En Sıcak Konular

Obama BBC'ye konuştu: Orta Doğu'da umutluyum

2 Haziran 2009 12:56 tsi
Obama, ülkesinin Orta Doğu barış görüşmelerini yeniden rayına girmesine yardımcı olabileceğine inandığını söyledi.

Orta Doğu ve Avrupa turu öncesinde BBC'nin sorularını cevaplayan Amerikan Başkanı, İran konusunda da ''doğrudan ama katı diplomasi'' yoluyla yıl sonuna kadar bir ilerleme görmeyi umut ettiğini söyledi.

ABD'nin kendi değerlerini başkalarına dayatan bir ülke olmak yerine model olması gerektiğini vurgulayan Obama, Orta Doğu barışı konusunda ''Bir Filistin devleti yalnızca Filistinlilerin değil, burada istikrarın sağlanması İsraillilerin de çıkarınadır'' diye konuştu.

Obama, İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim merkezlerinin inşaasının durdurulması yönündeki çağrıların reddettiğinin anımsatılması üzerine de, ''sabırlı olunması gerektiğini, diyaloğun daha başlarında olunduğunu'' söyledi.

Beyaz Saray yetkilileri ise, "bu ziyaretin ardından ABD ile İslam dünyası arasındaki ilişki yeniden tanımlanacak" iddiasında. Ancak yetkililer, Suudi Arabistan ve Mısır'da kurulacak diyaloğun bir son değil, başlangıç olacağını da belirtiyor.

Beyaz Saray yetkilerine göre, Obama, Orta Doğu'nun da ötesinde, tüm dünya çapında sayıları bir milyarı bulan islam dünyasının tümüyle olumlu bir ilişki geliştirmek istiyor. Obama, İslam dünyasına götüreceği mesajın özünü şöyle anlattı:

''İletmeyi umduğum mesaj: demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade ve din özgürlüğü gibi değerlerin, yalnızca Batının değerleri olmadığı ve yalnızca batı ülkelerinin değil, İslam dünyasının da ulusal kimliklerinin bir parçası olarak sahipleneceği evrensel değerler olduğuna inandığımdır. Buradaki tehlike bence, Amerika Birleşik Devletleri ya da herhangi bir başka ülkenin, bu değerleri, farklı bir tarihe ve kültüre sahip ülkelere doğrudan empoze edebileceğini düşünmesidir.''

Obama'nın ziyaret edeceği ülkelerdeki insan hakları ihlallerini belgeleyen, Uluslararası Af Örgütü gibi kurumların, Amerikan Başkanı'nın ziyareti sırasında insan hakları konusunu gündeme getirmesini bekliyor.

Bu ülkeler arasında, 38 yıldır Hüsnü Mübarek tarafından yönetilen Mısır'ın hapishanelerinde, binlerce siyasi mahkum bulunuyor.

Obama, uluslararası alanda insan hakları ihlalleri konusundaki tavrını, ''Tabii ki ülkeleri, daha ileriye gitmeleri yolunda teşvik edeceğiz. Bana göre, bu konuda yapabileceğimiz en önemli şey de, bu ülkelere iyi bir örnek sunmak'' ifadeleriyle özetledi.

Bu bağlamda da Guantanamo üssünü kapatmanın, ne kadar zor olsa da, önemli olduğunu düşündüğünü aktaran Obama, ''Çünkü, dünyaya vermek istediğimiz mesajın önemli bir unsuru da, bu değerlerin, onları sağlamanın zor olduğu anlarda dahi, hatta özellikle daha zor olduğu anlarda, çok önemli olduğu'' görüşünü dile getirdi.

Obama, çarşamba günü Suudi Arabistan, perşembe günü de Mısır'da olacak. Amerikan Başkanı'nın İslam dünyasına mesajlar vereceği konuşmasını da bu ülkede yapması bekleniyor.

bbc



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,447 µs