En Sıcak Konular

Töre için öldürenler artık yanacak

2 Haziran 2009 16:12 tsi
Yargıtay, sevdiği gençle evlenmek isteyen genç kızı öldüren ağabeyine töre cinayetinden mahkumiyet verdi ve ‘tahrik indirimi olmaz” dedi.

Töre cinayetlerinde tahrik gerekçesiyle istenen indirimler ve bazı mahkemelerin bu gerekçeyi kabul etmesi ile ilgili yaşanan tartışmalar Yargıtay’ın verdiği kararla noktalandı. Yargıtay, töre cinayetlerinde tahrik indirimi uygulanmayacağı kararı verdi.

CEZA AZ
Tartışmalara nokta koyan karar Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından alındı. Daire, 18 yaşını dolduran T.B.’nin reşit olan sevdiği gençle evlenmesi nedeniyle ağabeyi tarafından öldürülmesini töre cinayeti saydı. Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı cezanın az verildiği gerekçesiyle bozan Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararında, öldürülen genç kızın reşit olduğu ve kendi yaşamından ve yaptıklarından sorumlu olduğunu vurguladı. Mahkemenin, kararında, şöyle denildi:

İNDİRİM OLMAZ

“Toplanan deliller karar yerinde incelenip sanık TB’in tasarlayarak adam öldürme suçunu sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliği tayin, takdire ilişin cezayı azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınmış savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiştir. İncelenen dosyaya göre bozma üzerine verilen hükümde eleştiri ve düzeltme nedeni dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan sanık müdafinin usule, sübuta vesaireye yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, nüfus kaydından maktülenin sanığın yakını olduğu anlaşılmakla sanık hakkında kurulan hükümde 765 sayılı TCK’nın 450-4 maddesinin, 765 sayılı TCK’nın 450/1-4 maddesiyle tanınan yetkiye istinaden düzeltilen resen de temyize tabi bulunan hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi onanmasına, ceza miktarı ve tutuklulukta kalınan süre nazara alınarak sanık T’in tahliye talebinin reddine, 2009 gününde oybirliğiyle karar verildi”

Yargıtay, yerel mahkemenin verilen cezadan ‘haksız tahrik’ nedeniyle indirim yapmasını ‘eksik ceza tayini’ olarak değerlendirdi. Reşit olan kız kardeşini öldüren ağabeyin cezasının arttırılmasını istedi.

internet haber



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,370 µs