En Sıcak Konular

ABD esrarengiz çiplerle öldürüyor

2 Haziran 2009 10:39 tsi
ABD esrarengiz çiplerle öldürüyor CIA'in para karşılığı dağıttığı çipler ölüm saçıyor.

Pilotsuz uçakla vurulan Kaideciler çiple tespit ediliyormuş. CIA'in para karşılığı çip dağıttığı köylüler, bunu militan bildiklerinin evine bırakıyor. Pakistanlıları 'Ya bize de çip düşerse' kaygısı sardı
PEŞAVER - Pakistan’da hükümet Svat Vadisi’nde Taliban’a karşı yürüttüğü operasyonda ilerleme kaydederken, ABD ordusunun Kaide ve Taliban liderliğine karşı pilotsuz uçaklarla (Predator ya da Reaper) düzenlediği füze saldırılarında hedefi tutturmak için devreye mikroçipleri soktuğu öne sürüldü. Guardian, CIA’in kuzey batıdaki aşiret bölgelerinde köylülere gizli elektronik verici dağıttığını, köylülerin bunları Kaide ve Taliban’ın kaldığı evlerin yakınına yerleştirdiğini, uçğın da çipten aldığı sinyale göre hedefe füze yağdırdığını yazdı. 

‘Metal cihaz’ 
CIA’in Peştunların kendi dillerinde ‘metal cihaz’ anlamına gelen ‘pathray’ dedikleri çipleri yerleştirmeleri için köylülerin cebine nakit para koyduğu iddia ediliyor. Çipler aynı zamanda bölge için korku, komplo teorisi ve büyülenme kaynağı haline gelmiş. Güney Veziristan’da öğrenci Tac Muhammed Vezir, “Herkes bundan konuşuyor. İnsanlar evlerine pathray girerse, pilotsuz uçak tarafından vurulacaklarından korkuyor” derken, kendisinin de tanık olduğu bir saldırıdan geriye etrafa saçılmış ceset parçalarının kaldığını anlatıyor.

Çip yerleştirirken yakalanmanın sonu da ölüm. Geçen ay Taliban’ın yayımladığı 19 yaşındaki Habib Rahman’ın itiraf videosunda, delikanla titrek bir sesle kendisine ödenen 20 bin rupiyi (265 dolar) ‘iyi para’ diye niteleyerek, karşılığında sigara paketine sarılmış çipleri hedef evin yakınına bıraktığını, saldırı başarılı olursa kendisine binlerce dolar daha ödeneceği ve yakalanırsa korunacağının vaat edildiğini anlatıyor. Videonun sonunda da Rahman casuslukla suçlanan diğer üç kişiyle birlikte öldürülüyor. Bölge sakinleri böyle en az 100 infaz yapıldığını, bunun mikroçip güdümlü saldırıların Taliban’ı ne kadar korkuttuğunun göstergesi olduğunu söylüyor. 

Güney Veziristan’ın başkenti Vana’nın kahvelerinde eskiden savaşçılarla halk bir arada otururken artık iki taraf birbirine yaklaşmıyor. Kuzey Veziristan’ın Spin Vam köyünden İmtiyaz Vezir, Taliban komutanlarının paranoyaklaştığını, mikroçip taşıyan CIA casuslarının geldiği endişesiyle Afganistan sınırındaki geçişleri sıkı kontrol ettiğini anlatıyor. Vezir “Bir amacım olmadan Afganistan’a geçersem, savaşçılar gelip ‘niye’ diye soruyor” derken, iki ay önce nakliyeci Hacı Hamid’in bu soruya ters cevap verdiği için öldürüldüğünü aktarıyor.

Pilotsuz uçaklar Belucistan’dan kalkıyor, ama Las Vegas’dan yönlendiriliyor. Son 18 ayda 50’den fazla Predator saldırısı düzenleyip 20 kişilik Kaide liderliğinden dokuzunu öldürdüğünü öne süren CIA’in gözüne kestirdiği son hedef militanların lideri Beytullah Mesud. 

‘400 öğrenci kaçırıldı’
Bu arada Taliban dün Kuzey Veziristan’da askeri okulun tatile girmesiyle Bannu kentine doğru giden 28 otobüs dolusu öğrenci ve öğretmeni kaçırdı. Bakka Hel’de durdurulan 30 otobüsten ikisi 67 yolcusuyla kaçmayı başararak Bannu’ya ulaşırken rehine alınan 400 kişiden haber yok. Öğrencilerin 15 ile 25 yaş arasında olduğu ve aşiret liderlerinin bırakılmaları için devreye girdiği belirtildi.

Radikal



Bu haber 1,433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,458 µs