'IMF’siz Türkiye' testi geçti! | " /> 'IMF’siz Türkiye' testi geçti! | "/>

En Sıcak Konular

'IMF’siz Türkiye' testi geçti!

2 Haziran 2009 09:46 tsi
'IMF’siz Türkiye' testi geçti!  
Ekonomi yönetimi IMF ile anlaşma yapılmaması ihtimali üzerine ‘IMF’siz Türkiye’ testi yaptı. Test sonucu Türkiye’nin IMF olmadan kendi ayakları üzerinde durabileceğini ortaya çıkardı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın ‘IMF şartlarımızı kabul etmezse, anlaşma imzalanmaz’ açıklamaları ile yeniden gündeme gelen ‘IMF ile anlaşma yapılmama ihtimali’, ekonomi yönetimi tarafından test edildi. Yapılan testlerde, IMF ile yapılacak anlaşmanın Türk ekonomisine yapacağı katkının, 2009 yılı başına göre azaldığı belirlendi. Ekonomi yönetimi bu sonucu ‘Türk ekonomisi IMF’siz de ayakları üzerinde durur’ şeklinde yorumladı.

SİMÜLASYON YAPILDI

SÖZ konusu test için Hazine Müsteşarlığı’, Merkez Bankası ve BDDK, IMF anlaşmasının olmama ihtimalini de ‘veri sepetine’ koyarak simülasyon yaptı. Hazine Müsteşarlığı Risk Merkezi, TMF anlaşmasının olmaması ihtimalinin borçlanmalar üzerindeki etkisini, Merkez Bankası da enflasyon ve faizler üzerindeki etkisini hesapladı.

SONUÇ: KIRILGANLIK AZALDI

Dosya:/dosya/icerik/090601-114414-e04k1.jpg

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu da olumsuz senaryolar baz alınarak bankacılık sektörüne uygulanan testlerde, IMF anlaşmasının yapılmama ihtimalini dikkate aldı. Ekonominin üç kilit kurumunun yaptığı testler, Türk ekonomisinin IMF anlaşmasına olan ihtiyacının 2009 yılı başına göre azaldığını gösterdi. Ekonomi bürokratlarının ifadesi ile, IMF ile yapılacak bir anlaşmanın Türk ekonomisine yapacağı katkı, 2009 yılı başına göre azaldı. Yani IMF ile anlaşma yapılmasa bile, Hazine’nin borçlanmalarında, bankaların dış borçlarını ödemelerinde bir olumsuzluk ortaya çıkmayacak. Ekonomi bürokratlarının, IMF anlaşması ile ilgili görüşleri şöyle:

ANLAŞIRSAK ARTI DEĞER

‘ANLAŞMA, 2009 yılının ilk çeyreğinde yapılmış olsaydı, Türk ekonomisine katkısı bugünkünden çok fazla olurdu. Geldiğimiz noktada yılın ilk beş ayı geride kaldı. Yılın son çeyreğinde ise tüm dünyada bir toparlanma bekleniyor. Türkiye’nin de, dünyadaki toparlanmayla birlikte hızlı bir şekilde büyümeye geçeceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla burada dört aylık bir yaz dönemi var. Gerek tarım kesimindeki canlanma, gerekse turizm sektöründeki hareketlilik, yaz aylarında da ekonomide bir sıkıntı olacağını öngörmüyoruz. Bu şartlarda IMF anlaşması olmadan da Türk ekonomisi, küresel krizi atlatır. Ancak anlaşma yapılırsa sadece artı değer sağlar.’

IMF’siz yol haritasında bütçe hedefi değişecek

Yurtiçi ve yurtdışından gelecek her türlü olumsuz şoka karşı alternatif plan hazırlayan ekonomi yönetimi, IMF ile anlaşma yapılmaması halinde de izleyeceği yol haritası belirlendi. Buna göre izlenecek yol haritası şöyle:

2009 yılı bütçe hedeflerinde yeni bir revizyon yapılarak, yeni bütçe hedefleri kamuoyuna açıklanacak.

Üç yıllık hedefler yeniden gözden geçirilecek ve bu hedefler kamuoyuna duyurulacak.

2010 yılı için gerçekçi bir bütçe hazırlanacak. Bütçenin hazırlanmasında mali disipline önem verilecek.

Vergi, sosyal güvenlik ve yerel yönetimlerle ilgili reformlar IMF anlaşması yapılmadan da gerçekleştirilecek.

 Ekonominin canlandırılmasına yönelik tedbirlere devam edilecek.

Dünya ekonomisinde toparlanma işaretiyle borsa 36 bin puanı geçti

KÜRESEL ekonomide toparlanma işaretlerinin alınması risk iştahını artırınca yurtdışı borsalarda yükseliş yaşanıyor. Dolar değer kaybederken, altın ve petrol yükseliyor. Haziran ayına iyi bir başlangıç yaşan yurtdışı borsalar ABD otomobil devi GM’in iflas başvurusundan etkilenmedi. Yurtdışı borsaları izleyen İMKB, 35 bin 500 seviyesini geçerken yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İMKB endeksi günü yüzde 2.85 yükselişle 36.001 puandan kapattı. Dolar ise uluslararası para piyasalarında zayıf bir görüntü ortaya koyarken Euro/dolar paritesi gün içinde 1.4218’e kadar çıkarak son beş ayın yeni zirvesiini gördü. Dolar içeride de değer kaybetti. Bankalararası piyasada dolar 1.5250 liraya kadar geriledi. Öte yandan dünya ekonomisine yönelik iyimser beklentiler yatırımcıların emtia piyasalarına yönelmesine neden oldu. Uluslararası piyasalarda altın fiyatları dün 985 dolar 30 sentle son üç ayın en yüksek düzeyine çıktı. Ekonominin daha iyiye gideceği beklentisi petrol fiyatlarını dün yedi ayın zirvesine taşıdı. ABD ham petrolü 67 dolara kadar yükseldi.

star



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,227 µs