En Sıcak Konular

İsrail'den Obama'nın sözlerine sert tepki

31 Mayıs 2009 17:09 tsi
İsrail'den Obama'nın sözlerine sert tepki ABD'nin, Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlatılması doğrultusunda, nüfus açısından büyümeye rağmen (Batı Şeria'daki) Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların dondurulmasını istemesi, İsrail'den tepki almaya devam ediyor.

İsrail kabinesi üyeleri ABD Başkanı Barack Obama ve yanı sıra Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un talebini tartışırken, Bilim ve Teknoloji Bakanı, Habayit Hayehudi (Yahudi Evi) partisi başkanı Daniel Herşkowitz, yerleşimlerdeki doğal büyümenin önlenmesi talebini "mantıksız" olarak niteledi ve bunun tarihte Firavun'un Yahudilere yaptıkları uygulamaları hatırlattığını savundu.

Herşkowitz, haftalık olağan bakanlar kurulu toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerikan taleplerinin, '"Firavun'un doğan ilk erkek çocukların Nil Nehri'ne atılması isteğini hatırlattığını" ifade etti.

Herşkowitz, "Eğer 4-5 çocuğu olan bir aile varsa biz onlara ne diyeceğiz? Ne istiyorlar? Çocukları atalım mı" diye konuştu. Bunun kabul edilemez bir istek olduğunu söyleyen İsrailli Bakan, böyle bir talep Amerika'dan bile gelse İsrail'in bunu kararlılıkla geri çevirmesi gerektiğini savundu.

İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai de yerleşimlerdeki inşaatların dondurulması yolundaki Amerikan talebinin Batı Şeria'daki bazı yerleşimlerde yaşayan genç insanlar için "sürgün" anlamına geleceğini söyledi.

Yişai, barış süreciyle ilgili olarak, İsrail tarafının Filistinlilerden daha fazla şey yaptığını savundu ve "Ariel Şaron hükümeti 24-25 yerleşimi boşaltmıştı. Biz daha fazlasını yapıyoruz ama Filistinliler (karşılığında) bir şey yapmıyor" ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz da ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Şunu belirtmek isterim ki, İsrail hükümeti Batı Şeria'daki yasal yerleşimleri durdurmayı hiçbir şekilde kabul etmeyecektir" dedi. İşçi Partili bakanlardan ise Amerikan hükümeti ile bir sıkıntı yaratılmasından kaçınılması çağrısı geldi.

İşçi Partili Sosyal Güvenlik Bakanı İsak Herzog, "Oyunun kurallarının değiştiğini anlamalıyız. Mevcut Amerikan yönetimi, olaylara diğer son iki başkandan daha farklı yaklaşıyor" dedi.

Herzog, Kudüs etrafındaki yerleşimlerde yapılaşmanın, İsrail ile önceki Amerikan hükümetleri arasında varılan anlayışlar doğrultusunda yapıldığını söylerken, İsrail'in Amerikan yönetimi ile ortak anlayışlara varmak istediğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise bugün Amerika'ya gidiyor. Barak, ABD'de Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelecek.

İsrail Savunma Bakanı'nın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ve Ortadoğu Özel Temsilcisi
George Mitchell ile de görüşmelerde bulunması bekleniyor. Ehud Barak'ın Washington ziyaretinde özellikle İran konusu üzerinde durulacağı da bildirildi.

Üst düzey bir yetkili ise Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, "Barış sürecinin ileriye doğru götürülmesi konusunda, ABD ile bir anlaşmaya varılmasını istediklerini" söyledi. ABD'nin bu konudaki tavrının süreci yavaşlatacağını, gerilim ve durgunluk getireceğini savunan yetkili, bunun hem İsrail hem de ABD'ye zarar verebileceğini kaydetti.

A.A.



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs