e-uyarı! | " /> e-uyarı! | "/>

En Sıcak Konular

Putin'den Avrupa'ya e-uyarı!

31 Mayıs 2009 13:54 tsi
Putin'den Avrupa'ya e-uyarı! Rusya Başbakanı Vladimir Putin, başbakanlık internet sayfasında yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa doğalgaz sevkiyatının bir kez daha sıkıntıya girebileceği uyarısı yaptı.

Ukrayna'nın 7 Haziran'da süresi dolacak doğalgaz borcunu ödemesinin neredeyse imkânsız olduğunu kaydeden Putin, Avrupa ülkelerini gerekli desteği vermeye çağırdı.  
 
Ukrayna başbakanının kendilerinden 5-7 yıllık transit bedeli 5 milyar doları peşin istediğini, bu şekilde doğalgaz borcunu ödemeyi planladıklarını ifade eden Putin, bunun üç nedenden dolayı mümkün olmadığını söyleyerek, "Öncelikle Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, bunu yasadışı ilan etti. İkinci olarak, Rusya dahil olmadan AB ile Ukrayna, doğalgaz boru hattı anlaşması imzaladı. Hattın geleceği belirsiz. Üçüncü olarak da kriz ortamında 5 milyar dolar önemli bir meblağ." diye konuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüştüğünü ifade eden Putin, ekonomik kriz ve diğer iç düzenlemeleri hatırlatan AB'nin Ukrayna'nın ihtiyacı olan malî desteği sağlayamayacağını söyledi. Rusya'nın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) destek amacı ile ayırdığı 10 milyar doların sorunların çözümü için harcanmasını isteyen Putin, 'Rusya'nın sağladığı kredi desteğinin Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılanması ve Ukrayna enerji probleminin çözülmesi için ayrılmasını' istedi.

Ukrayna ile yaşanan sorunlar nedeni ile Rusya-AB enerji ilişkileri sorunlu devam ediyor. AB, Rusya'yı by-pass ederek, Nabucco doğalgaz boru hattı ile doğrudan enerji kaynaklarına ulaşmayı hedeflerken, Moskova da krizin kaynağı olarak gördüğü Ukrayna'yı by-pass ederek Avrupa'ya çıkmak istiyor.


ABD, Türkmenistan'a yakın markaj uyguluyor

Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının doğu-batı enerji koridoruyla Batı'ya ulaştırılması için çaba gösteren Amerika, bu konuda kritik bir konuma sahip olan Türkmenistan ile yakın temasını sürdürüyor. Türkmenistan'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, ülkesinin Türkmenistan ile ilişkilerinin geliştirilmesine özel bir önem verdiğini söyledi.

Türkmenistan lideri Gurbanguli Berdimuhammedov ile bir araya gelen Morningstar, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişme dinamiğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Taraflar, enerji alanındaki işbirliğinde global enerji güvenliğinin sağlanmasında hemfikir kaldı. Morningstar, Türkmenistan'ın zengin doğalgaz kaynaklarıyla önemli bir ülke olduğunu dile getirirken, Berdimuhammedov da söz konusu alanda dünyanın önde gelen şirketleri ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Berdimuhammedov ayrıca, boru hatlarının güvenliğinin sağlanmasının önemine işaret ederek, uluslararası toplumun bu sorunun çözülmesi için çaba harcamasının gerektiğini söyledi. Türkmenistan, Hazar doğalgazını Rusya'yı by-pass ederek Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesi için gerekli kilit ülkeler arasında görülüyor.

zaman



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,758 µs