En Sıcak Konular

Mayın temizlemeye 3 formül

30 Mayıs 2009 10:09 tsi
Mayın temizlemeye 3 formül Krizi aşabilmek için hükümetin planı ne?

Türkiye'nin gündemini iki haftadır meşgul eden Suriye sınırındaki mayınları temizleme yöntemi değişiyor. Perşembe günü 'tekrir-i müzakere' için tasarıyı Genel Kurul'dan çeken hükümet, kamuoyundan yükselen tepkiler ve muhalefetin itirazlarına karşı mayın krizini aşmak için 3 aşamalı bir formül üzerinde çalışıyor.

Edinilen bilgilere göre; AK Parti kurmayları, Milli Savunma ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının üzerinde çalıştığı değişiklik taslağında mayın temizlemede öncelik "hizmet alımı" yöntemine veriliyor. Bu olmazsa devreye Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı girecek. Tasarıda yapılacak değişiklikle askerin işaret ettiği NATO'ya bağlı NAMSA'nın mayın temizliğine girmesinin yolu da açılacak. Eğer Maliye Bakanlığı hizmet alımı ihalesini, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay da NAMSA veya başka firmalara mayınları temizletemezse son çare olarak 'yap-işlet-devret' modeli gündeme gelecek. Mayınlı arazi, temizleyen şirkete tarımsal amaçlı olarak verilecek. İhalede, en düşük süreyi veren firma tercih sebebi olacak. Bu çerçevede 44 yıllık sürenin tasarıda kalsa bile kullanım hakkının 10 yıla kadar inebileceği belirtiliyor. AK Parti, yürüttüğü çalışmayı pazartesi günü muhalefet partileri ile paylaşacak. Salı günü ise Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelerle tasarı rötuşlanacak.

Sınırdaki temizlik işine Savunma Sanayii talip

İsrailli firmalara verileceği kaygısı ile eleştirilen Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi işine, yerli bir talip çıktı. Edinilen bilgilere göre, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), sınırdaki mayınları temizleyebileceğini bildirdi. Fonda yaklaşık 3 milyar doları olduğu öğrenilen SSM'nin 750 milyon TL'ye mayınları çıkarabileceğini iktidar kanadına ilettiği öğrenildi. NATO'ya bağlı NAMSA'nın istediği rakam ise 1,5 milyar doları buluyordu.

Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) mayın temizleme işine talip olduğunu kurumun eski müsteşarlarından AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem doğruladı. Fonda yeterli parası olan SSM'nin mayınları temizletebileceğini söyleyen Erdem, maliyetin NAMSA'dan daha düşük olacağına da işaret etti. Erdem, "Bunun için Başbakan'ın başkanı, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı'nın da üye olduğu İcra Komitesi'nin kararı yeterli." dedi.

Suriye sınırındaki mayınların temizleme yöntemi ise değiştiriliyor. Mayın temizliğinde öncelik "hizmet alımı" yöntemiyle olacak. Birinci seçenek, Maliye Bakanlığı'nın açacağı ihaleyi kazanan firmanın sadece mayın temizlemesi. Bu olmazsa devreye Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı girecek. NAMSA'nın mayın temizliğine girmesinin yolu açılacak. 'Mayın tasarısı'nda "üçüncü yol" üzerinde çalışmalar da sürüyor. Eğer, Maliye Bakanlığı hizmet alımı ihalesini, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Genelkurmay da NAMSA veya başka firmalara mayınları temizletemezse son çare olarak 'yap-işlet-devret' modeli gündem gelecek. Bu durumda mayın temizleyen şirket araziyi tarımsal amaçlı belirli bir süre için alabilecek. Bu sürenin 44 yıldan daha az olması planlanıyor. 44 yıllık sürenin tasarıda kalsa bile kullanım hakkının 10 yıla kadar inebileceği belirtiliyor. İhalede, en düşük süreyi veren firma tercih sebebi olacak. CHP, AK Parti'ye sunduğu teklifte 3 yıl içerisinde hizmet alımı ihalesinin gerçekleşmemesi durumunda yap-işlet-devret modelinin hayata geçirilmesini istedi. AK Parti, CHP'nin önerisine sıcak bakıyor. MHP ise hiçbir şekilde arazinin mayın temizleyen şirkete verilmesini kabul etmiyor.

Muhalefetin önerilerini inceleyen AK Parti kurmayları, Milli Savunma ve Maliye bürokratları ile ortak çalışma yürütüyor. AK Parti, yürüttüğü çalışmayı pazartesi günü muhalefet partileri ile paylaşacak. Salı günü ise TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak "tekrir-i müzakere" yöntemiyle tasarı rötuşlanacak. Tartışmaların odaklandığı tasarının 2. maddesinde değişikliğe gidilecek. Maliye'nin elinde olan mayın ihalesi yapma tekeli kaldırılacak. Mayın ihalesinde Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay aracılığı ile askerler de devreye sokulmuş olacak. MSB, ihaleyi yapamadığı takdirde top yine Maliye'ye geçecek.

Zaman



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,460 µs