En Sıcak Konular

Dünya Türkiye'ye emanet

1 Haziran 2009 10:32 tsi
Dünya Türkiye'ye emanet Tarihi sorumluluk başlamak üzere.

Türkiye, 1 Ocak 2009’da iki yıllığına geçici üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) başkanlığını bugünden itibaren üstleniyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu tarihi görev nedeniyle dün ABD’ye giderken, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin, görevi bugün dönem başkanı Rusya Daimi Temsilcisi’nden devralacak.

Kuzey Kore’nin atom bombası deneyi nedeniyle dünya barışının tehlikeye girdiği bir dönemde Türkiye’nin bu önemli görevi bir ay sürecek. Türkiye’nin BMGK dönem başkanlığı boyunca uğraş vereceği belli başlı konular şunlar olacak:

KUZEY KORE: Kuzey Kore’nin tüm dünyayı endişeye sevk eden nükleer test denemesi ve kendisine tepki gösteren ülkelere "Gerekirse savaşırız" tehdidinde bulunması, BMGK’nın öncelikli görevleri arasında yer alacak. Davutoğlu, Kuzey Kore yönetimini, dünyayı yeni bir küresel krize sürükleyen "provokatörce" davranmakla suçlamıştı. Kuzey Kore konusunda beş daimi üyenin desteğini alan Türkiye, Rusya’nın ortaya koyduğu yeni uzlaşma önerisiyle ilgili diğer üyelerle temas halinde olacak. Türkiye dönem başkanlığı boyunca "Kuzey Kore’ye Yaptırımlar Komitesi Başkanlığı" görevini de devam ettirecek.

SRİ LANKA: Sri Lanka’nın ayrılıkçı Tamil terörüne karşı elde ettiği askeri başarı sonrası bu ülkede beklenen olası gelişmeler bir diğer önemli gündem maddesi olarak Türkiye’yi uğraştıracak. Kaynaklar "Sri Lanka her ne kadar Tamil terörünü sona erdirdiğini açıklasa da, ülkenin kuzeyindeki ’insani sorunların’ devam ettiğini, bu nedenle önümüzdeki dönemde sorunun yeniden baş göstereceği endişesinin taşındığını" ifade ettiler.

ORTADOĞU, IRAK VE İRAN: Kronik sorun haline gelmiş olan İsrail-Filistin anlaşmazlığı, Suriye-İsrail görüşmelerinin yeniden başlatılması, Lübnan sorunu da BMGK’nın önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Irak ve İran’da kapsamlı şekilde BMGK’da ele alınacak.

KAFKASYA: Geçen yıl Rusya ile Gürcistan arasında patlak veren savaş ve Kafkasya’daki genel sıkıntı, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan arasında birbirine paralel yürütülen görüşmeler, Türkiye’nin dönem başkanlığı sırasında ele alınacak konular arasında yer alıyor.

KIBRIS: Kıbrıs, Balkanlar ve dünyanın değişik bölgelerindeki sorunlar da BMGK toplantılarında gündeme gelebilecek.

Hürriyet



Bu haber 1,228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs