En Sıcak Konular

Bakmayın böyle güldüklerine

30 Mayıs 2009 10:01 tsi
Bakmayın böyle güldüklerine Kara kedi iki sıkı müttefikin arasına girmek üzere

ABD ile en yakın müttefiki İsrail arasında gerilim arttı. Barış sürecini canlandırmayı hedefleyen Obama, İsrail’den Filistin topraklarında yerleşimleri durdurmasını istedi.

ABD ile Ortadoğu’daki en yakın müttefiki İsrail arasında ‘yerleşim krizi’ büyüyor. ABD’nin, Arap ve İslam dünyasıyla, Bush döneminde ağır darbe alan ilişkilerini yeniden rayına koymayı planlayan Obama yönetimi, son 20 yıldır hiçbir ABD yönetiminin yapmadığı şekilde İsrail’e karşı tavrını sertleştirdi. İsrail’in Batı Şeria’da işgal altındaki topraklarda yasadışı yerleşim faaliyetlerinin durdurulması konusunda ısrarlı olan Obama, Filistin lideri Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede de, İsrail tarafının aksi yöndeki açıklamalarına karşın aynı yönde mesajlar verdi. İsrail’de aşırı sağcı hükümetten gelen açıklamalara karşın bağımsız Filistin devletine güçlü destek verdiğini söyleyen Obama, İsrail’in yol haritasından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

ABBAS’TAN YENİ BELGE

Filistin lideri Abbas, Obama’ya barış sürecine işlerlik kazandırılmasına ilişkin bir belge sunduğunu açıkladı. Belgenin içeriğiyle ilgili olarak ayrıntı vermekten kaçınan Abbas, ‘’bu belge yol haritası ya da Arap barış inisiyatifinden çıkma bir belge değil. Bu, iki planın uygulanması için mekanizmaların oluşturulmasına yönelik fikirleri içeriyor. Obama, bu belgeyi inceleyeceğine söz verdi’’ dedi. Obama ile ilk görüşme hakkında değerlendirmelerde de bulunan Abbas, ‘’ciddi ve samimiydi. Daimi olarak irtibatta kalma konusunda anlaşmaya vardık’’ dedi.

İSRAİL’DE HILLARY ŞOKU

Obama yönetiminin Ortadoğu açılımlarını yakından izleyen İsrail’de asıl şok ise, Senatörlüğü süresince Tel Aviv’e verdiği koşulsuz destekle öne çıkan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın açıklamaları oldu.Clinton, İsrail hükümetinin Filistin topraklarındaki yerleşimleri meşrulaştırmak için kullandığı ‘doğal genişleme’ stratejisine doğrudan atıfta bulunarak, 1967 savaşıyla işgal edilen bölgelerde yürütülen inşa faaliyetlerinin her şekline karşı olduklarını, bu konuda bir istisna olamayacağını vurguladı. Gözlemciler, Obama yönetiminin İsrail’e karşı tavrının söylem düzeyinde sertleştirdiğini ancak somut adımlara dönüşmediğini belirtirken, Obama’nın Suudi Arabistan ziyareti ve ardından Kahire’de İslam dünyasına hitaben yapacağı konuşmanın, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin net bir fikir vereceğini belirtiyor.

Star



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,445 µs