En Sıcak Konular

İsrail'de mahsur kaldılar yardım istiyorlar

2 Haziran 2009 13:37 tsi
Ashdod Limanı'nda mahsur kalan Türk Gemisi 'Bora Genç'in 10 kişilik mürettebatı, İsrailli firma gemiye el koyduğu için Türkiye'ye dönme mücadelesi veriyor.

Geminin birinci kaptanı Mustafa Yücel, "45 derece sıcak altında 2 aydır Türkiye'ye dönmeyi bekliyoruz. Biz burada, çoluk çocuğumuz Türkiye'de perişan oldu. Yetkililerden bize sahip çıkmalarını istiyoruz." dedi.

İsrail'e kuru yük sevkiyatı yapan 794 grostonluk Türk bayraklı 'Bora Genç' isimli gemi, 2 ay önce taşıdığı yükün İsrailli firmayı zarara uğrattığı ve zararına karşılık gemi firmasının para ödemediği gerekçesiyle İsrail Ashdod Limanı'nda bekletiliyor.

CİHAN'a özel açıklamada bulunan gemi kaptanı Mustafa Yücel, İstanbul'dan İsrail'e 24 Mart tarihinde sac götürdüklerini anlatıyor. Geminin kapaklarından sacın su alması üzerine İsrailli firmanın zarar talep ettiğini kaydeden Yücel, firma zararı karşılamayınca gemi personelinin cezalandırıldığını savunuyor.

Yaklaşık 2 ay önce İsrail'e giderken yolda batma tehlikesi geçiren Bora Genç gemisi Ashdod Limanı'na yükünü boşalttı. Gemi, önce mazot borcundan sonra da taşıdığı sacların pas tutması gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla limana bağlatıldı. Gemi personeli de limanda mahsur kaldı.

Gemi yükünün sigortalı olmadığını kaydeden Kaptan Yücel, içinde bulundukları durumu şu sözlerle anlatıyor: "Burada ortalama 45 derece sıcak var. Yiyecek kumanyamız çok az kaldı. Firmadan para istedik. Henüz ne gelen var ne giden. Biz burada, ailemiz Türkiye'de perişan oldu. Mürettebatımız yemeden içmeden kesildi. Herkesin psikolojisi bozuldu. Firma, bir ay önce sizi aldıracağım demişti. Bugüne kadar bir gelişme yok. Artık firmaya da güvenimiz kalmadı. Tek ümidimiz devlet büyüklerimiz. Bizi buradan aldırmalarını kendilerinden istirham ediyoruz. Buradaki liman başkanlığı, bizim Türkiye'ye gitmemizde bir sıkıntı olmadığını, ancak firmanın Türk Denizcilik Müsteşarlığı'ndan bir yazı ile yerimize 10 tane Türkiye'den mürettebat göndermesi gerektiğini söyledi. Çektiğimiz bu sıkıntıları gemi firmamız da biliyor. Buna rağmen; ne durumdasınız, içmeye bir bardak suyunuz var mı? diyen yok."

Gemi mürettebatından Erol Martı da Şah Trans Gemicilik firmasının kendilerine sahip çıkmadığını anlatırken, 'ceplerinde 10 kuruş para kalmadığını, adeta açlığa ve ölüme terk edildiklerini' söylüyor.

Türk yetkililerin kendilerine yardım eli uzatmasını isteyen Martı, "Liman'a gelen Türk gemileriyle Türkiye'ye dönme girişimlerimize bile izin verilmiyor. Çok zor durumdayız. Türkiye'ye sağlam bir psikoloji ile döneceğimizi düşünemiyorum." diyor.

Şah Trans Gemicilik yetkilileri ise problemin çözümü için çaba gösterdiklerini savunarak, şimdiye kadar yaptıkları girişimlerden bir netice alamadıklarını, en kısa sürede mürettebatları Türkiye'ye getireceklerini kaydetti.

Şah Trans Denizcilik Şirketi'nin 'Bora Genç' isimli gemisi geçtiğimiz yıl da benzer bir suçtan dolayı İtalya'nın Palermo Limanı'nda da 2 gün tutuklu kalmıştı. (CİHAN)



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs