor. Bazı sanıklardan ele geçirilen belgelerin incelenmesi amacıyla 4 bakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı'ndan 3'er kişilik bilirkişi listesi istenildi.

Ergenekon davasının bugün yapılan oturumunda sanık Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş'ın savunması bitmeyince Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, saat 15:30'da Çetinbaş'ın savunmasına, bir sonraki gün tamamlaması için ara verdi. Sanıklar ile avukatların taleplerini alınmasının ardından Başkan Şengün, bazı sanıklardan ele geçirildiği iddia edilen ve dosyada yer alan belgeler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdiklerini açıkladı. Mahkeme heyeti, konuyla ilgili olarak bu konuda bilgi birikime sahip, emekli olması tercih edilen ve İstanbul'da bulunan üçer kişilik isim listelerinin gönderilmesi için İçişleri (Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı), Adalet, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Genel Kurmay Başkanlığı ve Başbakanlık MİT Müsteşarlığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Geçtiğimiz günlerde üst düzey askeri personelle konuşma yaptığına ilişkin basında görüntüleri yayınlanan Sevgi Erenol ve Emin Gürses'in, Genel Kurmay Başkanlığı bünyesindeki askeri kurumlarda seminer veya ders verip vermediğinin, vermiş ise hangi tarihler arasında kimlere ders veya seminer verdiğinin sorulmasına, bu konuya ilişkin belgelerin istenmesi de karara bağlandı. Konuyla ilgili olarak varsa görüntülerinin CD ortamında istenmesi kararlaştırıldı.

Cumhuriyet'in 80. yıldönümü nedeniyle Ankara'da düzenlenen 25 Ekim 2003 tarihli gösteride "ORDU GÖREVE" yazılı pankart veya döviz açan kişiler veya öğrenciler hakkında herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Valiliği'nden sorulmasına karar verildi. Soruşturma açılmışsa belgelerinin onaylı suretlerinin istenmesine, ayrıca gösteriye İstanbul Üniversitesi'nden katıldığı tesbit edilenler hakkında bu üniversiteye bildirim yapılıp yapılmadığının sorulması karara bağlandı. Kemal Alemdaroğlu, savunması sırasında "ORDU GÖREVE" pankartını açan öğrencilerin İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden olup olmamasının kendisini bağlamadığını söylemişti.

MİT Müsteşarlığı tarafından mahkemeye gönderilen 6 adet CD'den, Tuncay Güney'e ait sesli mülakat kayıtlarının bulunduğu 1 CD'nin bilirkişi incelemesi yapılmış, daha sonra da mahkemenin 4. üye hakimi Hüseyin Çalmuh'un naip hakim olarak tayin edildiği geriye kalan 5 CD'nin incelenmesininin tamamlandığı, talep halinde sanık ya da avukatlara verilmesine karar verildi.

6 oturumdur çağrılan, hakkında yakalama kararı çıkarılan fakat kendisine ulaşılamayan davanın Çeçen kökenli Azeri uyruklu tutuksuz sanığı Saipir Debzlelvitze'nin 1999 yılından bu yana Türkiye'de olması nedeniyle Yabancılar Şube Müdürlüğü'nden aldığı ikamet tezkerelerinde kimlerin referans olduğu, pasaport süresi dolduğunda hakkında ne gibi bir işlem yapıldığının sorulması karara bağlandı. Ayrıca MİT Müsteşarlığı'na yazı yazılarak Debzlelvitze'nin şüphe çekip çekmediği, bu konuda araştırma yapılıp yapılmadığı da sorulacak.

Ayrıca örgütün para kaynakları da mercek altına alındı. Mahkeme heyeti, Alman Anayasası Koruma Teşkilatı Başkanlığı'na, Baden Würthenberg eyaletinin Gelirler Genel Müdürlüğü'ne ve ayrıca Karlsruhe Şehri Bundesgeneral Stadtanwaltschaft Federal Savcılığı'na ve Almanya Federal Savcılığı'na yazı yazılarak 2001-2007 arasında Yeniçağ Gazetesi'ne Türk Ortadoks Kilisesi'ne, Noel Baba Barış Derneği'ne Vatansever Kuvvetler Güçbirliği'ne veya başkanı Taner Ünal'aÜmit Sayın, Kemal Kerinçsiz, Sevgi Erenerol ve Veli Küçük'e herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığının sorulmasını istedi. Ödeme yapılmış ise ödenen meblağın, ödeme tarihlerinin ve ne şekilde ödeme yapıldığının da sorulmasına karar veren mahkeme heyeti buna dair belgeler ile Almanya Anayasasını Koruma Teşkilatı'nın 2001-2007 arasında raporların onaylı suretini istedi.

Mahkeme heyeti İstanbul 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik Molotof kokteyli atılması olayıyla ilgili dosyanın da onaylı suretini istedi. Bazı sanıklar ile avukatlarının tahliye taleplerinin kuvvetli suç şüphelerinin varlığının devam etmesi nedeniyle reddine karar verilen duruşma, 4 Haziran 2009 günü saat 09.30'a ertelendi.

cihan



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs