En Sıcak Konular

Övün, Oray Eğin'in terbiyesini verdi

1 Haziran 2009 13:35 tsi
Övün, Oray Eğin'in terbiyesini verdi Köşesini gazetecilere küfür aracı haline getiren Oray Eğin, Mahmut Övür'den ağır darbe yedi. Nasıl mı?

Oray Eğin'in hedef tahtasındaki gazetecilerden biri de Sabah yazarı Mahmut Övür'dü.. Neşe Düzel'le Ergenekon röportajı yaptı diye,"Kim bu kirli gazeteci?" diyerek Övür'ü yerden yere vuran Oray Eğin, hakettiği cevabı hukuk yoluyla aldı.

Hem de "parfümle zehirlendi"ği bir dönemde. Malum, Akşam'da Fehmi Koru röportajı çıktı diye, Oray Eğin krize girdi ve yazı yazamadı. "Bir gün daha..." diye diye gün dolduran Eğin, kendine gelemeyince, Pazartesi gününe kadar okurlarından izin istedi.

Ancak hukuk, Oray Eğin'i izinli saymadı. Mahmut Övür'den gelen "CEVAP VE DÜZELTME METNİ" Oray Eğin'in iznini iptal etmesine neden oldu. Ya da o olmadan, bu metin köşesine yerleştirildi.

Oray Eğin'in "kirli" dediği gazeteci Mahmut Övür, gönderdiği "Cevap ve düzeltme" metninde  köşesinden hergün "kin ve nefret"ini kusan birine adeta gazetecilik dersi veriliyor.

İşte o metin:

-ORAY EĞİN GERÇEĞE AYKIRI YAZMAYI VE GERÇEKLERİ ÇARPITMAYI TEMEL ALIŞKANLIĞI OLARAK SÜRDÜRÜYOR!
Gazetenizin 15 Ocak 2009 günlü nüshasında yayınlanan ve Oray Eğin tarafından kaleme alınan 'Kim Bu Kirli Gazeteci?' başlıklı yazıda müvekkil Mahmut Övür'ün kişilik haklarını ağır bir biçimde ihlal eden yalana ve çarpıtmaya dayalı bir yazı yayınlanmıştır.
Anılan yazı, 13 Ocak 2009 tarihli 'Neo-Ergenekon Örgütünün Medya Şemasını Açıklıyorum' başlıklı yazının devamı olarak kaleme alınmıştır. Bir önceki yazısında da müvekkil ile ilgili olarak hakaret, aşağılama ve iftira niteliğinde ifadeler kullanan yazar, cevap ve düzeltme talebine konu bu yazısında da aynı tavrı göstermekten çekinmemiştir.
İfade özgürlüğü düşünce açıklamalarını en geniş biçimde korumaktadır, ancak bu korumanın sınırı 'somut gerçeklik'tir. Gerçeğe aykırı hiçbir ifade bu kapsamda korumadan yararlanamaz. Kişilik haklarına saldırı olarak değerlendirilen her anlatım biçimi gerekli yaptırımlarla karşılanır. Gazeteci olmak başkalarına hakaret etme imtiyazı sağlamaz. Esasen gazetecilik, en ağır eleştirileri dahi kişilik haklarını ihlal etmeden ifade etmeyi başarma becerisidir. Bu nedenle gazetelerde yazan her kişi gazeteci olma sıfatına layık görülmez. Ve bu nedenle Oray Eğin'in yazdıkları gazetecilik değil, gazete sütunlarını kullanarak yapılan saldırganlıktır.
Yazar, müvekkil hakkında değil gazetecilik etiği, en basit ahlak kurallarıyla dahi bağdaşmayacak ifadeler kullanmış, üstelik bunu gazetecilik sıfatı ile gazete sütunlarını kullanarak gerçekleştirmiştir. 'Hiçbir işe yaramayacağı..., hiçbir şeyi beceremeyeceği..., ergenekon hakkında atıp tutar, toto oynar..., bir köşeye atılmış..., artık kimsenin önemsemediği..., basın kaybedeni..., acınacak durumdaki bir kişi..., foseptik yazarı...' gibi ifadeler müvekkilin kişilik haklarına ağır saldırı oluşturmaktadır. Bu saldırıya hukukun gereken yanıtı vereceği açıktır.
Yazar ayrıca Müvekkilin Milletvekili adayı olmak istediğini, ancak Deniz Baykal tarafından bu isteği kabul edilmeyince sistematik olarak Deniz Baykal aleyhine karalama kampanyası başlattığını keşfetmiş! Öncelikle, bahsedilenlerin somut gerçeklikle uzaktan yakından ilgisi olmamakla birlikte, yazarın kendi yazdıkları arasında mantık hatası bulunduğunu da belirtmek gerekir. Yazar büyük bir kafa karışıklığı yaşarcasına veya kötü niyetli bir kasıtla ana muhalefet partisi başkanı Deniz Baykal ile Ergenekon terör örgütünü yan yana koymuş, müvekkilin Neşe Düzel ile gerçekleştirdiği röportajda Ergenekon hakkındaki beyanlarını Deniz Baykal'a muhalefet olarak algılamıştır; üstelik Mahmut Övür Deniz Baykal veya CHP'den hiç bahsetmemişken. Böylesi bir sonuca varmak, niyeti bir kenara koyarsak, ancak saldırganlık üreten bir kafa karışıklığıyla açıklanabilir. Bu durum dahi yazarın, ne kadar hakaret etse de, müvekkilin gazetecilik deneyiminin ve sahip olduğu etkinin ana muhalefet partisi başkanına da muhalefet edebilecek düzeyde ve yeterlilikte olduğu gerçeğine bilinçaltında teslim olduğunu göstermektedir.
Gazetecilik zor bir meslektir. Gerçeğin açığa çıkarılması, bunun haber yapılması, haberin kamuoyuna sunulması için hem yetkinliklere hem de cesarete ihtiyaç vardır. Mahmut Övür bu yetkinliğe ve cesarete sahip değerli gazetecilerden biridir. Elbette bu özelliklere sahip olmak hevesinde olup da gerçekte olmayanların yapabileceği tek şey saldırganlık ve karalama olmaktadır. Oray Eğin gerçeğe aykırı içerik ve üslubunda basitlik taşıyan yazdıklarıyla tam da bunu yapmaktadır. Bu nedenle de birçok kez hukuki yaptırımla karşılaşmıştır. Oray Eğin bilmelidir ki hukuk keyfiliğin, saldırganlığın önlenmesi ve bu tip özelliklere sahip kişilerin terbiye edilmesi için vardır. Er ya da geç Oray Eğin de hukuk yoluyla terbiye olacaktır. Oray Eğin, kendi deyimiyle yaptığı bu kirli gazeteciliğin hesabını hukuk önünde verecektir. Buna kimsenin şüphesi olmasın.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.
Mahmut
Övür Vekilleri
Avukat
Mehmet Uçum-Avukat Tolgay
Güvercin"

gazeteciler.com



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs