En Sıcak Konular

Sincan hakimi yeniden gündemde

2 Haziran 2009 08:03 tsi
Sincan hakimi yeniden gündemde
Cumhurbaşkanı Gül'le ilgili hukukçuları şaşırtan bir karara imza atan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, üst yargının da gündeminde.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 'Kaçmaz hakkında işlem yapılacak mı?' sorusuna "HSYK yetkilidir. Görev aşımı varsa değerlendirmeyi HSYK yapacaktır." karşılığını verdi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Kayıp Trilyon davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yargılama yolu açma girişiminde bulunan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'la ilgili ilginç bir değerlendirmede bulundu. Gerçeker, 'Hakim hakkında işlem yapılacak mı?' sorusunu cevaplarken, "HSYK yetkilidir. Görev aşımı varsa değerlendirmeyi HSYK yapacaktır." dedi. Gerçeker, yargı sürecinin devam ettiğine, davanın Yargıtay'a gelebileceğine de dikkat çekti. Gerçeker, DTP'li milletvekillerinin yargılanması konusunda ise, toplum vicdanı ile yasa arasında büyük bir çelişkinin ortaya çıktığını savundu. Gerçeker, "Yargıya siyaseti bulaştırmak istemem. Bir tarafta yasa ve Anayasa var. Bir tarafta toplum vicdanı, geçmişte yaşanan acı tecrübeler var. Yasa ile toplum vicdanı arasında büyük çelişki ortaya çıkıyor. İçinden çıkılamıyor." ifadelerini kullandı. Dokunulmazlık müessesesinin yeniden değerlendirilmesini isteyen Gerçeker, "Dokunulmazlık oy ve kürsü ile sınırlandırılmalı. Bunun dışında dokunulmazlık olmamalı. Milletvekili adam öldürecek, yargılanması dönem sonuna bırakılacak, böyle şey olur mu?" diye konuştu.

Gerçeker, Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrencileri kabul etmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Hakimler devleti' eleştirilerine tepki gösteren Yargıtay Başkanı, "İdarenin her türlü işlemi yargısal denetim altında olacaktır. HSYK'nın genişletilmesine karşı değiliz. Diğer adli teşkilatlardan da üye seçilebilir. Biz Meclis'in HSYK'ya üye seçmesine, yargı bağımsızlığına aykırı olduğu için karşıyız. Yargı siyasî etkenlere muhatap edilmemeli." dedi. 1961 Anayasası'nda TBMM ve Senato'nun Kurul'a üye seçtiğinin hatırlatılması üzerine, Senato'nun yapısının çok farklı olduğunu, böyle bir parlamentonun kurulması halinde üye seçiminin tartışılabileceğini kaydetti. Gerçeker, "Anayasa Mahkemesi'ne siyasi parti kontenjanından üye seçilecek, deniyor. Yoğurdun içine şeker ve pekmez katarsanız yoğurdun saflığı kalmaz." görüşlerini savundu.

İş yoğunluğu dramatik bir hal aldı

Yargıtay Başkanı Gerçeker, yargıdaki iş yükünün arttığına dikkat çekerken 'iş yoğunluğu dramatik bir hal aldı' ifadesini kullandı. İş yükünden dolayı yargılama süresinin aşıldığını ve Türkiye'nin AİHM'de mahkûm olduğunu hatırlattı. Gerçeker, "Adalete güven zedeleniyor. Bizi üzen şey o." dedi. Meselenin çözümü için ara formüllerin olup olamayacağının sorulması üzerine hukukta ara formülün olamayacağını ileri sürdü. Gerçeker, şöyle devam etti: "Siyasi irade yasalarda çağa uygun değişiklikler yapabilir. Mesela cezai yaptırım yerine hukukî yaptırım. Aftan yana değilim. Bir şey kazandırmıyor. Geçmişte çıkarılan aflar hukuk sistemini altüst etti." Gerçeker, son günlerde tartışılan 'etkin pişmanlık yasası'na da temas etti: "TCK 221'de etkin pişmanlık, CMK 231'de hükmün açıklanmasının geriye bırakılması var. Bunlar olabilir, karşı değiliz. Genel af toplumun vicdanını yaralıyor. Bataklığı kurutmadığınız sürece havuz yeniden doluyor."

zaman



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,430 µs