En Sıcak Konular

Türkiye, Sultan Vahideddin’in mezarına sahip çıktı

2 Haziran 2009 12:00 tsi
Sultan Vahideddin'in mezarının bulunduğu Suriye'deki Süleymaniye Külliyesi'nin restorasyonuna ilişkin protokol Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı.

Başta son Osmanlı padişahı Sultan Vahideddin olmak üzere hanedana mensup 18 kişinin kabrinin yer aldığı Süleymaniye Külliyesi'nin restorasyonuna ilişkin protokol, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan ve Mimar Sinan tarafından yapılan Süleymaniye Külliyesi'nin restorasyonuna ilişkin görüşmeler, iki ülke yetkileri tarafından iki yıldır sürdürülüyordu.

26 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kanuna göre, Türkiye, külliyenin restorasyonu işinin tamamını üstlendi. Böylece, 12 Aralık 2007 tarihinde Başbakan Erdoğan imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan kanun tasarısı yürürlüğe girmiş oldu.

Süleymaniye Külliyesi'ne ilişkin olarak Türkiye ile Suriye arasında 19 Nisan 2007'de protokol imzalanmış ve Sultan Vahideddin'in mezarının da bulunduğu Şam'daki külliyenin restore edilmesi kararlaştırılmıştı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle, Mimar Sinan tarafından yapılan camii ve etrafındaki eserler, uzun süredir ibadete kapalı tutuluyordu.

Öte yandan, İstanbul'un Çengelköy semtinde bulunan Vahideddin Köşkü de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle Vakıflar tarafından restore ediliyor.

Son Osmanlı padişahının şehzadeliği sırasında kaldığı köşk, mimari açıdan nadir bulunan yapılar arasında gösteriliyor. Bilhassa, soğan başlı kubbesi ile dikkat çeken köşk, çeşitli efsanelere de konu olmuştu. Bunlardan en bilineni, İttihatçılar tarafından tahtan indirildikten sonra Beylerbeyi Sarayı'na hapsedilen Sultan II. Abdülhamid'le Çengelköy'deki köşkte kalan Şehzade Vahideddin'in beyaz mendille selamlaştıklarına ilişkin efsane.

hurriyet



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,633 µs