En Sıcak Konular

2 kupalı Kartal'a 100 milyon dolar gelir

1 Haziran 2009 09:56 tsi
Türkiye Kupası'nı kaldırıp lig şampiyonu olan Beşiktaş’ın kasası doldu. Yayın gelirleri, sponsorlar, Kartal Yuvası ve şampiyonluk gelirleriyle Beşiktaş’ın sezon gelirleri 100 milyon doları geçti.

Önce Fortis Türkiye Kupası’nı kazanan ardından da Turkcell Süper Lig’de şampiyonluk ipini göğüsleyen Beşiktaş, tarihi gelir elde etti. Maç hasılatı, sponsorluk gelirleri, saha içi reklamlar, performans pirimi ile yayın hakları, lisanslı taraftar ürünleri, transfer gelirleri, isim hakkı ve gayrimenkul kazançlarıyla Beşiktaş 2008-2009 sezonunda 100 milyon dolardan fazla para kazandı. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil eden tek takım olursa bu gelirleri daha da artıracak.

Performans 20 milyon dolar

6 yıl sonra Süper Lig’de şampiyonluk kupasını kaldıran Beşiktaş’ın geliri artmaya devam ediyor. Kulüp bu yıl en büyük geliri ise performans primi ile yayın haklarından elde etti. Beşiktaş, bu sezonda oynadığı 34 maçta topladığı puanlar, şampiyonluk kupası, dayanışma parası ve Fortis Türkiye Kupası şampiyonluğu ile aldığı yayın hakkı gelirlerini 20 milyon dolara çıkardı. Kara Kartal geçtiğimiz yıla oranla gelirlerini artırdı.

Sponsorluk 16 milyon dolar

Beşiktaş futbol takımı, 2008-2009 sezonunda forma sponsorluklarından da toplam 6 milyon dolar kazandı. Diğer branşlardan elde ettiği sponsorluk gelirleriyle toplam 16 milyon doları kasasına koydu. Saha içi reklamlardan da önemli bir gelir elde eden kulüp, 2008-2009 sezonu boyunca saha içinden 4 milyon dolar gelir sağlamayı başardı. Sezonunu lider tamamlayan Beşiktaş, 2009-2010 sezonunda da Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılacak. Şampiyonlar Ligi’nden toplam 13.5 milyon dolar gelir sağlayan siyah beyazlılar, Türkiye’den başka takımın katılmaması durumunda bu kupadaki gelirini de artırabilecek.

Kalıcı gelirlere devam

Kalıcı gelirlerle ekonomik anlamda önemli başarılara imza attıklarını söyleyen Beşiktaş Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu, şöyle konuştu: "Eğer stadyum projemiz hayata geçerse bu gelirlere 20 milyon dolar daha ekleriz. Yeni projelerle bu gelirleri artıracağız. Özellikle lisanslı taraftar ürünlerine yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Fulya projesi de bu yıl gelirlerimizi yükseltti. Beşiktaş olarak her yıl, bu tür projelerle kulübün kalıcı gelirlerine ağırlık vermemiz gerekiyor. Önümüzdeki sezon transfer kazancımız da önemli artışlar yaşanabilir. Futbolcularımızın değerleri hızla yükseliyor."

Maç başı ortalama hasılat 1 milyon TL

BEŞİKTAŞ’ın bu yıl maç hasılatlarından da önemli gelir sağladığını dile getiren Ertunç Soğancıoğlu, şu bilgileri verdi: "Bu yıl en çok geliri İnönü Stadyumu’ndaki son maç olan Galatasaray derbisinden elde ettik. Beşiktaş’ın maç başı ortalama hasılatı 1 milyon TL’yi geçiyor. 2008-2009 sezonunda kendi sahamızda 20’ye yakın maç oynadık. Bu maçlardan toplam gelirimiz 15 milyon doları buldu. Bilet fiyatları çok konuşuldu. Ancak Beşiktaşlı taraftarlar için kombine kartlar daha önemli. Onları bu şekilde desteklediğimizi düşünüyorum. Aynı zamanda kombine kartlarla da taraftarı teşvik etmiş oluyoruz."

Kartal Yuvası 8 milyon dolar getirdi

LİSANSLI taraftar ürünlerinin satıldığı Kartal Yuvası gelirlerini önümüzdeki sezon artırmak için yeni çalışmalar yapacaklarını anlatan Beşiktaş Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu, şöyle konuştu: "Lisanslı taraftar ürünü gelirlerini daha çok artırmamız lazım. Burada Beşiktaşlı taraftarlara da büyük iş düşüyor. Korsan ürünlere karşı daha sert önlemler alınmalı. 2008-2009 sezonu Kartal Yuvası gelirlerimiz 8 milyon dolara ulaştı. Bu geliri önümüzdeki sezon artıracağımızı düşünüyorum. Yeni mağazaların açılması ciro artışını sağlayacaktır."

Beşiktaş nereden ne kadar kazandı

Gelir kalemi  Gelir (milyon dolar)

Yayın hakkı                     20

Gayrimenkul                  17

Sponsorluk                    16

Maç hasılatı                    15

Şampiyonlar Ligi           13.5

Gelir kalemi         Gelir (milyon dolar)

Kartal Yuvası                   8

Saha içi reklam              4

Transfer                           4

İsim hakkı ve diğer        4

Üyelik aidatı                    1.5

hurriyet



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs